Čia nedidelės rezoliucijos skrynšotas. Didesnės žiūrėkite nuorodose žemiau

Schema #35. LRLS tarybos nuomonė apie kandidatus į Seimą 2016

Prašurmuliavo LRLS sąskrydis Dubingiuose. Taip nutiko, kad ir aš ten važiavau. Gavosi taip, kad Dalia išlėkė į komandiruotę, o aš nutariau, kad su vaikais Dubingiuose bus irgi gerai.

Nebuvo blogai. Vaikai geri – išsėdėjo sąlyginai ramiai >2 val tarybos posėdyje ir išklausė ~172 kandidatų pasisakymų (kiekvienas po ~30s). Užtai vėliau išsimaudėme ežere, pamėginome gauti maisto, bet jo negavome ir grįžome namo.

Tądienbuvo tvanku ir karšta, bet posėdžių salėje buvo maloniai kondicionuojama.
Tądienbuvo tvanku ir karšta, bet posėdžių salėje buvo maloniai kondicionuojama.

Iš viso buvo 189 kandidatai, kurie buvo reitinguojami, o reitingavo juos 162 LRLS tarybos nariai. Kiekvienas reitinguotojas turėjo po 30 balsų, kurios galėjo atiduoti tik skirtingiems kandidatams. Gavosi štai kas. Štai tą daiktą nepatingėjo pakritikuoti netgi patsai Rokiškis.

Su sąlyga, kad balsuojama buvo e-būdu, tai mes galime pasiėmę išklotinę ką nors iš jos dar gauti. Aš va kaip tik jau senokai norėjau išmokti paišyti tinklo grafikų diagramas. Tai tokios diagramos, kur tarp kažkokių objektų yra apibrėžiami ryšiai ir tie ryšiai tarp tų objektų yra pavaizduojami diagramoje. Vėliau visam tam grožiui galima panaudoti įvairius algoritmus, kurie objektus erdvėje (dažniausiai 2D) visaip išdėlioja.

Tai va, išmokti norėjau, bet nuo ko pradėti ir nežinojau. Mėginau visokias x,y-plot diagramas, netgi susiinstaliavau kažkokį R klientą linux’ui (beje, tas RKWard – visai fainas, ant Windows OS’ui yra toks “minitab”, prie kurio prisiliečiau 6-sigma kursuose). Bet ir tai nebuvo tai ko man reikia. Bėda buvo, kad nežinojau ko ieškoti. Nežinojau, kad reikia ieškoti “network diagram” arba “graph diagram“. Sužinojau paskui. Pasakė vienas labai geras bičiulis. Išbandžiau pirmą pasitaikiusį tokį “Gephi” ir jis man visai patiko. O tada ir gavau rezultatą:

Čia nedidelės rezoliucijos skrynšotas. Didesnės žiūrėkite nuorodose žemiau
Čia nedidelės rezoliucijos skrynšotas. Didesnės žiūrėkite nuorodose žemiau

Ne tai, kad susiinstaliavau ir iš karto gavau. Teko kiek pavargti. O norint tokius nubraižyti tenka beveik visada daugiau pavargti. Labiau daugiau, negu mažiau. Pavargti tenka su duomenimis: juos reikia visaip crunchinti, dėlioti, makaluoti, masažuoti, surūšiuoti, o tik tada galima atiduoti tokiam ar panašiam įrankiui.

Balsavimo išklotinę gavau matricos pavidale, kur x – kandidatai, o y – balsuotojai, kur kai kuriuose ašių x ir y susikirtimuose – “X”. Norint iš tokios matricos paruošti duomenis tinklo grafiko diagramai man reikėjo padaryti taip, kad viename stulpelyje būtų visų kandidatų pavardės, o kitame stulpelyje taip pat visų kandidatų pavardės, už kuriuos balsavo tie patys balsuotojai. T.y. jeigu vienas balsuotojas balsavo ir už Tumelį ir už Sadauską-Kvietkevičių, tai šios dvi pavardės turi atsidurti šalia viena kitos. Su sąlyga, kad balsuotojų buvo 162, kandidatų 189, o kiekvienas balsuotojas galėjo balsuoti už 30 kandidatų, tai man gavosi 22344 tokių eilučių. Tas eilutes užtrukau kol pasigaminau. Jeigu būčiau koks nors programuotojas, tai galimai greičiau viską susitvarkęs būčiau. Bet užtai, kad esu kvailokas, bet gan darbštus excelio naudotojas, tai ir dariau viską su exceliu. Maždaug taip:

Tai, žinoma, ne pats racionaliausias būdas pasiekti rezultatą, kurio man reikia. Vėliau, tiesa įsirašiau keletą macros’ų toms pačioms veiksmų iteracijoms atlikti, tai darbas ėjosi kur kas greičiau. Viską kur kas greičiau būčiau pasidaręs, jei būčiau pasirašęs formulę formulei, bet debuginimas tokių dalykų užknisa. Be to jaučiau savotišką iškreiptą malonumą racionalizuoti veiksmų seką ir treniruoti pirštus, bei dėmesio koncentraciją.

Norintiems pasižiūrėti į mano tą išmasažuotą failą padedu jį štai čia. Ten Sheet9 yra paruoštas source’as, Sheet10 – formulė, o pavardžių sheet’uose (daugelis jų užhaidinti, nes trukdė, ten atsihaidina jie) tos formulės rezultatai dar kiek apdoroti, kad būtų galima visą rezultatą sukelti į “Edges” sheet’ą. Gephi ima csv failus, todėl tame pačiame “Edges” sheet’e atskirai paruošiau duomenis tam, nes pats excelis csv formatu kažkaip kreivai seivina, tad buvo paprasčiau pasidaryti atskirą eilutę, ją nukopijuoti į notepad’ą, užseivinti ir tada įsikelti į Gephi.

Pačiame Gephi panaudojau “Force Atlas 2” algoritmą, katro pagrindinė esmė yra ta, jog burbulai vienas kitą stumia, o kraštinės – traukia; šios dvi jėgos generuoja judėjimą tol kol sistema nusistovi daug-maž pastovioje būklėje. Štai tą grožį galima jau analizuoti.

Taigi, long story short – reikia man dabar iš to grafiko diagramos išvadų prisidaryti. Vieną išvadą jau pasidariau: Aleknos burbulas kiek atokiau nuo pagrindinio burbulyno, o tai gali reikšti, kad už Alekną balsavo daug žmonių, kurie nebalsavo už tuos kitus didelius burbulus. O tai reiškia, kad Alekna galimai pasiėmė protesto balsų, arba susitarimus darančių balsų. Žodžiu Guoga #2.

Dar gal kokių nors išvadų reiktų… Gal jūs ten ką nors matot? Gal norit man padėt? Čia va jums aukštos rezoliucijos screenshotas (atsisiųsti galite įvairią rezoliuciją), o čia štai taip pat padedu ir išmasažuotą Gephi failiuką, kurį jums tereiks įsikelti į tą programulką ją susiinstalinus.

Jei vėliau pats prigalvosiu ko nors naujo – parašysiu į čia atnaujinimais. O šiaip tai buvo baisiai smagu išmokti nauju žaislu naudotis. Ta proga visokių šalutinių dalykų dar pramokau pačiame Linux’e – pavyzdžiui susiinstaliuoti MS excelį (nepavyko atrasti man reikalingos funkcijos LibreOffice Calc’e) arba OneDrive apps’ą 😀

 

Atnaujinimas:

Patarė man feisbukuose, kad signalo reikia ieškoti ne dideliuose, o mažuose burbuluose. T.y. nesusisiekiančius kandidatus reikia tikrinti. Tai aš su tuo nuostabiuoju Gephi išsifiltravau didelius burbulus, ir pavedžiojęs su mauzu ant burbuliukų juos paspalvinau. T.y. pasistengiau paspalvinti skirtingomis spalvomis tuos burbulus, kurie daug-maž nesusisiekia. Gavosi va toks paveiksliukas:

Žalias vs Violetinis, o Mėlynas vs Raudonas. Tie kandidatai nesisieja.  Dabar reikia eiti išsiaiškinti kodėl :D
Žalias vs Violetinis, o Mėlynas vs Raudonas. Tie kandidatai nesisieja. Dabar reikia eiti išsiaiškinti kodėl 😀

Čia yra tai, ką pavyko ant greičio surasti apie tuos kandidatus:

išvados visokios
Nu ir surask kas čia juos sieja ir skiria, kad gudras. Nors antai mėlynuose labai daug vienmandatininkų (nežinia ar kitos spalvos ne vienmandatininkai – galbūt tiesiog neparašyta toj vietoj, kur žiūrėjau). Žalių daug Klaipėdiečių. Raudoni – Alytus, Vilkaviškis, Marijampolė, žodžiu, Pietūs. Violetiniai – Vilnius ir Kaunas.

Ryškiai išsiskiria Pietų Lietuva ir Šiaurės-Centro-Vakarų vienmandatininkai. Klaipėdiečiai turi savo flangą (kas, beje, ne keista).

Žodžiu, gavosi toks puzlas dabar partijos vadovybei išsiaiškinti tuos lokalius optimumus, bet galimai gal lengvėsnė užduotis nei anksčiau 😀

 

Dar žiūrėkite:

Schema #34
Schema #33
Schema #32
Schema #31
Schema #30

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar