Powerpointinė nykybė

Sozi ir Prezi alternatyvos PowerPointui

Šis straipsnis buvo publikuotas NK. Paskaitykite ir ten.

 

Prezentacijos tai toks dalykas, kur yra tekstas ir paveiksliukai (arba tik tekstas ir tik paveiksliukai), kuriuos rodome žmonėms ir pasakojame.

Pasakojame žmonėms apie savo (ar ko nors kito) idėjas, pristatome reiškinį ar paslaugą.

Audio ir vizualinė informacija yra derinama taip, kad ši, patekusi į jūsų galvą būtų kuo greičiau iškoduojama ir iškoduojama taip, kaip tikisi to kūrinio autorius. Šių informacijos perdavimų derinimas didina tikimybę, jog gavėjas lengviau supras reiškinius (ypač, jeigu jie nauji jam); kad nusipirkti prekę ar paslaugą trukdantys barjerai bus sumažinti.

Pasakojimo ir vizualinės medžiagos derinimas kartu su kūno kalba ir kitais dalykais yra gal labiau net menas negu mokslas. Menas yra prezentacijos klausytoją priversti stoti į prezentuotojo pusę. O aš nesu toks geras ir sugebantis šitaip perteikti informaciją.

Nežiūrint to, kad esu galbūt labai vidutiniškas (ar net prastesnis nei vidutiniškai) prezentuotojas vistiek galiu jums parodyti ir papasakoti apie tokią prezentacijų vizualinę pusę, kuri nelabai panaši į korporatyvines powerpointines nykybes:

Powerpointinė nykybė
Powerpointinė nykybė

Tiksliau – papasakosiu apie techninę vizualinės informacijos perdavimo dalį, nes apie tą meno rūšį, kaip jau minėjau, daug neišmanau.

Tai tie du žodžiai pavadinime: “Sozi” ir “Prezi” yra tų kitokių prezentacijų darymo įrankiai. Aš geriau negu Prezi savo internetuose pasakoja – nepapasakosiu. Išties labai šauniai padarytos prezentacijos – traukia akį ir tiesiog gražu.

Sugalvojau vieną darbinę prezentaciją padaryti būtent su šiuo įrankiu. Pradėjau lipdyti, bet tada pastebėjau, jog nemokama versija turi būti būtinai vieša. Pigiausias akauntas kainuoja 5 dolerius į mėnesį, bet pirkti galima mažiausiai metams (jei būčiau galėjęs pirkti mėnesiui, tai būčiau nesvarstęs ir išbandęs). Vėliau paaiškėjo, kad ekosistema ten uždara ir tos prezentacijos tvarkyti savais įrankiais savo kompiuteryje off-line negalima (vėliau paaiškėjo kad galima mokamoje versijoje – red. pastaba).

Čia kaip iDalykai – šaunūs, bet uždaroje ekosistemoje ir iš jos išlįsti įlindus bus sunku.

Todėl nutariau internete paieškoti alternatyvos – tarp Open Office įrankių ir to paties PowerPoint’o užtikau kai ką įdomaus – Sozi. Nors internetas jų neatrodo labai prabangiai, bet galimybės, kaip parašyta įdomios:

  • prezentaciją galima tvarkytis off-line savo kompiuteryje,
  • pati prezentacija – tai *.svg failas,
  • atidaro bet kuri populiari naršyklė (FireFox, Opera, Chrome ir net IE).

Pasiraitojau rankoves ir puoliau tyrinėti. Radau įvairių dalykų: kai kas geriau, o kai kas ir prasčiau nei Prezi, kai kas šiek tiek erzino, o kai kas maloniai stebino.

Bet apie viską nuo pradžių.

Įdiegimas

Prezi instaliuoti nereikia – viskas daroma naršyklėje.

Sozi gi reikia instaliuotis.

Linux OS vartotojai gali džiaugtis, nes jiems programos instaliavimas vyks automatiškai – tereikia susirasti sozi ten tame daikte, kur programas instaliuoja. Kadangi neturėjau progos išbandyti to Linux’e, tai nežinau kokiose repozitorijose ši programa yra, bet manau, kad viskas Sozi internetuose parašyta.

Windows vartotojams viskas gali atrodyti kiek painokai:

  • suinstaliuoti reikia Inkscape (Open Souce),
  • tada susiinstaliuoti Pyton (Open Souce),
  • tada LXML Pytonui (Open Souce),
  • tada PyGTK (Open Souce),
  • tada nukopijuoti tai kas Pytono instaliavimo kataloge į InkScape instaliavimo katalogą
  • ir galų gale nukopijuoti Sozi failus, gautus iš jų interneto…

Painu? Na, gal truputį, bet čia viskas paaiškinta kiek aiškiau.

Prezentacijos gamyba (pagrindai)

Prezi atveju spaudi keletą nuorodų naršyklėje, o ten paskui tampai paveikslėlius, rodykles, tekstą pele, o kita ranka gali laikyti parėmęs smakrą. Viskas labai intuityvu ir paprasta. Pradžia gal kiek painoka, bet tikrai labai user-friendly ir matosi, kad Prezi komanda daug dirba, kad tokiais būtų.

Sozi atveju reikia atsidaryti InkScape, susidėlioti tekstą irba paveikslėlius (reikia kiek pramokti dirbti su pačiu InkScape), tada nusipiešti kadrus (rekomenduojama į atskirą sluoksnį), o tada nueiti į “Extentions” ir ten spausti Sozi ir ten sudėlioti kadrų eiliškumą, animaciją ir kitus nustatymus. O tada spausti save ir atidaryti gautą *.svg bylą su kokia nors naršykle. Sozi rekomenduoja FireFox.

Štai čia labai paprasta prezentacija, kurią padariau su Sozi:

Čia galite žiūrėti tai visame ekrane, o čia[1] atsisiųsti originalų *.svg failą.

Prezentacijos valdymas labai intuityvus ir patogus:

  • kairys pelės klavišas – vienas kadras pirmyn;
  • dešinys – vienas atgal;
  • vidurinis – atidaro sąrašą kadrų kairėje + kitame naršyklės tab’e atidaro paveiksliuką, ant kurio spaudi vidurinį mygtuką (nice touch).
  • Paspaudę kairį pelės klavišą galite tampyti paveiksliuką kaip jums patinka (tai taip pat sustabdo automatinį kadrų keitimąsi),
  • o ratuku galite didinti arba mažinti.

Čia dar keletas Sozi ypatybių (su tomis pačiomis vynuogėmis – stengiausi išbandyti įvairius animacijos aspektus):


Čia galite žiūrėti tai visame ekrane, o čia atsisiųsti originalų *.svg failą.

Čia užšaldžiau fono sluoksnį ir juda tik mano vynuogės. Atrodo nevisai taip, kaip norėčiau, bet čia galima padaryti ir gražiau, t.y. kad atrodytų kaip 3D efektas (kažką panašaus į FreeFall pas Prezi).

O galima padaryti ir šitaip:

Čia galite žiūrėti tai visame ekrane, o čia atsisiųsti originalų *.svg failą.

Čia aš ėmiau gudrauti: padariau keletą fonų ir vynuoges atskyriau taip, kad nesimatytų kitos, kol viena iš ten esančių juda. Viską patys suprasite pasukioję pelės ratuką arba atsisiuntę svg failą ir pasižiūrėję ją savo InkScape.

Trumpa pamokėlė

Sugalvojau, kad gali būti visai gražu paimti Saulės sistemos gražų menišką paveiksliuką ir aprašyti kiekvieną iš planetų. Scenarijus paprastas ir tuo pačiu atskleidžiantis įrankio galimybes.
Padariau prezentaciją ir Prezi ir Sozi.
Prezi variantas:

 

Susikūrę paskyrą pas Prezi, galite nueiti ir ištyrinėti tą prezentaciją kaip tik norite, nes padaryta, kad būtų galima taip padaryti.

Sozi variantas:

Perspėju – krausis ilgai, nes prezentacija ~20 MB. Tiek daug, kad net padariau kitame puslapyje, nes kai kurios naršyklės gali ir užsilenkti. Ypač, jeigu jūs gyvenate ne Lietuvoje ir jūsų interneto greitaveika nedidelė.

Ten pat bus ir trumpa pamokėlė kaip daryti kadruotę ant Sozi.

Ten bus ir išvados apie tai kas geriau ir kaip būtų apskritai geriausiai.

Jūs dar nepaspaudėte šitos nuorodos? Kodėl?

Nulūžo? Na, tai tada išvadas ir lengvesnius svg galite pasižiūrėti čia atskirai.

 

______________________________________________

[1]– dropbox’as – šie gi moka saugoti failą pas save taip, kad galima naudoti <embed> html’ą. Tai paaiškėjo po nedidelio mano atlikto tyrimo, kur bandžiau išsiaiškinti ar tą gali padaryti Google Drive ir kiti debesai.

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

5 Comments on Sozi ir Prezi alternatyvos PowerPointui

  1. kristinas says:

    Na perskaičiau ir žiauriai nesutinku ties išvadomis apie Prezi. Dirbu su šia programa kelerius metus ir esu jos fanas. Offline yra ne tik mokamai -- galima atsisųsti bandymui, video įkelti nėra jokių problemų ir niekada nebuvo, galimybė nurodyti kokiu keliu judėti nuo kadro prie kadro yra viena dažnniausiai naudohamų funkcijų kuri vadinasi Path ir padėta taip, kad bado akis, tai nepamačius rašyti FALSE kiek neatsargu. kokiu keliu judėti nuo kadro iki kadro galima net vienos skaidrės viduje ir t.t. Šaip 2/3 parašyta iš nežinojimo neskyrus tam laiko ir neįsigilinus. Šiaip esu prezi fanas, tai gaila kai vieną geriausių prezentavimo programų kritikuojate taip neįsigilinus ir nepasinaudojus esminėmis funkicijomis kurios naudojamos darant paprasčiausias prezentacija šia programa.

    1. Aš, matote, lyginau nemokamą versiją. Tai ten kiek klikinau ant to “path” tai radau tik galimybę eiti nuo slaido prie slaido ir įdėti animaciją, kad kas nors po klickltelėjimo atsirastų kadre. Kelio redagavimą tai turiu omenyje va kažką panašaus į tai:

      Jei parodytumėte kaip nors kaip daromas to kelio redagavimas nemokamoje versijoje tai paredaguočiau ir savo lentelę. Tiesa, nuimdamas tą “false” nuimsiu “true” nuo paprastumo ir userfriendliškumo 😀

      Gal kiek nekorektiška yra eilutė apie tai, kad sozi nemokama, o prezi mokama. Kadangi lyginau nemokamą Prezi, tai gal kiek ir nesąžininga jos atžvilgiu buvo šią eilutę įdėti. Bet įdėjau. Nes susinervinau, kad negalima mėnesiui nusipirkti 🙂

    2. O video ir audio pas Prezi tiesiog kvailai pražiopsojau :/ Pataisiau.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar