Gimimo metų diagrama

Schema 38. Vilniaus darželiai

Tęsiu duomenų paiešką ir analizę. Praėjusį kartą analizavau Grindą, užpraitą kartą VMS tarybos narių balsavimai su visokiom koalicijom ir opozicijom.

Šį kartą akis užkliuvo už darželių. Šitie duomenys gan aktyviai yra naudojami, tai aš nežinau ar ką nors įdomaus ar naudingo galėsiu pasiūlyti. Visko nežiūrėjau. Pažiūrėjau tik laukiančių eilėje ataskaitą. Man regis šita skausmingiausia Vilniui, Vilniaus mamoms ir tėvams.

Pradžiai nusibraižiau laukiančių eilėje vaikų gimimo metų histogramą:

Gimimo metų diagrama
Vaikų, kuriuos nori vesti į darželius gimimo metai. Daugiausiai yra 2015 metais gimusių vaikų.

Iš tų duomenų pagalvojau, kad įdomiausia būtų pažiūrėti kokie darželiai yra populiariausi. Ten yra netgi 5 prioriteto tvarka mažėjantys pasirinkimai. Tai paėmiau man jau patikusius žodžių debesis ir kiekvieną pasirinkimą sudėjau atitinkamai į debesis:

Populiariausias
Populiariausias “Santariškių”. Matyt Santariškėse daugiausiai eilėje esančių vaikų. Ten šalia Pilaitė, Pašilaičiai…
Antrame pasirinkime Baltupiai, o paskui Pilaitė, Pašilaičiai...
Antrame pasirinkime Baltupiai, o paskui Pilaitė, Pašilaičiai…
Čia didelių raidžių daugiau. Čia vėlgi pirmauja Baltupiai.
Čia didelių raidžių daugiau. Čia vėlgi pirmauja Baltupiai.
Čia Pašilaičiai, Karoliniškės, Fabioniškės
Čia Pašilaičiai, Karoliniškės, Fabioniškės
Čia dar daugiau daug maž vienodų dydžių. Fabioniškės su Pašilaičiais bene pirmame plane vėl.
Čia dar daugiau daug maž vienodų dydžių. Fabioniškės su Pašilaičiais bene pirmame plane vėl.

Su sąlyga, kad kiekvienas vaikas turi savo atskirą ID tai visus šiuos 5 pasirinkimus galima sudėti į vieną debesį:

Santariškių darželis laimi konkursą. Toliau Gintarėlis (Baltupiai). Dar matau Pašilaičius, Lazdynus...
Santariškių darželis laimi konkursą. Toliau Gintarėlis (Baltupiai). Dar matau Pašilaičius, Lazdynus…

Visus tuos 5 pasirinkimus sudėjau ir į tinklo diagramą. Gavosi toks piešinys:

Viskas labai logiška: tėvai rinkdamiesi darželius, antrą ir visus kitus pasirinkimus renkasi tame pačiame rajone.  Kai kurie darželiai tampa kažkokiais outlayer'iais (t.y. atsiskyrę nuo grupių). Su kuo tai gali būti susiję - reikėtų pasiaiškinti detaliau. Ši diagrama galbūt padėtų išsiaiškinti kur galima būtų įrenginėti daugiau vietų vaikams.  Jos galėtų būti didesnių grupių centrai.  Didesnių grupių centrai taip pat gali reikšti ir geresnius darželius, nes tėvai renkasi ne tik pagal geografiją.
Viskas labai logiška: tėvai rinkdamiesi darželius, antrą ir visus kitus pasirinkimus renkasi tame pačiame rajone. Kai kurie darželiai tampa kažkokiais outlayer’iais (t.y. atsiskyrę nuo grupių). Su kuo tai gali būti susiję – reikėtų pasiaiškinti detaliau. Ši diagrama galbūt padėtų išsiaiškinti kur galima būtų įrenginėti daugiau vietų vaikams. Jos galėtų būti didesnių grupių centrai. Didesnių grupių centrai taip pat gali reikšti ir geresnius darželius, nes tėvai renkasi ne tik pagal geografiją.

Na, o vėliau dar sudėjau tik pirmą pasirinkimą į tinklo diagramą:

Raudonai apibraukti populiariausi darželiai. Nes esmė ta, kad rutuliukai vienas kitą stumia - kuo daugiau turi paraiškų - tuo labiau stumia.
Raudonai apibraukti populiariausi darželiai. Nes esmė ta, kad rutuliukai vienas kitą stumia – kuo daugiau turi paraiškų – tuo labiau stumia.

Taigi, kažkas čia gavosi. Kas tiksliai nežinau 🙂 Gal kam minčių kokių nors visgi sukels ir tai bus gerai.

 Atnaujinimas:

Berodydamas kolegai šitą savo diagramą pastebėjau, kad nepadariau labai svarbių dalykų – nepadariau burbulų dydžių priklausomų nuo ryšių kiekio. Ir darželių burbulai buvo vienodo dydžio. Tai tą klaidą dabar ištaisau:

Darželiai su tėvais
Čia diagrama su ryšiais. Šito labai zoominti neverta, nes bus krūva info tiesiog. Tie visi skaičiukai – tėvai (arba vaikai), kurie nori patekti į darželius – spalvoti didesni burbulai. Pagal ryškesnius ryšius tarp burbulų galima matyti ryškesnes poras ir clusterius. Pagal tai galima daryti analizę kur statyti modulinius darželius 😀 Gal.

Na, o čia nufiltravau visus tėvus ir palikau tik darželius, kad galėtumėm matyti visus clusterius aiškiau:

Darželių clusteriai
Darželių clusteriai.

Dar žiūrėkite:

Schema #37
Schema #36
Schema #35
Schema #34

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar