LRLS ir TSLKD žemėlapiai

Schema #44. Lietuvos rinkėjų žemėlapis 1 dalis.

Nebesugalvoju kažko dvasingo parašyti į blogą. Vis schemos ir schemos. Bet tikiuosi, kad kam nors įdomu bus ir tai.

VRK atvėrė visus Lietuvoje balsavusiųjų rinkėjų biuletenių duomenis.

ATVĖRĖ BIULETENIŲ DUOMENIS!!! Tai yra didžiulis  kokybinis šuolis skaidrumo ir įdomumo link. Ponas Jonas Bačelis, kuris yra pats geriausias duomenų analitikas, kokį žinau (jis dar, jeigu neklystu, Švedijos Geteborgo universiteto genetikos mokslų daktaras) truputį parodė ką galima su tokiais duomenimis padaryti:

 

Aš, ta proga, sudėjau visus tuos biuletenius į savo mėgstamą Gephi. Gephi per maždaug ~1 naktį nupiešia vienos partijos žemėlapį. Tai aš per porą naktų paprašiau kompo nupiešti man LRLS i TS-LKD žemėlapius. Šiuose žemėlapiuose yra tik tie rinkėjai, kurie reitingavo nors vieną kandidatą balsuodami už sąrašą:

LRLS ir TSLKD žemėlapiai
Sudėjau abudu žemėlapius į vieną paveiksliuką, kad būtų galima lengviau palyginti.

Šie žemėlapiai neturi kažko bendro su geografija.

Kiekvienas kiek didesnis raudonas apskritimas – kandidatas, už kurį balsuoja rinkėjai. Rinkėjai yra taip pat rutuliukai, tik jie mažesni.
Šioje rezoliucijoje nesimato daugiau detalių, bet čia to ir nereikia, nes aptarsiu tik žemėlapių formą ir ką tai mums gali sakyti.
Šiuose žemėlapiuose taip pat nesimato ryšių tarp rinkėjų ir kandidatų. Tas linijas tiesiog paslėpiau, kad jos netrukdytų žiūrėti į žemėlapių formas.

Kuo daugiau rinkėjų balsuoja už kažkurį kandidatą – tuo didesnis to kandidato apskritimas ir tuo tamsesnė raudona spalva bei Vardas Pavardė. Sistema matematiškai paskiria ir suskaičiuoja kiekvienam apskritimui gravitacijos stiprumą priklausomai nuo jo dydžio (t.y. kiek ryšių tarp rinkėjų ir kandidatų). Kuo didesnis apskritimas – tuo labiau jis stumia kitus apskritimus ir tos gravitacijos sumuojasi. O ryšiai tapr tų apskritimų – traukia. Nustačius šiuos parametrus sistema leidžia apskritimams judėti 2D erdvėje taip, kad jėgos susibalansuotų. Daugiau apie matematinę šio dalyko pusę galite pasiskaityti šiame portale.

Tos rinkėjų sankaupos prie sąrašo lyderių yra rinkėjai, kurie balsavo identiškai. T.y. viename debesėlyje esantys rinkėjai reitingavo visiškai vienodai. Didesnės sankaupos susikoncentravę ties sąrašo lyderiais.

TS-LKD atveju tų didesnių grupių daugiau. O tai reiškia, kad pirmųjų kandidatų kombinacijas sąraše TS-LKD rinkėjai renkasi dažniau nei LRLS. Didžiausios sankaupos yra tos, kur rinkėjai reitinguoja 1, 2, 3, 4, 5  kandidatus, o šalia esančios – kitos pirmųjų sąraše kombinacijos.

TS-LKD atveju dar labai aiškiai matosi krikdeminis sparnas. Vėliau pasižiūrinėsiu kokios ten daug-maž apygardos/miestai.

Žiūrint į bendrąją žemėlapių formą – matome, kad LRLS lyderiai yra išsitęsę į tokią juostą, kai TS-LKD – susikoncentravę lokaliau. Tai reiškia, kad LRLS rinkėjų diversifikacija didesnė, nei TS-LKD.

Man dar tie žemėlapiai truputį primena amebą 🙂

Amebos dalijimosi principai
Amebos dalijimosi principai

Tos nedidelės strazdanos kraštuose – mažyčiai rinkėjų debesėliai, kur renkamasi buvo vienodai ir buvo reitinguojama po l. nedaug kandidatų (1-2):

Čia žemėlapis su šiek tiek matomais ryšiais.
Čia žemėlapis su šiek tiek matomais ryšiais.

Lyderių krašte tiek viename, tiek kitame žemėlapyje yra po keletą didesnių nutolusių nuo pgr. grupės debesėlių. LRLS atveju tai Vitalijus Gailius (t.y. turi labai ištikimų rinkėjų, kurie reitinguoja tik jį) ir Viktorija Čmilytė-Nielsen​, o TS-LKD atveju – Irena Degutienė.

LRLS atveju Aušrinė Armonaitė yra ta viršutinė labiausiai nutolusi nuo lyderių grupės. O tai gali reikšti, jog ji surinko tuos balsus, kurių kiti lyderiai galbūt nebūtų surinkę. Aš esu Aušrinės pusėje ir priešingoje pusėje nei lyderiai. Mano rinkėjai buvo mažiau linkę reitinguoti sąrašo lyderius.

TS-LKD dar matosi Gabrieliaus ir Ingridos sparnai, bet jie arčiau Gabrieliaus. T.y. jis stipresnis lyderis už Ingridą. Dar arčiau Gabrieliaus sparno yra smulkieji kandidatai.

LRLS atveju mūsų smulkieji kandidatai arčiau Eugenijaus ir kitų lyderių.

Sekančioje analizės iteracijoje apžvelgsiu visas tas strazdanas, t.y. mažesnius debesėlius nutolusius nuo pagrindinio debesies. Ten tikriausiai bus vienmandatininkai. Dar pamėginsiu paieškoti koreliacijų tarp įvairių kandidatų grupių ar porų esančių šalia vienas kito.

O dar vėliau paimsiu ir LVŽS ir LSDP debesis į savo nagus. Su sąlyga, kad tuos debesis man nupaišo kompas tik per keliolika valandų, tai dėl to ir aš jų iškarto neturiu.

Tikiuosi kam nors buvo įdomu.

 

Dar žiūrėkite kitas mano schemas:

Schema #43
Schema #42
Schema #41
Schema #40
Schema #39

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar