Schema #47. 2016-2020 kadencijos Seimo frakcijos iki šiandien

Mantas Zimnickas savo stebuklinga galva ir rankomis sugalvojo kaip iš ganėtinai OpenData not friendly lrs.lt nuscrapinti duomenis apie balsavimus.Tai nuscrapino. Rado balsavimus nuo 1997. Gal tik nuo tada ta informacija buvo renkama patogiu būdu.
Čia žiūrėkite ką jis su kažkokiu “Jupyter” įrankiu prigamino. Man ši informacija įdomi tuo, kad matome kas daugiausiai prisidėjo prie to, kur šiandien esame savo sprendimais paspausti “už”, “prieš” ar “susilaikė”. Dar įdomu, kad daugiausiai balsavimų buvo 2002 ir 2009 metais. 2009 – “naktinės reformos” metai. Metai, kai Lietuvą Kubilius gelbėjo iš krizės. Dėl 2002 metų nepamenu kas ten buvo. Reikia pafollowupinti.

Na, o aš, savo ruožtu, padariau tai ką dariau su Vilniaus taryba. Sudėjau šios kadencijos Seimo narius į Gephi ir padariau realių frakcijų analizę. Ne tai ką politikai suokia, o tai ką paspaudžia pultelyje Seimo posėdžių salės konsolėje. Jei kas nors norės pasiginčyti – eikit ginčytis su skaičiais.

Primenu, kad Gephi turi tokį “Force atlas” algoritmą, kuris padaro štai ką:

  • Įvertina kiek ryšių išeina iš kiekvieno objekto (objektai tai Seimo nariai ir klausimai).
  • Kuo daugiau ryšių išeina iš objekto (kuo daugiau kartų balsavo Seimo narys) – tuo didesnis jo apskritimas. Klausimai neturi išeinančių ryšių, todėl jie mažiukai.
  • Sistema santykinėmis vertėmis įvertina kiek kiekvienas objektas “sveria” priklausomai nuo to kiek ryšių iš jo išeina – kuo daugiau išeina – tuo “sunkesnis”. Tie objektai 2D erdvėje vienas kitą stumia – kuo didesnis – tuo labiau stumia. O ryšiai traukia – kuo daugiau ryšių – tuo daugiau traukia.
  • Taigi, algoritmas įvertina visas “gravitacijas” ir “traukas” ir leidžia objektams laisvai judėti 2D erdvėje. Objektai juda tol, kol nusistovi pusiausvyra – tai ir yra algoritmo rezultatas

Ir ką gi mums tai duoda? Ogi tai, kad Seimo nariai balsavę už panašius klausimus daugiausiai kartų – yra arčiausiai vienas kito. Šitaip jie 2D erdvėje susicukruoja į tikrąsias frakcijas pagal balsavimus. Galima padaryti tris tokius sugrupavimus: pagal “UŽ”, pagal “PRIEŠ” ir pagal “SUSILAIKĖ” balsus.

Čia diagrama su visais klausimais. Jie šiaip trukdo matyti koalicijas, tai juos reiktų išimti. Bet įdedu šį paveiksliuką, nes gražu ;)
Čia diagrama “UŽ” su visais klausimais. Jie šiaip trukdo matyti koalicijas, tai juos reiktų išimti. Bet įdedu šį paveiksliuką, nes gražu 😉
Čia ta pati diagrama, tik su išfiltruotais klausimais. Dar pripaišiau linijų, pagal kurias galima matyti realias frakcijas pagal balsavimus
Čia ta pati diagrama, tik su išfiltruotais klausimais. Dar pripaišiau linijų, pagal kurias galima matyti realias frakcijas pagal balsavimus “UŽ”. Matome apačioje vienišą Pūką ir beveik per vidurį tarp pozicijos ir opozicijos Maldeikienės koaliciją. Taip pat viršuje yra socdemų koalicija, kuri nors ir arčiausiai LVŽS, bet vis tiek krašte. TS-LKDF ir LSF susimaišę labiausiai, bet gan stipriai ištysę į ilgį, tai galima tą pailgą daiktą dar per pusę dalinti teoriškai.
Koalicijos
Koalicijos “PRIEŠ”. Čia opozicija stipriau susifragmentuoja, bet tuo pačiu ir socdemai išsitempia gan daug. Dar matome mažą gabaliuką iš kelių Seimo narių, kurie balsavo “PRIEŠ” tik dėl vieno klausimo. Koks gi tai klausimas? 😉 Ogi šitas.
Ir galų gale koalicijos pagal
Ir galų gale koalicijos pagal “SUSILAIKĖ”. Koalicijų nėra – visi labai gražiai savo frakcijose. Tik vienišas Puteikis viršuje kairėje.

Truputukas bendrų išvadų:

  • Ponas Samuilik nors ir žalias, bet galėtų būti laisvai ir raudonas.
  • Ponas Linas Antanas Linkevičius galėtų būti žalias, o ne raudonas. Nors dar mažai balsavo – burbuliukas jo dar mažas.
  • Ponas Gražulis “UŽ” flirtuoja su žaliais, o “PRIEŠ” – su socdemais bei LLRA.
  • Ponas Balsys galėtų būti mėlynas.
  • Alekna, tuo tarpu, balsuose “UŽ” įsiveržęs į būrį TS-LKDF ir mėgina apsupti poną Landsbergį. Tuo tarpu balsuose “PRIEŠ” į žvalgybą pas mėlynuosius išėjo ponas Gelūnas ir ponia Čmilytė-Nielsen.
  • Ponia Maldeikienė visur stengiasi išlikti centre. Išskyrus susilaikymus.
  • Kas dar šiek tiek keista, tai kad LVŽS frakcijos balsų “PRIEŠ” burbulai gan dideli. Paprastai opozicijos burbulai būna gan dideli. Beveik visi opozicijos frakcijų burbuliukai mažesni – tai reiškia, kad LVŽS gan stipriai blokuoja opozicijos iniciatyvas – tame tarpe ir savo koalicijos partnerių – LSDP. Galbūt tai ir per toli siekianti išvada, tai mes ją galime perkvalifikuoti į teoriją 🙂

Dar vienas dalykas, kurį čia tikriausiai reikėjo geriau apgalvoti, tai migracijos per frakcijas. Pūkas mišrioje frakcijoje ir Pūkas TTF’e – du skirtingi burbuliukai. Neapsisprendžiu ką su juo daryt… Reiks kažką sugalvoti vėliau.

 

Kiek vėliau paanalizuosime ir senesnes kadencijas. Bus proga pakedenti prisiminimus. Gi #Smagu!

 

Dar žiūrėkite šias schemas:

Schema #46
Schema #45
Schema #44
Schema #43
Schema #42

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar