Baltarusija

Baltarusijoje šiandien, vakar užvakar ir už-užvakar žmones OMON’as, vidaus kariuomenė ir dar kažkas daužo bananais. Šaudo kol kas lygtais tik guminėmis kulkomis, sprogdina garsinėmis-šviesos granatomis.

Baltarusiai išėjo į gatves po sufalsifikuotų rinkimų. Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka (dar vadinamas tarakonu) tikriausiai galvojo, kad rinkimai bus tokie patys, kokie jie buvo anksčiau: išeis kažkiek žmonių į gatves, juos OMON’ininkai (“Отряд Мобильный Особого Назначения” – mobilus specialios paskirties padalinys) apdaužys, visi išsiskirstys, dar kažkiek paputos kažkiek ir baigsis neramumai.

Bet praėjusių rinkimų scenarijus nesikartoja. Žmonės nesiskirsto. Žmonės priešinasi. Žmonės buriasi, blokuoja kelius. Atrodo, kad tarakonas yra prispaustas gan kietai ir dabar didžiausias klausimas yra kiek jėgos struktūros jo klausys. Daug prasmės jo klausyti nebėra. Tikriausiai laukia kokio nors kito lyderio, kuris jiems ką nors pažadės, o jie padės jam perimti valdžią. Paskiri omoninkų padaliniai šlaistosi po miestus ir daro visiškus banditizmus – daužo pravažiuojančius automobilius:

Omonininkai Baltarusijoje daro tai, ką daro tiesiog girti banditai.Video, kuriame juodas nušalėlis pravažiuojančiam automobiliui nudaužė veidrodį. Vairuotojas (pagyvenęs vyriškis) nesuprato. Nutarė pasiaiškinti.Priėjo dar daugiau banditų ir dėdulę supakavo.

Posted by Skirmantas Tumelis on 2020 m. rugpjūčio 13 d., ketvirtadienis

Koks to tikslas? Nežinau. Tai, tarp kitko, ne vienintelis variantas kai daužomi pravažiuojantys automobiliai. Kartais tikrai sunku suprasti kas dedasi banditų galvose. Kaži ar tokiu elgesiu jie išgąsdins žmones. O gal jie taip elgiasi, nes automobiliuose pamato Baltarusijos neoficialiąją vėliavą (balta-raudona-balta) ar kitą šio visuotinio protesto simboliką. Šitaip tikisi, kad žmonės bijos ją rodyti savo automobiliuose. Gal.

Patys žmonės, kurie eina į gatves, kol kas, atrodo, neturi aiškaus lyderio. Aiškaus veiksmų koordinavimo nėra. Yra tik keletas “Telegram” kanalų, kuriuose nuolat atsiranda informacija apie tai kas kur vyksta, kam kur reikia pagalbos, nuo kada blokuoti kelius ar panašiai. Čia yra pora to paties “Telegram” kanalų, kuriuose ir jūs galite stebėti šiuos įvykius:

https://t.me/nexta_live

https://t.me/mkbelarus

Tas Nexta turi ir Twiterį dar, bet seniai nebeatsinaujino:

https://twitter.com/nexta_tv

Įvairūs politikai ir analitikai teikia savo įžvalgas, bet pagrindinė žinutė, tiek kiek pats suprantu, yra ta, kad jeigu žmonėms, išėjusiems į gatves pavyks pakartoti kažką panašaus, kas buvo Ukrainoje, tai bus daug geriau, nei kokie nors kitokie scenarijai. Pavyzdžiui kremliaus iniciatyva įvedami kariai į Baltarusiją.

Čia, Lietuvoje, yra siūloma pravažiuojant pro Baltarusijos ambasadą papypsenti. Dabar Baltarusijoje tai vienas pagrindinių priemonių – važiuoti gatve ir pypsenti nuolat. Važiuoti lėtai – blokuojant eismą ir pypsenti. Taip pat penktadienį numatomas ir Baltarusijos žmonių palaikymo renginys.

Šiuo savo postu tenorėjau aprašyti trumpai situacija taip kaip ją matau ir pasidalinti tomis keliomis nuorodomis.  Jūs, jeigu norite ir galite pasidalinkite savosiomis.

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar