Schema #67. Partijų sąrašų kokybė 2020 Seimo rinkimuose.

Tai bus tęsinys nuo ankstesnių schemų apie partijų sąrašų kokybę:

  • Schema #58 – savivaldybių rinkimų sąrašų įvertinimas
  • Schema #41 – 2016 seimo rinkimų sąrašų įvertinimas

Sąrašų kokybės vertinimo metodas yra mano paties sugalvotas. Aš jį sugalvojau norėdamas įvertinti partijos kaip organizacijos darbą reitinguojant sąrašą rinkimams. T.y. kaip stipriai tas sąrašas pasikeičia po rinkimų. Rinkėjai – geriausi vertintojai. Tačiau įvertinti kandidatų judėjimą sąraše nėra lengva – reikia išspręsti dilemą: aukštai sąraše esančių kandidatų judėjimas yra “brangesnis”, o žemai – “pigesnis”. T.y. daug lengviau judėti sąrašo pabaigoje žemyn ar aukštyn – reikia mažesnio reitingų kiekio tam judėjimui, nei esant sąrašo priekyje. Tų “kainų” skirtumai nėra tiesiniai ir yra skirtingi skirtinguose sąrašuose, todėl negalima pritaikyti kokio nors tiesinio metodo.

Bet man atrodo, kad man pavyko visai neblogai sugalvoti kaip šias problemas išspręsti. Bent jau iki šiol niekas jo nesukritikavo. Tik neaišku ar tie “niekas” nesuprato ką čia mėginu daryti ar aš čia visiškai beviltiškas – nevertas net kritikos.

Savo 43’ioje schemoje aprašiau detaliai to metodo esmę. Bet tiems, kas tingit klikinti nuorodas, tai čia apie tai trimis sakiniais:

  1. Judėjimo brangumą ar pigumą įvertinau reitingų suma nuo paskutinės iki konkrečios vietos po rinkimų. T.y. LP atveju 74 vietos kaina yra 153 (tiek surinko paskutinę vietą užėmęs kandidatas), 73 vietos kaina: 153+228=381, t.y. 74 vietos reitingai + 73 vietos reitingai. Šitaip įvertinau kiekvieną vietą.
  2. Suskaičiavau skirtumą tarp prieš rinkimus turėtos vietos kainos ir po rinkimų gautos vietos kainos. Jei skaičius neigiamas – krito sąraše, jei teigiamas – pozityvus.
  3. Surikiavau grafiką mažėjančia tvarka.

Tad, 2020 Seimo rinkimų sąrašų kokybės analizes pradėsiu nuo savo partijos.

Laisvės Partija

Laisvės Partijos sąrašo įvertinimas.

Skaičius prie kandidato vardo iš kairės – priešrinkiminė pozicija sąraše, o prie pavardės iš dešinės – vieta sąraše po rinkimų. Pats skaičius prie grafiko neturi labai aiškios prasmės – tai arba sumų skirtumas tarp buvusios vietos ir esančios, jei kandidatas krito, ir sumų suma, jei kilo. Skaičius tik padeda surikiuoti kandidatus skalėje

Gediminas Jaunius puikuojasi pirmoje vietoje, nes prieš rinkimus jis gavo paskutinę vietą (nedalyvavo viešame reitingavime). Kituose sąrašuose irgi yra atvejų, kai paskutinė vieta šokteli labai aukštai. Seni politikos vilkai man atrodo tai žino. Gedimino atveju, tiek kiek žinau, tai buvo vėlyvo apsisprendimo eiti į rinkimus rezultatas. Tikriausiai jam būtų labiau pavykę, jei būtų aukščiau sąraše buvęs.
Morgana Daniele pakilusi iš 3 į 2 vietą – čia irgi antroje vietoje. Dar praėjusioje schemoje matėsi gan didelis tik Morganą reitingavusių žmonių debesis:
Tik Morganą reitingavusių rinkėjų debesėlis

Paskutinėje vietoje mano grafike yra  Mindaugas Tarnauskas. Mindaugas yra vienas pagrindinių partijos administracijoje dirbusių žmonių, koordinavo skyrių steigimąsi, jų veiklą. Tikriausiai nebuvo kada daryti rinkiminės kampanijos.

Beje, Aušrinė buvo visiškai teisi dėl

Net 10 kandidatų mūsų sąraše nepajudėjo iš savo vietos (žr. grafiko viduryje esančius nulius) – tai reiškia, kad tiek reitinguotojų iki rinkimų tiek rinkėjų nuomonė po rinkimų dėl kandidatų sutapo. Tiek daug sutapimų retai pasitaiko. Tiesą sakant, tiek daug nepajudėjusių sąraše gal ir nebuvo nuo tada kai tuos rinkimus analizuoju aktyviau. Žodžiu, Laisvės Partija daugiausiai kandidatų įvertino adekvačiai.

TS-LKD

TS-LKD

Šio sąrašo ekstremumai: Matas Maldeikis ir Laurynas Kasčiūnas. Ir šis faktas mane vienodai džiugina. Matą, kiek supratau, dar gerokai kilstelėjo ir Eimanto balsuokit.lt iniciatyva. Na, mane ji irgi kilstelėjo ir mano kilimas sąraše (žr. Laisvės Partijos grafiką) irgi buvo lemtas šios iniciatyvos. Ačiū, Eimantai!

O štai Laurynas pasižymintis homofobiškais bei nacionalistiniais pasisakymais iš 3 vietos bumbtelėjo į 5. Nors tik per dvi vietas, bet tai yra labai daug – tai yra pats sąrašo viršus. Kaži ar nebūtų kritęs dar labiau, jei prieš rinkimus būtų koks 6 ir nepapultų į pirmojo 5etuko fenomeną. Taigi, TS-LKD partijoje yra daugiau homofibiškų ir nacionalistiškai nusiteikusių žmonių, nei TS-LKD rinkėjų tarpe. Mane tai džiugina.

Ir kiti kritimai bei kilimai šioje partijoje mane džiugina. Visas klierikalinis sparnas krito, o progresyvusis-liberalusis kilo. O štai, Kernagis su Valinsku pakilo ir dėl savo pavardžių. Aš jau matau kaip jie raukosi skaitydami šias eilutes (aišku, jeigu skaitys). Su Arūnu buvo tekę sėdėti VMS tarybos salėje ir jo požiūris (iškreikštas per balsavimus) bei vertybės man labiau patinka, nei nepatinka. O štai dėl Vytauto ir jo sprendimų Seime man ne visada smagu. Dabar neatsimenu tiksliai, bet kažką jis ten yra spėjęs pagrybauti.

Tai ką, TS-LKD? Susitiksim per kitus rinkimus 😉

LVŽS

LVŽS

Dėl LVŽS tai esu sutrikęs – šios partijos rinkėjai ponią Agnę Širinskienę įvertino daug geriau, nei LVŽS reitinguotojai. Į pirmąjį penketuką įsiveržti nelengva. Tai rodo ne tik Agnės nedavertinimą, bet ir penketuko prastesnę kokybę.

Ponia Miliūtė eilinį kartą šoktelėjo į viršų. Gal ir vėl pavardė?

O štai ponia buvusi kandidatė į Seimo vicepirmininkes Aušrinė Norkienė puikuojasi mano grafiko apačioje. Čia ji su Agne susikeitė vietomis.

Šio sąrašo judėjimai mane vis dėlto labiau liūdina, nei džiugina. Ypač Kepenis, kuris iš 32 šoktelėjo į 22 (lygiai kaip aš savo partijoje).

DP

DP

Čia hyperaktyvusis Guoga iš 3 vietos įsiveržė į pirmąją. Bet netgi ne jis mano grafiko viršuje. Jį aplenkė Mazūronis, ponas Čižius ir ponia Špokienė, kurių net nepažįstu.

Iš pirmojo penketuko tik Ieva sugebėjo išlaikyti savo vietą.

Didžiausias nuopolis – Valentinas Bukauskas. Iš savaiginamos 2 vietos trinktelėjo į 6-ą. T.y. lauk iš pirmojo penketuko. Puikiausias pavyzdys to kaip neadekvačiai save sugeba įvertinti organizacijos savo viduje. Na, arba kandidatų, esančių aukštai sąraše tingumo pavyzdys.

LSDP

LSDP

Dėl LSDP mane liūdina Robert Duchnevič toks stiprus kritimas. Mano vertinimu – jis vienas geriausių tos partijos atstovų.

Pakilimuose – keletas žinomų pavardžių. Tokių kaip Drukteinis ar Nedzinskas.

O štai ponas Saulius Sondeckis iš 141 (paskutinės vietos) šoktelėjo į 23’ą. Paskutinės vietos fenomenas.

Man dar atrodo, kad paskutinės vietos kilimas į viršų pačiai partijai taip pat gali reikšti labiau blogą dalyką, nei gerą. T.y. tai gali reikšti, jog ištikimi partijos rinkėjai taip protestuoja prieš partijos sudarytą sąrašą.

LRLS

LRLS

Aš nežinau kaip buvo sudarytas LRLS sąrašas, bet Andriui Bagdonui tai buvo per aukšta pozicija. Senoji Gentvilų bei Glavecko gvardija išnešiojo jį iš pirmojo penketuko gan toli. Na, į septintuką. Editą Rudelienę irgi nubloškė neblogai. Apskritai, jų pirmasis penketukas nebuvo geras. Tą matome ir iš tinklo diagramos.

Pranckietis išlaikė trečiąją vietą.

Tomaševskininkai

Tomaševskininkai

Didelio skirtumo jau nebėra kaip šiame sąraše kilnojosi kandidatai, bet, kad jau sugeneravau, tai įdedu. Maloni žinia, kad p. Rozova kristelėjo iš prabangios 2 įvietos į 5. Zbignevą iš 1’os į 3’ą. Irgi malonu.

Tamašūnienės kilimas iš 4 į 1’ą galbūt galėtų būti aiškinamas ministrės antpečiais ir gal mažesniais skandalais. Antpečiai ten, manding, padeda, nes ir Jaroslav Narkevič – Jerunda šoktelėjo aukštyn.

LSDDP

LSDDP

Negaišiu nei savo nei jūsų laiko su šiuo sąrašu, bet įdomu ir smagu, kad ponas Vytautas Kamblevičius buvo žnektelėtas iš 5 į 10 vietą. Su tuo ir sveikinu LSDDP rinkėjus.

Cent-Tautininkai

Centro Tautininkai

Darydamas šias analizes supratau, kad šiame Sąraše yra Sigutis Jačėnas – Skambutis. Paskutinį kartą atsimenu jį politikoje tada, kai jis buvo Pakso atstovu spaudai. Lyg ir buvo. Ar aš čia kažką maišau?

Ir antai Krivickas su Puteikiu sušoko pirmos-antros vietos tango. Ėmė ir apsikeitė vietomis. Romantiška.

Nacionalinis Susivienijimas

Nacionalinis Susivienijimas

Buškevičius su Sinica šoktelėjo viršun. Kodėl tokią žemą vietą gavo prieš rinkimus? Kas ten juos žino. Galbūt šitokį viliotinį reikėjo šokti tam, kad į sąrašą pritrauktų daugiau kandidatų?

PLT

Partija Laisvė ir Teisingumas.

Negana to, kad Zuoką iš pirmos vietos į antrą išstūmė Žemaitaitis prieš rinkimus, tai rinkėjai dar jį mestelėjo trečion. Tai va taip nutinka dar žmonėm.

Ponas Demidovas šmėkštelėjo gan ryškiai mano tinklo diagramoje. Kažkoks Švenčionių fenomenas toje partijoje ten įvyko.

Lietuvos Žaliųjų Partija

Lietuvos Žaliųjų Partija

Drąsos Kelias

Drąsos Kelias

Ponios Neringos pašildytą vietą užėmė ponas Vytautas Antanas Matulevičius. Įdomu kiek šis politinis darinys dar laikysis?

Partija LIETUVA – VISŲ

Lietuva Visų. Tame tarpe Janutienės ir kelių krepšininkų.

Kodėl Pačesui ir Janutienei davė tokią žemą vietą? Tikriausiai viliojosi kandidatus.

Krikščionių Sąjunga

Krikščionių Sąjunga

KARTŲ SOLIDARUMO SĄJUNGA – SANTALKA LIETUVAI

CAPS-LOCK’ų ir Juozaičio partija

Lazdos Partija

Lazdos partija.

 

Tikriausiai visai įdomu būtų dar pažiūrėti kaip tų sąrašų kokybė atrodo palyginus juos tarp partijų. Tai čia irgi galima kažkaip sunormalizuoti. Aš tai padariau taip:

  • Susumavau visus gautus partijos kandidatų reitingus.
  • Gautą sumą padalinau iš visų pakilimų svorių skirtumų sumos.

Kuo tų svorių skirtumų suma didesnė – tuo daugiau brangesnių pokyčių sąraše. Tad padalinus reitingų sumą iš tų skirtumų sumos skaičius rodys kiek vyko pokyčių lyginant su gautais reitingais.

Tai štai va jums prašom dar du grafikai (vienas – tik parlamentinės partijos, o kitas – visos):

Tik Parlamentinių partijų sąrašų kokybės palyginimas

Matome pirmoje vietoje Laisvės Partiją. Ilgai teko vargti kol padariau kažką taip, kad mano partija atsirastų pirmoje vietoje.

Kita vertus antai žiūrėkite į bendrą paveiksliuką:

Visos partijos

Juozaičio ir Lazdos partijos pirmose vietose! Bet tai šiaip jau ir akivaizdu – mažiausi sąrašai, tai ten ir pokyčių negali būti labai daug.

Čia dalinai yra atsakymas ir dėl ko LP yra pirmoje vietoje tarp Parlamentinių partijų. Bet tik dalinai. Antai Drąsos Kelias tik 47 kandidatus turėjo, o sugebėjo pokyčių prigeneruoti sočiai.

Gal kada nors sugalvosiu ir kaip sunormalizuoti rezultatą priklausomai nuo kandidatų kiekio. Bet nežinau ar verta.

Štai tiek šiai dienai.

Dar žiūrėkite kitas mano schemas:

Schema #66
Schema #65
Schema #64
Schema #63
Schema #62

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar