Schema #66. 2020 Seimo rinkimų daugiamandatės reitingavimų tinklo diagramos.

VRK atvėrė duomenis apie biuletenius. Tai puiki proga pageneruoti tinklo diagramų. Man atrodo, kad jas generuoti visada gera idėja, kai būna kokie nors reitingavimai. Tinklo diagramos padeda įvertinti daugiau kontekstų ir padeda rasti įdomias vietas gilesnei analizei.

Su sąlyga, kad jų aš prigeneravęs gausybę, tai man susiformavo ir jų analizės patirtis. Ją jums čia ir pateiksiu.

Štai visos, visų 2020 Seimo rinkimų partijų tinklo diagramos bendru vaizdu:

Žiuželinių pirmuonių kolekcija

Primena kažkokius pirmuonis su žiuželiais. Ar ne? O, gamta, kokia tu nuostabi!

Pradėsiu, žinoma, nuo savo partijos, nes apie ją daugiausiai žinau ir įvairios koreliacijos sako daugiau, nei kitų partijų.

Laisvės Partija

Laisvės Partijos diagrama

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

Pati diagrama yra širdies formos. Forma pati gan taisyklinga – kažkokių keistų išsišokimų nėra. Tų, gan įdomių išsišokimų labai gražių yra pas Zuoko partiją.

Iš savo šių tinklo diagramų generavimo patirties galiu pasakyti, kad širdies forma beveik visada būna būdinga reitingavimo stiliaus balsavimuose. Kuo diagramos forma pailgesnė – tuo labiau partijai trūksta vieningumo, tuo didesnis atitolimas tarp aukštai esančių sąraše kandidatų ir žemai esančių. Tiksliau, rinkėjų nuomonė skiriasi kandidatų atžvilgiu labiau. Pailgą diagramą turinčiai partijai reiktų pagalvoti apie žinučių vienijimą savo rinkėjams. LP atveju pailgumas gan didelis lyginant su kitomis parlamentinėmis partijomis.

Diagramoje įdomūs dar yra tie “žiuželiai” esantys aplinkui diagramą. Tai yra rinkėjai, kurie reitinguoja paprastai tik vieną kandidatą. Tai tikriausiai šeimos nariai ar šiaip asmenybės, bet ne partijos gerbėjai. Iš patirties taip pat turiu pasakyti, jog pirmasis sąraše gauna visada (ar beveik visada) didžiausią žiužį.

Laisvės Partija – ne išimtis. Žr. žiužį ties puse devynių diagramoje. Antras pagal dydį – Morganos Danielės ties pirma valanda. Morganos tema – priklausomybių ligų (ne)stigmatizavimas ir psichotropinių medžiagų dekriminalizavimas. Politikė, kuri be užuolankų pasisako šiomis temomis ir tampa asmenybe vien dėl kurios nemažai rinkėjų balsavo ir už Laisvės Partiją.

Toliau yra Nerijaus Vitkausko žiuželis (tikriausiai dėl panašių priežasčių kaip Morganos), Evelinos Dobrovolskos (teisininkai ir tautinio pagrindo gal rinkėjai), Ievos Pakarklytės, Artūro Žukausko, Ritos Balčiūnienės ir t.t.

Diagramos prieširdžiuose esantys gumulai rinkėjų – tai vienodus arba beveik vienodus penketukus reitingavę rinkėjai. Kaip jau minėta – didžiausias gumulas yra “1,2,3,4,5”, t.y. : Monika, Vytautas, Tomas, Morgana, Aušrinė. Antras pagal dydį, jei neklystu yra Monika, Morgana, Evelina, Tomas, Aušrinė. Šį penketuką promino Mark Adam Harold. Tai štai, kaip tai suveikė efektyviai.

Dar viena tinklo diagramos savybė yra ta, kad kuo arčiau centro yra kandidatas šioje diagramoje – tuo daugiau partijos rinkėjų pažįsta kandidatą. Pagal šia diagramą pakankamai plačiai apie save partijos viduje promino Karolis Žemaitis, Vytenis Škarnulis, Algis Bitautas, Donalda Meiželytė. O štai, pavyzdžiui, aš esu labai šone. Tai reiškia, kad mane pažįsta tik nedidelis burbulas. Yra kur tobulėti. Jaučiu reikės sekantį kartą padaryti video kokį nors panašų į Vytenio 😀

Kitoje diagramos pusėje nuo manęs šone ties devinta valanda yra du riteriai vienišiai: Mindaugas Tarnauskas ir Artūras Žukauskas. Sakyčiau, kad jų rinkėjai irgi yra išskirtiniai ir kartu su jais reitingavo daugiausiai Aušrinę, dar ką nors iš pirmo penketuko, o ne ką nors toliau esantį sąraše.

Išskirčiau dar Donaldos ir Gedimino kiek didesnius burbulus ties ~aštuoniom. Jie yra didesni, nei kiti aplinkui toje diagramos vietoje. Alternatyvūs lyderiai. Grįžtant prie manęs – aš kiek mažesnis, nei aplinkui mane esantys. Aš esu paskutinis tarp pirmųjų, o Gediminas su Donalda pirmieji tarp paskutinių :D. Žinau, kad neįsižeis.

Laisvės Partijoje labai ryškus pirmasis penketukas. Tai gali reikšti du dalykus: labai geras pirmas penketukas arba didelė LP rinkėjų dalis dar nepažįsta šios organizacijos tiek, kad galėtų reitinguoti atskirus kandidatus ir į biuletenį tiesiog surašo: “1,2,3,4,5”. Šitaip surašančių pastebimai daug ir tarp kitų partijų rinkėjų.

Ryškus balsuokIT.lt efektas – gan didelis rinkėjų būrys reitingavo Moniką, Morganą, Kasparą, Nerijų ir mane. Morgana, IT bendruomenės lūkesčiai tavo atžvilgiu – gan aukšti. You’re welcome. Pls. jokio balsavimo internetu valstybiniame lygyje.

Šiaurės nuo Pietų skirtumų aptarinėti matyt nėra didelės prasmės – t.y. viršuje lyderiai, o apačioje … mažesni lyderiai 😀 Įdomiau būtų panagrinėti kuo skiriasi kairė nuo dešinės pusių. Mano pusėje labai stipriai paveikė balsuokIT.lt iniciatyva. Tad jeigu paimtumėm Eveliną, Ievą, Birutę, Ivetą, Grėtę ir palygintumėm su Mindaugu, Artūru, Gediminu, Linu, Marium, Arnu, tai pastebėtumėm akivaizdų lyties skirtumą. Jį buvau pastebėjęs dar kai nebuvo iki galo susiformavusi tinklo diagrama. Taigi kaip bebūtų keista ar nekeista – bet net Laisvės Partijos rinkėjai linkę reitinguoti vienos lyties penketuką. Žinoma, tai tik prielaida, galbūt yra svaresnės priežastys/skirtumai. Bet kol kas nieko geriau nesugalvoju.

TS-LKD

TS-LKD

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

Apvalainesnės širdies formos. Ryškiai yra problemų su kairiuoju prieširdžiu. Kažkokia keista duobelė. Aš tai aiškinčiau Radvilės rinkėjų siaurumu. T.y. gavo per mažai reitingų iš ne pirmojo penketuko rinkėjų. Pastebėčiau labai keistą Ingridos žiužio formą – ji tokia puslankiu tarp penktos – devintos valandų nuo sąrašo lyderės. Pirmą kartą tokį keistą matau. Bet gal tai dėl to, kad mano Gephi dar nesudėliojo visų node’ų. Nors leidau kone visą parą. Bet pas TS-LKD daugiausiai duomenų (daugiausiai rinkėjų). O matematinių skaičiavimų kiekis daugėja eksponentiškai. Antras žiužis – pas Paulių Saudargą. Gabrieliaus žiužis irgi keistos formos – lyg ūsų formos ties vienuolikta valanda.

Pas konservatorius labai ryškiai ir aiškiai, kaip ir LP atveju išsiskiria kairė nuo dešinės – moterų ir vyrų sparnai. Dar tikriausiai tą kairiojo prieširdžio deformaciją irgi aiškinčiau tuo, kad TS-LKD rinkėjai daugiau renka vyrus vis dėlto. Čia reikia pastebėti Mykolo Majausko vietą beveik viduryje. Labai plačiai žinomas ir plačiai priimtinas kandidatas TS-LKD rinkėjams.

Ties aštunta valanda matome gan gerai išsiskiriančią balsuokIT.lt iniciatyvos rinkėjų sankaupą. Beje IT iniciatyvos sankaupos yra moterų pusėje – kaip ir Laisvės Partijos atveju. Kaži tai ką nors reiškia?

Dar galime pastebėti, kad Kasčiūno didžiausias konkurentas yra Paulius Saudargas, kuris kovojo dėl tų pačių pirmojo penketuko rinkėjų.

LVŽS

LVŽS

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

Širdies forma kiek kitokia, nei LP ar TS-LKD – platėjanti į apačią. Apačią tokia padarė į apačios šonus einantys žiuželiai. Tai mano nuomone rodo nevieningumą ir komandinio žaidimo trūkumą antrajame/trečiajame ir žemiau esančiuose ešelonuose. Skvernelio ir Karbauskio žiuželiai nedideli ir labai panašaus dydžio, kaip ir Algirdo Stončaičio. Pono Algirdo žiužis išskirtinai didelis jo vietai diagramoje.
Šioje diagramoje raudonomis linijomis kandidatai jungiasi su rinkėjais Vilniečiais. Ties ketvirta valanda matome išskirtinį vilniečių būrį reitingavusį Stončaitį, Luką Savicką ir Tautvydą Tamulevičių.
Įdomu, kad nėra moterų ir vyrų sparnų.
Ponia Aušrinė Norkienė gavo mažiau palaikymo iš ne pirmojo penketuko rinkėjų dėl to krito sąraše.

DP

DP

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

Šios partijos diagramoje sunku įžvelgti širdies formą. Man iškarto iš konteksto iškrenta Vaida Giraitytė, kurios žiužis jau kaip didelis balionas. Lenkia visus pirmojo penketuko žiužius. Biografijoje parašyta, kad darbovietė paskutinė yra Marijampolės soc. rūpybos centras. Žinant DP metodus, tai aš jau pradėčiau kažką įtarti.

Andrius Mazuronis iš didžiųjų bene arčiausiai vidurio. Tai arba pavardė vis dar dirba arba ir pats jis gerai, bei plačiai dirbo – turi palaikymo tarp visų DP rinkėjų. Principe kaip ir Gapšys.

LSDP

LSDP

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

Čia vėlgi širdies formą iškreipia į šonus traukiantys stambūs žiužiai. Ir jų, manding, pastebimai daugiau nei kitų, jau aptartų partijų diagramose. Politinėje komunikacijoje trūksta vieningumo.
Įdomiai didelė rinkėjų sankaupa reitingavo Šarūną Šukevičių, Paulių Visocką, Antaną Nesteckį, Violetą Boreikeinę, Ramintą Popovienę.
Bene mažiausias būrys pirmojo penketuko balsuotojų. Lyderių dalyje palyginus daugiausiai kandidatų.
Savo dideliu žiužiu išsiskiria Irena Lunksienė iš Marijampolės. Bibliotekininkė. Kas ten tiems Marijampoliečiams yra? Jiems gaila daugiau kandidatų reitinguoti? 😉
O štai Robert Duchnevič žiužiu aš kažkaip džiaugiuosi. Gaila kad ne didesnis. Ten manau tautinis aspektas labai svarbus.
Taip pat nesimato išskirtinumų pagal lytį.

LRLS

LRLS

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

Mėginame grįžti prie širdies formų, nors žiužiai dešinėje pusėje gan didelį gabalą širdies formos deformuoja. Tai čia Juozo Baublio, Ričardo Juškos, Kęstučio Vaitiukaičio savarankiškieji rinkėjai nukanda tą širdies gabaliuką.
Į akį krentą Vytauto Tamošiūno balionas. Ten tikriausiai medikai, kurių tarpe jaunieji medikai. Čia klausiau vairuodamas jų podcast’ą ir ten jie pasidžiaugė šiltu Vytauto Tamošiūno bendravimu ir jo idėjomis.
Dar matoma antrojo ešelono lyderių linija (žr. septintą-devintą valandas): Saulius Budinas, Edmundas Kvederis, Audronė Balnionienė, Saulius Liekis, Žydrūnas Purauskis
Simonas Kairys gan arti centro. Bet tokio ryškaus centre esančio kandidato be pirmojo penketuko – nėra. Orintos darbštumas ir nuoseklumas irgi duoda jai šiokių tokių vaisių – irgi gan arti diagramos centro.
Balsuokit.lt iniciatyvos būrį aš radau, bet ilgai teko paieškoti ir jis mažas.
LRLS’o atveju labai daug atskirų rinkėjų sambūrių lyderių viršuje. Tai gali reikšti ir mažesnį vieningumą tarp lyderių. T.y. rinkėjai buvo suagituoti reitinguoti konkrečius penketukus.
Įdomi pirmojo penketuko rinkėjų sambūrio vieta. T.y. LRLS rinkėjai turėjo atskirą nuomonę nuo paties LRLS dėl jų pirmojo penketuko.

Tomaševskininkai

Tomaševskininkai

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

Na ir ką gi, pradedame, wait for it…, NEPARLAMENTINIŲ partijų diagramų analizę! 🙂 Ačiū Tapinui ir visiems kitiems prisidėjusiems.
Širdies formos visai nėra. Stipriai ir didelis rusiškas sparnas (žr. devynios – pusę dešimt). Ponas Kaminski turi didžiausią žiužį. O antrąjį pagal dydį – Michail Andrijanov.
Daugiau nesugalvoju ką čia apie juos pasakyti.

Cent. Tautininkai

Cent Tautininkai

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

Ši diagrama primena klumpelę, o ne širdį. Puteikienė neįvertinta – gavo panašiai balsų, kaip pirmojo penketuko kandidatai. Pono Gedimino Merkio žiužis prilygsta Puteikio ir Krivicko žiužiams.

Nac. Susivienijimas

Nacionalinis susivienijimas

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

Grįžtam šiek tiek prie širdies formos. Čia va netikėtai padariau hipotezę, kad širdies forma gali reikšti ir išvystytą partijos kaip geresn4s organizacijos požymį. T.y. pakankamai gerai išreklamuoja lyderius, o žemiau esantys sąraše kandidatai vieningi ir agituoja už organizaciją balsuoti – ne tik už save.
Na, o apie šį sąrašą galbūt tik pastebėsiu, akd Ponas Kęstutis Dubnikas turi didelį debesį tik savo rinkėjų. Na, gal dar, kad Stanislovo Buškevičiaus sparnas irgi gan ryškus, bet maaažas.

Zuoko ir TT partijų hibridas

Zuokininkai ir Tvarka Teisingumininkai

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

Nu. Puikiai matosi kad mėginta kažką sulipdyti, bet nelabai sulipo. Ties aštunta valanda Žemaitaičio atauga, o ties trečia – pusėj keturių Švenčionių. Tikėjausi, kad bus kokios nors Zuoko ankstesnės partijos atauga, bet ne. Švenčionys. Ten, tikriausiai yra žalstiečių atauga. Čia gudrusis Zuokas kažkokį įdomų dalyką prasukinėjo…

LŽP

Lietuvos Žaliųjų Partija

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

Itin vieninga kaip neparlamentinei partija. Va čia tikriausiai rodo, jog žmonės idėjiniai. Aišku Butkevičius, Gedvilas prie to idėjiškumo man atrodo, kad kažkaip neprisideda. Bet jie bent jau neturi tokių ryškių ataugų kaip anksčiau aptartoje partijoje.

Drąsos Kelias

Drąsos Kelias

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

Asimetrinė diagrama. Ten likę tikriausiai tik labiausiai užkietėję protestuotojai.

Lietuva Visų

Lietuva Visų (Janutienė ir krepšininkai)

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

Diagrama beformė. Janutienė centre. Ponia Jūratė Zabielaitė su savo debesėliu yra advokatė.

Krikščionių Sąjunga

Krikščionių Sąjunga

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

Dar viena beformė ameba.

CAPS LOCK’ų partija arba Juozaitininkai

Juozaitininkai

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

Klumpelės forma.

Lazdos partija

Lazdos partija

(Nuoroda į flickr, kur galite atsisiųsti pilnos rezoliucijos paveiksliuką)

 

Edit

Įvyko siaubinga klaida! Aš praleidau LSDDP 😀
Tikriausiai niekas nepasigedo. Tai štai jie gražuoliai:

Elesdėdėpistai

(Nuoroda į flickr, iš kur parsisiųstite tai pilna rezoliucija)

Daug didelių žiužių ir ponas Jonas Pinskus bei Jeanina Pažusienė – štai kas man labiausiai krenta į akį. Kitoje pusėje – bebrų pagrindinė uola Irena Šiaulienė. Man vienas itin protingas žmogus, kai LSDP dar buvo neskilusi minėjo, jog Irena yra viena pagrindinių tos partijos uolų. Kaip paaiškėjo – vieno iš tos politinės jėgos sparnų. Aš asmeniškai labai palankiai žiūriu į tai, kad “normalūs” arba ideologiniai social-demokratai atskilo nuo bebryno. Ne vien tik iš savanaudiškų paskatų (t.y. kad ta jėga silpnesnė ir dėl to Laisvės Partija gavo daugiau vietų Seime), bet ir iš patriotinių. Vis girdžiu tai ten tai šen, kad Lietuvoje nėra stiprios ir geros kairios jėgos – dėl to visokie protesto balsų agregatoriai a.k.a. populistai iškyla.
Tai štai, bebrai nors ir stiprūs kiekvienas paskirai – nesugebėjo dirbti kaip komanda.
Tai tiek apie juos. Šiek tiek gaila, kad bus mažiau Dviračio skečų su Bernatoniu. Patinka man tie skečai.

 

Dar žiūrėkite kitas mano schemas:

Schema #65
Schema #64
Schema #63
Schema #62

O čia dar spec. schema su praėjusių rinkimų tinklo diagramomis (labai paviršutiniška ir trumpa).

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar