Schema #65. “Mano balsas” apklausos rezultatai tinklo diagramoje.

Gavau komentarą į savo post’ą Facebook’e. Ten aš papostinau apie Laisvės Partijos vienmandatininkus išėjusius į antrąjį turą. Ten Audrius pasiūlė padaryti politikų tinklo diagramą iš jų atsakymų į “Mano Balsas” anketą. Challenge accepted! Juoba, kad yra nuostabus žmogus vardu Saulius, kuris visus tuos duomenis nusiscrapinęs juos savaip paanalizavo savo github’e, o tai reiškia, kad duomenis galima gauti lengviau 🙂

Mane tokie žmonės įkvepia. T.y. tokie kaip Saulius. Man jie yra įrodymas, jog atvirų duomenų iniciatyva yra labai svarbi ir turi didžiulį potencialą.

Ši schema bus tinklo diagrama visų žmonių (politikų) atsakiusių į “Mano balsas” anketos klausimus.Bet pirmiausiai tas paveiksliukas, kurį papostinau feisbuke, po kuriuo gavau komentarą, dėl kurio sugeneravau diagramą… Žodžiu žr. čia:

Būtinai palaikykite Laisvės Partijos vienmandatininkus antrame ture!

O dabar pagrindinė tema.

Kodėl vėl tinklo diagrama? Ogi todėl, kad tinklo diagrama praverčia tada, kai reikia įvertinti daug kontekstų, t.y. kai reikia įvertinti daug objektų tarpusavio ryšius.

Pati “Mano Balsas” apklausa yra sudaryta iš 33 klausimų, kuriuos sudarė apklausos rengėjai, o tie klausimai turėtų politikus vienaip ar kitaip poliarizuoti. Ai, vos nepamiršau – padėkoti reikia. Padėkoti Mažvydui Jastramskiui ir Ainei Ramonaitei už tai kad apskritai tą apklausą suorganizavo ir savo didelėm galvom sugalvojo tuos klausimus. Ir suorganizavo iš visuomeninių paskatų (be atlygio). Štai dar du žmonės, kurie įkvepia. Su Saulium (žr. aukšiau nuorodą į jo githubą) ir Audrium (kolega, kuris idėją iškėlė) – jau ketveri. Yra dar penktas žmogus – kitas kolega: Rokas Muningis. Jis man nepakankamai IT raštingam žmogui duomenis paėmė iš “Mano balsas” ir padavė man ant lėkštutės. Penki žmonės, kurie mane šiandien įkvėpė.

Taigi, 33 klausimai, į kuriuos atsakyti galima 6 būdais:

Visiškai sutinku
Greičiau sutinku
Nei taip, nei ne
Greičiau nesutinku
Neturiu nuomonės
Visiškai nesutinku

Iš viso į tuos 33 “Mano Balsas” klausimus atsakė 318 žmonių, t.y. politikų iš šių partijų ar politinių organizacijų:

Laisvės partija
Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Lietuvos žaliųjų partija
Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis
Centro partija – tautininkai
Lietuvos socialdemokratų partija
Krikščionių sąjunga
Nacionalinis susivienijimas
Darbo partija
Lietuvos sąrašas
Nepriklauso jokiai partijai
Lietuvos liaudies partija

Man tereikėjo sugalvoti pakankamai gerą būdą visus šiuos duomenis sudėti į tinklo diagramą. Tam reikia skaitmenine verte įvertinti atsakymus. Aš juos įvertinau taip:

answer weight
Visiškai sutinku 5
Greičiau sutinku 4
Nei taip, nei ne 3
Greičiau nesutinku 2
Neturiu nuomonės 1
Visiškai nesutinku 0

Šios skaitinės vertės reiškia, kad respondentą ir klausimą vieną prie kito tinklo diagramoje trauks “5” balų jėga, jei respondentas atsakė “Visiškai Sutinku”. Ir nebus jokio ryšio, jei bus “Visiškai nesutinku”. Čia yra labiausiai kritikuotina mano prielaidų vieta. Bet aš manau, jog tai pakankamai gera prielaida, nes mes toje tinklo diagramoje norime įvertinti žmonių ryšius priklausomai nuo to kaip atsako į klausimus. Ir su šiomis prielaidom gausis taip, kad prie respondento bus daugiau tų klausimų, į kuriuos jis atsakė pozityviai, o tie, į kuriuos negatyviai – toliau. Čia, žinoma, nepamirštant ir tai, jog aš šią tinklo diagramą generavau naudodamasis “Foce Atlas 2” algoritmu, kuris būtent taip ir išdėlioja respondentų apskritimus klausimų atžvilgiu.

Keletas manipuliacijų excelyje, duomenų įkrovimas į Gephi, settingų patiuninimas, kad gražiai viskas matytųsi ir štai:

Viską paaiškinsiu žemiau

Node’us (a.k.a. burbulus) nuspalvinau, kad būtų lengviau atskirti partijas ir jų atstovus, bei klausimus. Klausimų burbuluose yra klausimo numeriai ir už separatoriaus “|” – balų suma, kurią gavo klausimas. Kuo daugiau pozityvių atsakymų – tuo didesnis balas, tuo didesnis apskritimas.

Klausimai ir jų numeriai štai čia:

1. Valstybė turėtų didinti mokesčius didesnes pajamas gaunantiems gyventojams, kad galėtų išplėsti socialinę paramą ir paslaugas
2. Valstybė turėtų kiek įmanoma mažiau kištis į ekonomiką
3. Įmonėms turi būti leidžiama lengvai atleisti darbuotojus
4. Laisva rinka užtikrina didesnį sveikatos paslaugų prieinamumą ir aukštesnę kokybę
5. Valstybė turėtų mažinti PVM pagrindiniams maisto produktams
6. Gyventojų pajamų mokestį visiems Lietuvos gyventojams reikia mažinti iki 15 proc
7. Mokyklų tinklas Lietuvoje turi būti mažinamas
8. Lietuvoje reikia didinti aplinkosaugos mokesčius
9. Marihuanos vartojimas laisvalaikio tikslais turi būti legalizuotas
10. Lietuvoje išduodamuose asmens dokumentuose turėtų būti leidžiama rašyti nelietuviško raidyno raides (pvz., „w“, „x“ ir „q“)
11. Tos pačios lyties asmenų poros turi turėti tokias pat teises tuoktis kaip ir heteroseksualios poros
12. Imigracija į Lietuvą iš trečiųjų (ne ES) šalių turi būti griežtai ribojama
13. Moterys turi turėti teisę laisvai apsispręsti dėl aborto
14. Bausmės nusikaltėliams turi būti griežtinamos
15. Griežti piliečių laisvių ir teisių suvaržymai (pavyzdžiui, mobiliojo ryšio priemonių sekimas) yra priimtini kovojant su pandemija
16. Valstybinė lietuvių kalbos inspekcija turi būti panaikinta
17. Lietuva galėtų pirkti elektrą iš Astravo atominės elektrinės, jeigu ji būtų pigesnė už esamas alternatyvas
18. ES ekonominės sankcijos Rusijai turėtų būti švelninamos, net jei ji toliau nesilaikytų Minsko susitarimų su Ukraina
19. Reikėtų siekti, kad Lietuvos gynybos biudžetas būtų didinamas virš NATO normos ir pasiektų 2,5 proc. BVP
20. Lietuvos retorika Rusijos atžvilgiu yra pernelyg agresyvi
21. Reikėtų siekti ekonomiškai naudingo bendradarbiavimo su Baltarusija, net jei ten pažeidinėjamos žmogaus teisės ir laisvės
22. Lietuvoje reikia riboti Rusijos federacijos televizijos kanalų transliacijas
23. Lietuva turi remti žmogaus teisių ir demokratijos šalininkus Kinijoje, net jeigu dėl to suprastėtų santykiai su šia šalimi
24. Lietuva turėtų palaikyti Lenkiją, nepaisant ES kritikos dėl demokratijos principų pažeidimų
25. Išsiskyrus JAV ir ES lyderių pozicijoms, Lietuva turėtų remti ES pusę
26. NATO ir ES valstybių pilietybę įgijusiems Lietuvos piliečiams turėtų būti leista išsaugoti Lietuvos pilietybę
27. ES ateityje turėtų judėti gilesnės integracijos link, net jei dėl to mažiau galių turės nacionalinės valdžios institucijos
28. Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lenta ant Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sienos turi būti palikta
29. Petro Cvirkos paminklas Vilniuje turi būti nukeltas
30. Vilniaus savivaldybė turi teisę Lukiškių aikštėje įrengti smėlio paplūdimį, net jei tai nevienareikšmiškai vertinama visuomenėje
31. Tėvai turi galėti laisvai apsispręsti, ar skiepyti savo vaikus, net jei tai keltų grėsmę visuomenės saugumui
32. LR Seimo nariai turi būti renkami proporcine sistema pagal partijų sąrašus
33. Žmonių problemos būtų sprendžiamos veiksmingiau, jei centrinė valdžia perduotų daugiau galių vietos savivaldai

Iš tinklo diagramos matome, kad daugiausiai balų surinko 33 klausimas. T.y. daugelis visų partijų atstovų, atsakiusių į anketą, pritaria, kad reikia daugiau galių savivaldai. Taip pat yra labai natūralu, kad tie didžiausi apskritimai yra arčiausiai centro, t.y. daugelis žmonių atsakė į šį klausimą panašiai.

Kiti klausimai, kurie yra pačiuose kraštuose yra labiausiai poliarizuojantys ir klausimai į juos yra skirtingiausi. Pvz. 17, 18, 20, 21 ties 6 ir 7 valanda bei 3, 16 ir 9 ties 9 ir 11 valandomis.

Partijų klusteriai irgi gan aiškūs. Diagramą dar pasukau taip, kad TS-LKD būtų dešinėje viršuje, o LP viršuje kairiau. Taip galima netgi ir ideologinį “dešinumą” ir “kairumą” įvertinti. Bet tai būtų labai spekuliatyvu. Reiktų šią prielaidą pagrįsti atsakymais, bet aš to nenoriu dabar daryti.

Spalvų kodai: LP – šaltibarščiai; TS-LKD – mėlyni, LRLS – oranžiniai, Žalieji – žali, LVŽS – kažkaip kitaip žali, LSDP – bordiniai, o visi kiti pilkai. DP galėjau ir kitą spalvą sugalvoti (juoba, gi kad daug mandatų gavo rinkimuose), bet patingėjau, nes į anketą atsakė tik 3 DP žmonės.

Ši diagrama gali parodyti jums kuo skiriasi LP nuo LRLS ideologiškai 🙂 O dar ji gali padėti parodyti su kuo partijos tarpusavyje teoriškai surastų greičiau bendrą kalbą. Antai jei LP ieškotų TS-LKD, tai rastų Justiną Pranį, Matą Maldeikį, Vytautą Kernagį, Rūtą Bikštytę beigi Kęstutį Navicką.

Diagrama dar įdomiai parodo LSDP išsibarstymą po visur. Ir dar, kad Žalieji (tie kur ne Karbauskio) yra tikrieji centristai. O didžioji dalis LVŽS yra kartu su visais marginalais, kas yra – fui. O Egidijus Vareikis visvien labiau TS-LKD nei ten kažkoks krikščionia-sąjunginis, kurios idėjinis vadovas Dagys nepasivargino atsakyti į anketos klausimus.

Ai ir dar pamiršau paminėti, kiek kurios partijos narių atsakė į šiuos “Mano balsas” klausimus, tai va:

Laisvės partijos respondentų daugiausia

Visokių toliau ar arčiau siekiančių išvadų dar galima būtų pasidaryti. Gal norėtumėte savo įžvalgomis pasidalinti ir jūs?

 

___________

Dar žiūrėkite kitas mano schemas:

Schema #64
Schema #63
Schema #62
Schema #61

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar