Dar vienas šeštadienis ir vėl apie Linux. Linux mamai.

Kad jau beveik savaitę kaip nupirkęs mamai kompiuterį bandžiau įmasažuoti į jį Ubuntu, tai atėjus šeštadieniui nutarėme, kad mes (aš ir mano sūnūs) nuvešime tą daiktą mamai. Pirmą kartą ~1.5 valandos kelionėn išsiruošiau aš su vaikais be žmonos. Prisipažinsiu, kad buvo baisoka, nes neturėjau jokio plano ką daryti, jeigu mažylis pradės bliauti ir niekaip nenustos. Ankstesnėse kelionėse žmona tiesiog paimdavo jį į rankas ir jis iškarto aprimdavo.

Bet kelionė pavyko puikiai – abudu miegojo nuo slenksčio iki slenksčio. Puikus refleksas! Bus geri keliautojai.

Taiva… Visą savaitę testavau ir tikrinau ar Ubuntu tiks mano mamai. Išvada – tinka. Bet. Bet čia surašysiu patarimus, kuriuos reikėtų atsižvelgti, jeigu ir jūs savo mamai instaliuosite Ubuntu:

  • Tos savaitės reikia. Be savaitės niekaip. Nebent esate Linux guru ir puikiai viską žinote apie tai ir suprantate. O reikia, nes atsiranda tokių neapibrėžtumų, apie kuriuos Windowsininkai nė nepagalvoja.
  • Reikia nors vieno pažįstamo/draugo, kuris žinotų ir išmanytų tą Linux bent jau tiek, kad savo nuolat naudojamam kompe turėtų būtent tą OS. Ane Edgarai? 🙂
  • Reikia išsiaiškinti ir nors truputį suprasti pagrindines Linux’o taisykles, kurios gan stipriai skiriasi nuo Windows

Taigi, kaip minėjau pradžioje nutariau sudėti LTS (LongTermSupport) versiją, kuri teoriškai turėtų būti stabili ir kelti mažiausiai problemų. Bet deja, taip neįvyko dėl  vieno sutapimo, kad mano pirkta tinklo plokštė kaip tik pykstasi su šia Ubuntu versija. Tad nors Edgaras ir siūlė atskiruoju būdu tą draiverį sudėti, aš nutariau, kad nėr čia ko man mokytis kaip diegti draiverius į Linux ir nutariau atnaujinti į 12.04 (juoba kad G+’o chebra patikino, kad bėdų didelių su ja nėra, nors ana ir beta).

Atsisiunčiau aš tą 12.04 ir pabandžiau sukišti į instaliacinį USB (taip kaip ir 10.04 versiją, kad buvau sudiegęs), bet deja kažkodėl ta keista programkė, nors ir turi sąraše 12.04 versiją, bet kažkodėl nepripažino iso failiuko ir neleido pasigaminti “usb pen” instalerio. Nu ir fffbala jo nematė. Namie pasikuitęs suradau RW DVD, kuriame kažką kažkada buvau įrašęs – net netikrinęs ištryniau velniop ir įpiešiau tą image’ą. Įpiešiau tą 12.04 Ubuntą į kompą, per daug nesigilindamas pagal defaultinius nustatymus ir BINGO! Tinklas veikia! Bet tai tu matai kaip čia gavosi – sako su kuo jau susikalba Linux’ai tai su tinklo visokiom plokštėm tai jau BŪTINAI, bet va…

Antras atsitiktinumas nutiko, kai paaiškėjo, jog Canon’ai bjaurybės savo printeriams neduoda normalių draiverių Linuxams… O pas motiną kaip tik Canonas printeris. O printeris būtinai reikalingas! Kaip gi be printerio?? Sako, sąskaitas atsispausdina, kai apmoka internetu. Printeris pas mamą Canon PIXMA ip1000. Čia vėl be Edgaro neapsiėjau – užrodė va šitą resursą. Bet kaip tyčia jų PPA neveikiot: sako “404 not found”. :/ Tai va, mama kol kas be printerio. Žodžiu, vistiek neišsisukau be draiverių instaliavimo į Linux’ą :/

Trečias netikėtumas buvo tas, kad ppt prezentacijos, kurias siunčia mamai kolegės rodomos BE GARSO per OpenOfisą… Tai teko susirasti kažkokį PPT viewer’į ir įdiegti – dabar su garsu ir be problemų.

Ketvirtas netikėtumas buvo tas, kad dvd apie bembį (kurį rodo anūkėms) negroja per jokių standartinį įdiegtą player’į… Teko instaliuoti VLC per wine ir BINGO! Veikia…

Dar suinstaliavau ir Picassa per Wine.

O jeigu jau iki čia daskaitėt ir galvojate kas per velniava tas PPA ir kodėl ten sunku suinstaliuoti draiverius tai va imsiu ir paaiškinsiu mano galva pagrindinius linux’o principus (na tuos daiktus, katrie skiriasi nuo Windozių):

  • Eskalacija (na tipo slaptažodžio prašymai ir vartotojų rolės) yra įdiegtos į kernelį (nu branduolys operacinės sistemos). Be jos nėra tiesiog linux’o. Dėl to reikia tokių keistų komandų kaip sudo. Tiesa, nežinau kodėl sudo. Gal kas galit paaiškinti ką tas žodis reiškia (ne prasmė, nes prasmė – eskalacija, o ką reiškia). Skamba kaip kovos menų prijomas arba kaip dar bjauresnis žodis.
  • Kaži ar be komandų terminale apsieiste. Terminalas tai toks daiktas per kurį Linuxe galia padaryti viską, o grafiniai langai tai tik tam kad visokie useriai kaip aš jaustųsi geriau ir jiems aiškiau, kad būtų.
  • Geriausia programas linux’e diegti per programų diegimo programą, kuri vadinasi Synaptic. Jei ieškoti analogijų su Windowsais, tai būtų “windows update”. Tik tiek, kad ten ne updeitai o tiesiog programos diegiamos. Darbas su Synaptic yra stulbinamai paprastas ir greitas: susiradai programą, paspaudei “įdiegti”, po kelių sekundžių ji įdiegta. Nebenori programos – susirandi programą ir spaudi “pašalinti”, po kelių sekundžių programa pašalinta. Jokių exe failų, jokių ten papildomų kažkokių atsisiuntimui skirtų kažkokių programų, jokių šiukšlių. Diegti galima kelių rūšių programas
    • Ubuntu patvirtintas – tai tos, kurios tikriausiai ištestuotos ir patvirtintos kaip nepavojingos, geros ir su kuriomis tikrai neturėsite problemų.
    • Canonical – tiesą sakant nežinau tiksliai, bet man atrodo, kad tai programos, kurios nebūtinai ištestuotos, bet jomis pasitiki Ubuntu developeriai… Ar kažkas panašaus.
    • Belekokias visokias kitokias 3’iųjų šalių. Šitas diegti galit tik ant savo galvos ir jei bus bėdų, tai kaltinsit tik save ir tas 3’iasias šalis. Šitas dar galima įtraukti į Synaptic kaip PPA (a velns žino ką tai tiksliai reiškia – gal jūs žinot), t.y. nurodai savo Linux’ui, kad ans ieškotų atnaujinimų programoms tuo PPA adresu, katrą duoda softo gamintojas, kad pvz. nereiktų to daryti rankiniu būdu… Ar kažkaip panašiai. O PPA galima įtraukti tokia komanda per terminalą: sudo add-apt-repository ppa:user/ppa-name.
  • Jei kas neaišku ir nežinai kaip daryti – klausk draugo, kuris žino Linux’ą arba bandyk googlinti raktažodžius ir copy/paste komandas į terminalą.
  • Linux’o kernelis (branduolys) yra vienas, bet temų/apipavidalinimų ant tų branduolių yra daug (kaip Ubuntu, Mint… dar ten kažkokie…). Arba čia aš nusišnekėjau.
  • Rinktis reikia tą temą/apipavidalinimą, kuris yra plačiausiai naudojamas Lietuvoje (nes rašau čia lietuviškai, o jei jūs su google translatoriumi netyčia mane išsivertėte, tai žiūrėkit kokį linux’ą jūsų šalyje daugiausiai naudoja jūsų draugai/pažįstami), nes tada gali gauti patarimų ir pagalbos problemas sprendžiant.
  • Wine – windows emuliavimo Linux’e programa. Toje aplinkoje programos veikia ne visai stabiliai, bet populiariausios veikia gerai, nes Linux chebra tuo pasirūpino.

Taigi, nors ir buvo problemų su tuo Ubuntu, bet vis dar manau, kad mano mamai tai geriau nei Windozės, nes tokie pliusai: kaina, saugumas, greitis, linux’o bendruomenė, mano atveju yra nenusveriami kitų OS’ų.

Tad jei norite savo mamai instaliuoti linux’ą – kreipkitės. Padėsiu. Arba paprašysiu kad Edgaras padėtų.

Beje, tai galėtų būti puikia dovana mamai artėjančios gegužės proga: Linux’as gali būti labai gražus, jūsų pi..vargimas su juo gali atrodyti kaip didelis kad ir netiesioginis dėmesys mamai, o taip juk ir yra…

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

20 Comments on Dar vienas šeštadienis ir vėl apie Linux. Linux mamai.

  1. gied says:

    sudo -> Super User Do ( yra komanda ir su, kuri leidžia tapti kitu vartotoju laikinai).

    1. O! Dėkavoju už iššifravimą 😉

  2. Marijus says:

    Sudo trumpinasi kaip super user. Ne visuose linux distribucijose naudojamas. Kad vartotojas, ar koks įsilaužėlis, ar virusas nieko neprisidirbtų yra apribojamos teisės, instaliuojant programas ar ką nors keičiant sistemoje. O tam, kad lengvai ir laikinai galėtum tapti adminu ir naudojama sudo komanda.
    O bandei VLC linux versiją? gal būtų nereikėję per wine diegti.
    O instaliavai windowsinius video kodekus? pvz., iš Medibundu saugyklų http://www.medibuntu.org/? Gal dėl to tau nepasileido filmas

    1. Bandžiau VLC, kurią diegiau per Synaptic -- nerodė bembio. Reiks išbandyti tą medibuntu…

      1. zzz says:

        kolkas nebuvo formato, kuris nepasileistu su xine ar dragon player 🙂

  3. sudo galima iššifruoti dvejopai, arba Super User DO, arba Switch User DO. Tipo, `sudo something` reiktų skaityti kaip “do something as super user”. Bet su sudo galima impersonuotis ne tik į root’ą (kitas, tradicinis, superuserio pavadinimas), bet į bet kurį userį: `sudo -u something`, todėl bendru atveju, matyt, teisingas iššifravimas yra Switch User DO.

  4. Heh, WP iškando gabaliuką iš mano komentaro :-). Ta antra komanda turėjo būti maždaug tokia: `sudo -u username something`.

    Tai ta proga dar pridursiu, kad mano mama jau irgi porą metų naudoja Ubuntu ir (smarkiai) nesiskundžia 🙂

    1. Smarkiai? 🙂 Kaip nesmarkiai? 😉

      1. Visai nesmarkiai :-). Laikas nuo laiko išlenda kažkokių kosmetinių problemų (a-la garso reguliatorius iš panelės pabėga ar dar kas panašaus), bet tai nutinka pakankamai retai (ir “savaime” susitaiso), kad neprisiruoščiau aiškintis kokia ten tikra problemų priežastis.

        1. aa, aš pastebėjau irgi vieną minusą -- mikrofonas įmontuotas Logitech kameroj ir kartais po kažkokių restartų Linux’as nusidefaultina į garso plokštės mikrofoną ir skaipu tada neveikia garsas… Nelabai pagaunu po kokio restarto ir kokio velnio ten nusidefaultina… Bet retai ir tik tada, kai pats kažką tvarkau, todėl sureguliuoju visada viską 😉

          1. Marijus says:

            Pas mane tokia pat kamera, C270, tai ir gi būna panašiai, tik atvirkščiai. Po kai kurių atnaujinimų mikrofonas nusidefoltina į garso plokštę ir pradeda neveikti mikrofonas.

            1. Kaip tai atvirkščiai? Taigi lygiai taip pat!!! 🙂

            2. O neregistravai bug’o į kokį nors launchpad’ą?

  5. galibuti says:

    Nu ir šitam žmogui aš siunčiau savo išmastytą knopkės kodą? neitikimybė kažkokia.

    1. 🙂 Aš gi nesuprantu html’o… Aš tik dabar pradedu jį po truputį suprasti… O ten net ne html’as… O be to iš kur žinot ką ten rašyt, jei neparašyta ką rašyt. Aš, tiesą sakant, nesupratau, kaip jūs išmąstėt tą kodą knopkės…

  6. Mantiena says:

    Būtum sudėjęs standartinę Baltix 2011 DVD versiją ir būtum neturėjęs daugumos problemų, sutaupęs keliolika valandų savo laiko -- ir šifruoti ir visi kiti DVD bei kitų formatų filmai iškart matytųsi, ir Windows programos iškart pasileistų, ir tinklas veiktų ir Canon spausdintuvų draiverius būtum radęs Baltix saugyklose, taip pat iškart būtų LietuviųAnglų, Vokiečių ir kt. žodynai ir daug daug kitų gerų dalykų, žr.: http://lt.wikipedia.org/wiki/Baltix

    Šiaip žinai mano telefoną, gali paskambinti tokiais atvejais, aš padedu visiem norintiems atsikratyti priklausomybės nuo M$ 🙂

    1. Čia, kaip sako TOC, suveikė tas apribojimas, kad tikriniesi paštą ir G+ tik kartą į mėnesį 😛

      O migracija į Baltix’ą su visom instalintom programkėm ir settingais įmanoma? Baltixe, kai jau imsies 12.04 Ubuntą žaginti, darysi Unity? 🙂

  7. atrodo mama dar mažai prisivargo kol jumi išaugino, išsūpavo ant baltų rankelių per naktis nemiegotas…, kad jai dar su tuo ubuntu terlentis…
    man kaimynas ubuntu įkalbėjo, dabar turbūt žagsi kiekvieną kartą, kai bandau nuotrauką atidaryt. Kai žmogų keiksnoji, jis gi žagsi, ane?

    1. Matyt žagsi. O aš užtikrinau nuotolinį valdymą mamos kompiuteriui. Tai dar nežagsėjau.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar