Čia procesų ir procedūrų žemėlapis

Penktadienio schema #21

Toks ponas Povilas Poderskis su savo išsišokimais kažkokiuose portaluose apie tai kaip jam sekasi dirbti savivaldybėje mane ir džiugina, ir nervina. Džiugina, nes jis gerai varo ir kad Vilniui, o ir Lietuvai nuo to labai gerai. Nervina, tai kad jis iš Kauno.

Ne-ne, juokauju 🙂 Nervina tai, kad jis deliverina, o aš taip nelabai kažkaip palyginus su juo.

Tai nutariau ir aš truputuką padeliverinti. Tiksliau paprašė manęs pabraižyti diagramų ir aš pabraižiau. Man atrodo, kad aš esu truputėlį diagramų frykas. Man labai patinka jas paišyti įvairiais įrankiais ir jas visaip dailinti, tobulinti. O paskui labai malonu žiūrėti į gautą rezultatą ir juo labai džiaugtis. Na, ne veltui gi ir šitos penktadienio schemos čia.

O paprašė manęs tai nubraižyti diagramą apie tai, kaip daugiabučių namų savininkų bendrijos gali susiformuoti žemės sklypą aplink savo namus. Susiformavę sklypą jos gali tapti tos žemės nuomininkais, o tuo pačiu ten šeimininkauti ir tvarkytis taip, kaip bendrijai atrodo geriausia.

Visų pirmą pasibraižiau kaip ir ką tos bendrijos arba ne bendrijos gali padaryti, kad taptų žemės savininkais:

Čia dar yra neužbaigta diagrama. Trūksta dalyvių ir patikslinimų kai kurių.
Čia dar yra neužbaigta diagrama. Trūksta dalyvių ir patikslinimų kai kurių.

Na, o kita diagrama apie tai kaip yra formuojami žemės sklypai:

Čia irgi dar neužbaigta, bet jau išvadų visokių pridariau ;) Pavyzdžiui ten, kur
Čia irgi dar neužbaigta, bet jau išvadų visokių pridariau 😉 Pavyzdžiui ten, kur “iki 5 metų”, tai reiškia, kad iki šios proceso vietos padaryti sprendimai galioja 5 metus. Tai čia gal ir geras dalykas, bet į šią diagramą netinka, nes čia matuojame proceso trukmę, o ne sprendimų galiojimo trukmę.

Tai mes su savivaldybės darbuotojais, t.y. ponia Rūta bendradarbiausime ir užbaigsime tas diagramas. Tiesa, kilo šiek tiek techninių iššūkių, nes reikėjo nuspręsti kuom gi mes braižysime jas. Reikia gi, kad būtų patogu ir man, ir savivaldybės darbuotojams jas koreguoti. Kokio nors MagicDraw gal nereikia gal pirkti, bet va koks nors paprastas, lankstus ir patogus (geriausia nemokamas) įrankis visai praverstų. Aš pats tai paišiau su InkScape‘u (čia toks OpenSource Corelis). Ne visai patogu diagramas piešti, bet labai lankstus įrankis – galima išsidirbinėti kaip tik patinka. Tada atradome draw.io kažkokį 🙂 Ale visai fainas įrankis. Pamėginkite atsidaryti tą adresą ir atsiverti šį failą. Turėtumėte pamatyti sklypo formavimo diagramą tame įrankyje. Turėtumėte pamatyti kažką va tokio:

Čia kokia penkta versija. Keletą kartų reikėjo riebiai nusikeikti kuriant ankstesnes versijas. Bet dabar, kai jau daug-maž aiškiau, tai jau geriau. Svarbiausia nedaryti shift+scroll (up/down) :D
Čia kokia penkta versija. Keletą kartų reikėjo riebiai nusikeikti kuriant ankstesnes versijas. Bet dabar, kai jau daug-maž aiškiau, tai jau geriau. Svarbiausia nedaryti shift+scroll (up/down) 😀

O jau kai užbaigsime mes tas diagramas ir gal net su instrukcijomis apie tai kaip ir ką bendrijos turi padaryti, kad galėtų daryti ką nuspręs, tai tada gal sugalvosime su Povilu padėti visą tą gėrį į kokį nors Vilnius.lt wiki.

P.S. Aš, žinoma, negaliu apsieiti be savo SOZI, kai kalba eina apie kokio nors didelio paveiksliuko žiūrėjimą ekrane. Tai va šitas diagramas galite pamatyti čia.

Dar žiūrėkite:

Penktadienio schema #20
Penktadienio schema #19
Penktadienio schema #18
Penktadienio schema #17

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

7 Comments on Penktadienio schema #21

  1. Petras N. says:

    Jeigu teisingai atpažįstu, kad pagal BPMN paišai, tai rekomenduoju Bizagi modeler -- su juo labai sėkmingai paišau schemas. Vienintelės tik rodyklės šiek tiek su charakteriu ten, bet greitai priprantama.

    1. Pamėginsiu. Ačiū.

      Dėl BPMN, tai aš formaliosios jo pusės labai nesiaiškinau. Naudoju tik tiek kiek reikalinga iš praktinės pusės. Kažkada mėginau daryti kaip galima tiksliau pagal standartą, tai kolegos sukritikavo -- per daug formų, viskas neaišku, reikia daryti paprasčiau -- sakė jie. Labai neprieštaravau. Nors, mano galva, gal ir gerai tos formos -- lengviau įvertinti bendrą reikalą, žiūrint iš toliau, o tuo pačiu ir išvados greičiau pareina. Nu bet…

      Čia nusižengiau paprastumui, kad panaudojau tą “standard procedure” vietoje paprasto kvadrato 😉

  2. na says:

    o ka daryti tams namo-nebendrijos atstovui tapus zemes nuomininku?mokesciai bus vykdomi jo vardu,visi teisiniai dalykai bus nukrpeipti i ji. O kaip sugebes jis “ismusti” pinigus is gyventoju kai jie nenores prisideti prie kiemo prieziuros. vien energijos nepakaks.
    manau kiemu prieziura turi buti po administruojancios imones kepure,privalomai. o va ikainius galima bus derinti su namo atstovu.

    1. Bendrijos yra atleidžiamos nuo mokesčių. Iš tiesų įdomu kaip būtų, jei fizinis asmuo taptų nuomininku. Šiuo atveju aš irgi būčiau už atleidimą nuo žemės mokesčių.

  3. Vytautas Šilinskas says:

    Būtų labai įdomu apie privalumus išsinuomoti žemės sklypą, ypač kai senas daugiabutis (gyventojai nenori jokių permainų ar kiemo tvarkymo).

    Nes matau, kad vargo daug ir išsinuomavus gali tekti mokėti daugiau, jei nėra bendrijos. Jei nėra sutarties skaičiuojama tik už plotą po namu, jei sugaišti daug laiko ir išleidi pinigų žemės sklypo formavimui, po to moki už visą sklypą, t.y. daugiau. Kažkaip neskatina.

    1. Žemės savininkai arba ilgalaikiai nuomininkai iš valstybės žemėje gali daryti daugiau sprendimų (Pvz. įsirengti parkvietę papildomą, ar žaidimų aikštelę didesnę, ar dar ką). Čia yra pagrindinis privalumas.

      Bendrijos yra atleistos nuo žemės mokesčio ir panašu, kad tos nuostatos nekeisime.

      Beje, daugelis žemės sklypų po daugiabučiais yra suformuoti. Galite pamėginti pasitikslinti pas savivaldybę pas ką nors čia.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar