Seimo frakcijos ir koalicijos 1997-2000 kadencijoje

Visi, kurie mane kažkiek pažįsta, žino mano aistrą tinklo diagramoms ir jų taikymą politologijoje ir šiaip duomenų analizėje. Gal kiek per daug aš užsifiksavęs toje metodikoje. Bet man ji patinka ir padeda suprasti įvairius procesus.

Čia planuoju jums paduoti seriją post’ų iš kiekvienos Seimo kadencijos nuo 1997 iki 2016 apie jo frakcijas pagal realius balsavimus.

Pats tų tinklo diagramų generavimas yra gan imlus laikui darbas, bet šį sykį apie tai aš daug nesiplėsiu. Tik trumpai paaiškinsiu galimai pirmą kartą atsivertusiems šį blogą žmonėms:

  • Šiose, žemiau esančiose diagramose bus Seimo balsavimai atvaizduoti tinklo diagramoje.
  • Kiekvienas apskritimas – tai Seimo narys.
  • Apskritimo dydis priklauso nuo to kiek kartų balsavo Seimo narys: kuo daugiau balsavo – tuo apskritimas didesnis.
  • Apskritimų spalvos – frakcijoms atskirti.
  • Frakcijų pavadinimams naudojau trumpinius
  • Duomenų šaltinis: lrs.lt
  • Tinklo diagramoje Seimo narių apskritimai išsidėlioja 2D erdvėje pagal tai kaip panašiai ar nepanašiai jie balsavo dėl tų pačių klausimų.
  • Tinklo diagramas generavau su Gephi, kuriame naudojau “Force Atlas 2” algoritmą.
  • Generuojant tinklo diagramas matosi ir klausimų apskritimai, bet dėl diagramų skaitymo/dekodavimo patogumo – tuos klausimus nufiltravau.
  • Kiekviena kadencija vertinama trim aspektais:
    • kaip panašiai/skirtingai balsavo “už”
    • kaip panašiai/skirtingai balsavo “prieš”
    • kaip panašiai/skirtingai balsavo “susilaikė”

Jeigu vis dar reikia daugiau kokių nors paaiškinimų – klauskite komentaruose. Pasistengsiu juos pateikti.

Tad, pradedam.

Seimo frakcijos 1997-2000 kadencijoje

Ši kadencija ne pilna, nes lrs.lt nepateikia senesnių duomenų nei 1997 metai. Matyt tuo metu buvo įdiegtas elektroninis balsavimas mygtukais.

Čia matome KDF ir TSLK dar atskirai

Šioje diagramoje matome KDF ir TSLK dar atskirose frakcijose. KDF balsuoja “už” artimiau SDF’ui, t.y. kairiajam sparnui, nei TSLK. Kaip išsišifruoja tie frakcijų trumpiniai galite rasti šitame LRS puslapyje.

Viršuje virš TSLK spiečiaus yra pilki apskritimai, reiškiantys keletą frakcijų. Ten dalis TSLK nuėjo į NKF. T.y. tie Seimo nariai nutarė būti labiau krikščionimis, nei konservatoriais. Ar tai kažkaip panašiai.

Vytautas Landsbergis, čia yra pilkas, nes jis buvo tada Seimo valdybos pirmininku ar tiesiog Seimo pirmininku, o pirmininkas, žinia, neturi frakcijos. Galima būtų tikėtis, kad didelė dalis TSLK/KDF narių balsuotų “už” labai panašiai kaip profesorius, bet to diagrama nerodo. Galbūt taip yra dėl to, kad Vytauto Landsbergio apskritimas mažesnis – o tai reiškia mažiau balsų “už”. Kita vertus – jis tokiame tarpe tarp KDF ir TSLK – kas irgi reikštų vienijantį faktorių.

Įdomu dar yra tai, kad visos kitos frakcijos yra gan ryškioje opozicijoje TSLK/KDF debesiui.

Man įdomus pratimas dar paskaitinėti Seimo narių vardus/pavardes ir pamėginti prisiminti kas jis toks ar kaip atrodo. Tai suskaičiavau ~27 žmones, kurie man skambina skambučiu kažką. Didelė jų dalis ir šiandien Seimo nariai. 20+ metų Seime.

Balsavimuose “PRIEŠ” matome aiškesnius pasiskirstymus pagal frakcijas opozicijoje ir labiau susiliejančius pozicijoje.

Balsavimuose prieš matome, kad pilkieji įsikomponuoja į mėlynuosius gan glaudžiau. Tai reiškia, kad pozicijos frakcijos vieningiau balsuoja “prieš”. Ko nepasakyčiau apie opoziciją – ten atvirkščiai frakcijos “prieš” balsuoja labiau atskirai. Išskyrus LDDP ir SDF – šie principe elgiasi taip lyg būtų ta pati frakcija.

Susilaikymas panašus kaip ir “prieš” balsavimas.

Susilaikyme matome šiokį tokį LDDP ir SDF atsiskyrimą. O pozicijoje matome susilaikymo čempioną poną Antaną Švitrą.

Tiesa, “susilaikė” ir “Prieš” balsuose profesorius jau mėlynas. Šias diagramas generavau gan seniai ir dabar tų smulkių klaidų taisyti nebenoriu.

——————————————

Apibendrinant galima būtų teigti, kad pozicijoje esančių TSLK ir KDF nuomonės šiek tiek skyrėsi, bet ne tiek, kad pozicija pralaimėtų kokias nors aiškias pozicijas balsavimuose, o ypač “prieš”. T.y. opozicijos iniciatyvas pozicijai stabdyti pavyko, o savo iniciatyvoms vieningumo kiek trūko (ten opozicija irgi buvo vieningesnė).

Pačią poziciją sudarė trys frakcijos: KDF, TSLK ir NKF. Šiandien jos yra TS-LKD frakcija daugiau ar mažiau.  Man įdomu ar po 2020 rinkimų per artimiausius kelis metus neskils ši frakcija vėl į panašius darinius.

Toje kadencijoje opozicijoje buvo ir būsimi liberalai (tuo metu SF/NF).

Kaip visada laukiu jūsų komentarų/klausimų ar šiaip pastebėjimų.

Tikiuosi, neilgai trukus papostinsiu ir apie sekančią, t.y. 2000-2004 kadenciją. Tuomsyk švytuoklė rinkimų buvo pasisukusi į susivienijusius socdemus. Tada atsirado ir Naujoji Sąjunga. Toje kadencijoje Ramūną Karbauskį pakeitė Vaclovas Karbauskis. Čia už tyzerį bus mažos raiškos “už” balsavimų diagrama (vėliau pavirs nuoroda į sekančią apžvalgą):

Va tokios buvo “už” koalicijos tada.

 

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar