Amberio gif'as.

Troleibusų pirmojo parko lankymas

Marius – labai pilietiškas ir iniciatyvus žmogus, troleibusas.lt įkūrėjas suorganizavo visai įdomią ekskursiją po pirmąjį troleibusų parką.

Idėja aplankyti troleibusų parką kilo prieš pat mitingą, vykusį birželio 26 dieną.

Nusprendėme aplankyti tą vietą iš kurios kas dieną išvažiuoja į gatves ūsuotos ir ratuotos keleivių pervežimo priemonės ir galbūt sužinoti kuo jos tinka sostinei arba kas su jomis negerai. Juk viena yra, kai ką nors sako politikas, o kita, kai pamatai tai savo akimis, išgirsti iš pirminio šaltinio.

Buvome keturiese: Enorca, Saulius, Marius ir aš. Enorca jau papasakojo apie šią ekskursiją.

Enorca, Saulius ir Marius
Enorca, Saulius ir Marius

Tad, kas tie su ūsais, važinėjantys mūsų gatvėmis ir pastaruoju metu keliantys tiek aistrų?

Nurengtas trūlikas. Štai kaip atrodo jo rėmas.
Nurengtas trūlikas. Štai kaip atrodo jo rėmas.

Troleibusas, tai tokia dėžė, apklijuota visokiom skardom, turinti elektrinį variklį ir ūsus, per kuriuos gauna elektros energijos iš kontaktinio tinklo – kad galėtų elektrinis variklis suktis. Dar turi vairą ir ratus.

Troleibusų parke troleibusai yra tikrinami, remontuojami, valomi, jiems paskirstomi maršrutai ir panašiai. Kontaktinio tinklo dispečerinė yra kitoje vietoje (ją aplankyti, manau, irgi būtų visai įdomu).

Mariui ekskursiją suorganizuoti nebuvo paprasta. Viešojo transporto sistemoje vyko didelės pertvarkos ir žmonės dirbantys toje srityje turėjo ką veikti. Sutarta buvo viena data, bet paskutinę dieną buvo atšaukta, tada suorganizuota iš naujo.

Štai taip atrodo pirmojo troleibusų parko prieigos Vilniuje. Ne taip jau lengva patekti į kitą šių vartelių pusę.
Štai taip atrodo pirmojo troleibusų parko prieigos Vilniuje. Ne taip jau lengva patekti į kitą šių vartelių pusę.

Mus sutiko vienas iš troleibusų parko vadovų. Kiek iš tolimesnio pokalbio supratau, tai jis yra pagrindinis asmuo koordinuojantis visų vairuotojų paskirstymus maršrutams – kažkas panašaus į personalo vadovą.

Skelbimų lenta tuščia.
Skelbimų lenta ties įėjimu/registracija – tuščia.

Visi draugiškai nužingsniavome iki direktoriaus Rimanto Markausko kabineto, kuriame trumpai aptarėme ko mes čia norime ir nutarėme, jog pirma pasivaikščiosime po parką, sugalvosime klausimus ir atsinešime juos pas direktorių į kabinetą, kur ir pakalbėsime.

Budintys troleibusai. Laukia studentų ir atostogautojų grįžtančių į Vilnių.
Budintys troleibusai. Laukia studentų ir atostogautojų grįžtančių į Vilnių.

Nuėjome pirmiausiai iki dirbtuvių, kur pamatėme nemažai įvairių troleibusų detalių. Kalbėdami išsiaiškinome, jog čia ir buvo surinkti pirmieji lietuviški troleibusai “Amberis”. Taigi, pirmasis troleibusų parkas iš principo turi pilnavertę troleibusų rinkimo liniją su visa įranga “know how” ir darbuotojais.

 

Trūliko važiuokės dalis.
Trūliko važiuokės dalis.
Trūlikų remonto linija. Kuo tolyn - tuo labiau išrengti.
Trūlikų remonto linija. Kuo tolyn – tuo labiau išrengti.
Yra ir autobusų. T.y. Troleibusų parkas turi įrangą ir žmones, kurie gali remontuoti ir autobusus.
Yra ir autobusų. T.y. Troleibusų parkas turi įrangą ir žmones, kurie gali remontuoti ir autobusus.
Čia šiek tiek išrengto autobuso vidus.
Čia šiek tiek išrengto autobuso vidus.
Nurengto troleibuso valdymo blokai.
Nurengto troleibuso valdymo blokai.

Anot techninio skyriaus vadovo, kažkada sovietmečiu remontuojami trūlikai po remonto galėdavo nuvažiuoti maždaug ~70 000 km ridą, o dabar, su šiuolaikinėm technologijom, medžiagom ir požiūriu trūlikus galima suremontuoti taip, kad važiuotų dar ~350 000 km (tikiuosi mane pataisys, jei klystu dėl skaičių).

Troleibusus remontuoti paprasčiau, nes jų konstrukcija paprastesnė – nėra greičių dėžės, nėra daug judančių detalių variklyje. Be to Vilniaus pirmojo troleibusų parko darbuotojai turi visas žinias, įrangą ir kitus reikalingus resursus tam kad net GALI SURINKTI SAVO TROLEIBUSĄ.
O tai reiškia, kad galutinė troleibuso kaina yra mažesnė, nei perkant ją iš kitų gamintojų. Tai reiškia, kad jiems gali būti iškarto pritaikomi visi technologiniai sprendimai tinkantys mūsų specifikai (klimatui, gatvėms, žmonėms). Tai reiškia, kad remontas gali būti atliktas greitai ir kokybiškai. Tai netgi reiškia, kad Lietuvoje, Vilniuje, pirmąjame troleibusų parke galėtų būti renkami troleibusai ir kitoms rinkoms.

Specialios staklės susidėvėjusių šarnyrų remontui (lyg ir).
Specialios staklės susidėvėjusių šarnyrų remontui (lyg ir).
Truri galimybes ir patys lieti reikalingas gan sudėtingas formas iš plastmasės.
Truri galimybes ir patys lieti reikalingas gan sudėtingas (šita nėra labai sudėtinga, tiesiog kitų nesigavo gražiai nufotkinti) formas iš plastmasės.

 

Variklių statoriai laukiantys atnaujinimo (arba jau atnaujinti ;))
Variklių statoriai laukiantys atnaujinimo (arba jau atnaujinti ;))
Variklio rotorius
Variklio rotorius
Turi ir plovyklą.
Turi ir plovyklą.
Kažkokios kitokios staklės.
Kažkokios kitokios staklės.
Ritės. Atrodo visai įdomiai.
Ritės. Atrodo visai įdomiai.
Metalo drožlės.
Metalo drožlės.
Ūso galas. Ta vieta, kur ūsas liečiasi su laidu.
Ūso galas. Ta vieta, kur ūsas liečiasi su laidu.
Stabdžių būgnas ir stabdžių kaladė. Čia nesimato jos dydžio, bet ji didelė.
Stabdžių būgnas ir stabdžių kaladė. Čia nesimato jos dydžio, bet ji didelė.
Rūdžių šalinimo spinta (smėlio ar kitokių abrazyvų būdu (bent jau man taip atrodo).
Rūdžių šalinimo spinta (smėlio ar kitokių abrazyvų būdu (bent jau man taip atrodo).
Kažkokie guoliai.
Kažkokie guoliai.

Žinoma, tas stakles ir kitą įrangą jau būtų galima atnaujinti. Bet ji vis dar veikia. Senovinė įranga, turinti didelį overengineering’ą vis dar veikia.

Grįžome tada pas direktorių į kabinetą ir apturėjome kokios valandos pokalbį apie viešąjį transportą Vilniuje.

Sužinojome, kodėl troleibusus dažniau vairuoja moterys. Paaiškėjo, kad pagrindinė priežastis yra ta, jog senesniuose autobusuose nebūdavo vairo stiprintuvo ir ten reikėdavo didesnės fizinės jėgos. O be to, troleibusų parkas yra labiau koncentruotas ir jo kraštuose esantys poilsio centrai yra geresni. Vien tuo, kad yra pakankamai patogūs ir švarūs tualetai.

Yra dar nuomonių, kad anksčiau (o gal ir dabar) autobusuose būdavo galima susikombinuoti nemažai dyzelinio kuro ir ten valdė diedovščina. Šitokio gando nepatvirtino mums troleibusų parke.
Naujasis troleibusų parko vadovas neseniai atėjo iš autobusų parko ir pats yra senas autobusistas (man atrodo jis save taip pavadino) nuo labai jau seniai (dar sovietiniais metais).
Taigi naujasis troleibusų direktorius užsiminė, kad vietoje dviejų troleibusų galima įsigyti tris autobusus. Kai paklausėme ar pasigaminti negalima troleibusų patiems, tai atsakė, jog tai buvo tik pabandymas. Ar vykęs pabandymas – atsakyti dar negali (bent jau aš taip supratau).

Paskui dar sakė, kad geriausi autobusai yra mersai. Yra senų Mercedes markės autobusų – ir jie yra kuo puikiausi! Bet gi nenumatysi konkurso sąlygose, kad pirkti mersą. Negalima… Tai ir perki tada viską ką siūlo – pavyzdžiui, MAN’us. Tai todėl ir galima tris autobusus nusipirkti vietoje dviejų lenkiškų troleibusų ir dar lenkiškos kažkokios labdaros ten belekur…

Dar pasakė, kad nelabai gerai, kad vežėjas tampa ir gamintoju. Kodėl blogai – nesupratau. O jei blogai, tai juk galima atskirti, tiesa?
Išsiaiškinome, kad Amberio (lietuviško troleibuso) surinkimas kainuoja ~750 000 lt. O naujas lenkiškas trūlikas kainuoja ~1 500 000 lt.

Baltarusiški ir čekiški troleibusai konkurso nenugalėjo,  nes baltarusiai iškrito dėl sąlygų nevykdymo o čekiški – nepamenu dėl ko.

O kad pasirinkti lenkiški tai visai nereiškia, jog tai susiję kažkaip su kažkokia tai lenkų dovana kažkokios ten vertės berods kažkam Vilniuje…
Mikriukai ir visokie privatininkai yra blogis, nes jų verslas chuliganiškas – perka kurą juodoje rinkoje, klastoja buhalteriją, alina vairuotojus. Su tokiu verslu konkuruoti jie negali, nes tada jie susirenka mokiuosius klientus, o VVT gauna tik visokius kompensuojamus.Už kompensuojamus keleivius Vilniaus savivaldybė pinigų neatiduoda. Todėl juos reikia uždrausti.Juos, tai Vilniaus savivaldybę šlykščiąsias mikrūškes[1].

Užtai Vilniaus Viešasis Transportas planuoja skelbti konkursą privatiems vežėjams garsiesiems privežamiesiems maršrutams. Skelbia, nes neturi tokių transporto priemonių. Pirkti negali nes nebeturi pinigų – išnaudojo visas kreditavimosi galimybes, jau netgi pardavė ir savivaldybės skolas bankams…

Anot direktoriaus, pinigų VVT trūksta dėl to, kad savivaldybė skolinga belekiek meleonų už kompensuojamus bilietėlius.

Direktorius prisimena puikius laikus, kai už tuos bilietėlius sumokėdavo iš valstybės biudžeto – be jokių vėlavimų ir visada centas į centą…

Kodėl Vilniaus savivaldybė neatiduoda, pasikeitus įstatymui? Ogi todėl, kad turi aukštesnio prioriteto išlaidų.

Tai todėl reikia uždrausti Vilniaus savivaldybę privačius vežėjus, nes vienintelės įmonės pajamos yra iš nekompensuojamųjų keleivių.Čia prisiminiau vieną anekdotą, kurį pasakojo Šapranauskas[2]. O gal labiau tą pasaką, kur lapė išsitepė galvą grietine, o ją nešė vilkas be uodegos visas primuštas: muštas nemuštą neša!

VVT – tai vilkas, gaudęs žuvį su uodega, nes lapė taip vilkui patarė. O paskui išsitepė galvą grietine kontrabandine saliarka, pasakė, kad smegenys išbėgo ir liepė nešiot dabar visur.

Dar berods užsiminė, kad VVT pajamos per mėnesį siekia ~10 000 000 lt, o vairuotojai gauna ~3200 ant popieriaus per mėnesį. Čia prisiminiau šitą dalyką, nes vienas toks šių dienų ekonomistas bandė daryti paskaičiavimus, o panašu, kad teisingas prielaidas darė.

Edit: dar prisiminiau, kad tų vairuotojų ten kažkas apie 150 žmonių + 80 kontaktinio tinklo ir parkų darbuotojai.

Edit2: 150 – tik kažkurios vienos transporto rūšies, dar berods apie 100 kitos rūšies. O kontaktiniame tinkle ir priežiūroje 80 – lyg ir nesuklydau.

Edit3: suklydau. Kažkur pamečiau nulį. Nes mat autobusų gatvėse būna ~280, o su pamainomis gaunasi per tūkstantį. Daugiau nebetikslinsiu turbūt…

Dar laukia nemniolika troleibusų autobusų naujų, kuriuos jau nusipirko berods iš lenkų…

Na, o  tada nuėjome apžiūrėti vieno Amberio iš arčiau. Šis kaip tik stovėjo be darbo, nes laukė iš Baltarusijos kažkokios detalės.

Amberio gif'as.
Amberio gif’as.
Amberio kondicionierius
Amberio kondicionierius
Amberis iš šono.
Amberis iš šono.
Amberio kamerikė - skaičiouja keleivių srautus.
Amberio kamerikė – skaičiouja keleivių srautus.
Enorca džiaugias Amberio viduje.
Enorca džiaugias Amberio viduje.
Enorca išlipa iš Amberio.
Enorca išlipa iš Amberio.

Na ir dar paskutinės fotkės apie seną trūliką, kuris vis dar važiuojantis. Jį galima nusipirkti mergvakariams, bernvakariams ar šiaip kokiai pramogai. Kažkaip tikėjausi, kad ir mus gal pavėžins, bet deja laiko nebeturėjome…

Senas trūlikas.
Senas trūlikas.
Seno trūliko interjeras.
Seno trūliko interjeras.

Tai kaip ir tiek. Dar visai pabaigai paskutinė foto apie mobiliojo ryšio anteną esančią parko teritorijoje. Mobilus ryšys – pagrindinis ryšys, kuriuo dispečeriai gainioja troleibusus ir autobusus po Vilnių.

 

Bokštas
Bokštas

________________________

[1]Feisbuke kilo diskusija apie tai, kad Vilniaus savivaldybė turėjo teisę uždrausti privačius vežėjus pagal kažkokius ES teisės aktus. Nu tak žinoma, kad turi. Ir naudojasi tuo. Jūs ką, tikitės, kad savivaldybė pažeidinės įstatymus?

[2]– Nelabai gal į temą, bet vistiek, priminsiu: Kiškis užmynė vilkui ar ten užkliuvo už jo ir vilkas pareikalavo iš kiškio 100 pinigų. Kiškis vargšas, eina verkia, sutinka mešką, kuri paklausia ko jis verkiąs, o kiškis sako, kad vilkas jam grąsina. Meška sako, kad 100 litų tai nesąmonė, eik sako ir pasiųsk velniop tą vilką. Tai tas kiškis taip ir padarė, o vilkas pasiuto ir pareikalavo 500 pinigų. Tai ciklas sukosi tarp vilko ir meškos iki kelių tūkstančių pinigų ir kai kiškis atėjo pas mešką su didele skola, tai meška tada atsakė:
– Tiek daug pinigų tai jau pinigai… Niekur nedingsi, kiški, reikia gražint…

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

8 Comments on Troleibusų pirmojo parko lankymas

  1. Siaubas says:

    Mane dažnai veda iš kantrybės blevyzgos apie mikriukų karchoborinimus. Tokia situacija yra tiktai ir tiktai dėl to, kad savivaldybė jiems nustato kelionės apmokėjimo įkainius. To nebūtų, būtų kaip su taksi: yra Valera su savo surūdijusiu Passatu, yra Martonas, ir kiekvienas važinėja pagal savo kišenę.
    Užkalniški kliedesiai, kad mikriukai atsilikimo požymis. Mikriukų Eurpoje ir šiaurės Amerikoje niekur nėra, tačiau jų viešasis transportas periodiškai bankrutuoja. Tas vyksta visur, nuo Toronto iki Kopenhagos. Tik tuose miestuose, kur egzistuoja valstybės neengiamas viešasis transportas, ten problemų nėra, nes vyksta sveika konkurencija. Tada privačiam versle nelieka krachoborų, o valstybinėse kontorose dingsta visi iš viršaus nuleisti vyr. specialistai (pasivartykite bet kurios valdiškos įstaigos kontaktus ir pamatysite, kad visi ligi vieno ten vyr. specialistai), dėl ko organizacija nustoja vegetuoti, pradeda dirbti ir nešti pelną. Win-win scenarijus, kurio nemato tik durniai ir korumpuoti demagogai.

    1. Siaube, kokios tos šalys kur egzistuoja neengiamas valstybės viešasis transportas ir kur yra konkurencija? Norėčiau pasinagrinėti ir pats.

      O tų mikrūškių krachoborinimas yra emocinis dėmesio atkreipimas, panašiai kaip “My hair is a bird. Your argument is invalid” -- “mums savivaldybė neatiduoda skolos, todėl reikia uždrausti mikrūškes”.

      1. Siaubas says:

        Nereikia toli žvalgytis. Tarpmiestinis kelių transportas mūsuose vyksta pagrinde tik per privačius vežėjus, kurie kažkaip ir pelno pasidaro ir neklykia, kad tie, kas drįsta kooperuotis ir viena mašina važiuoti į Palangą yra vagys ir juos reikia drausti. Tas pats su lėktuvų skrydžiais – rinka gan astmatiška, bet visus valstybinius begemotus kaip Lufthansa ir Swiss airlines, kurie didžiąją savo išteklių dalį (čia ne juokauju) skirdavo darbuotojų socialinėms garantijoms gerai supurtė ir išgenėjo visokie Ryanairai. Kai tik atsirado privačios pigių skrydžių bendrovės, taip ir valstybinės bilietų kainos sumažėjo ir pelnas iš kažkur atsirado.
        Bet tai čia yra tik argumentai. Tas Zuokui nesuveiks, nes jis yra korumpuotas pyzdukas, kuriam svarbu iš mūsų kišenės išsitraukti paskutinį pinigą, kol suvisam iš politikos nepradingo.

        1. Aš taip pagalvojau dabar, kad nesu matęs nei vieno Vilniaus tarybos posėdžio. Jie juk įrašinėjami ir vieši. Reikia eit pavėpsot vieną kitą.

  2. Marius says:

    Mažutis pagaliau atsiradęs papildymas (taupytas būtent šiai dienai): http://www.troleibusas.lt/?p=1115

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar