Stalo tenisas

Aš tikriausiai patyriau taip vadinamą “writer’s block”. Ir kuo ilgiau nerašiau į savo blogą – tuo jis stipresnis darėsi. Nutariau sulaužyti tą bloką straipsniu visiškai iškrentančiu iš mano blogo konteksto.

Parašysiu apie sportą. Tiksliau apie stalo tenisą.

Aš šiuo metu nesu itin sportiškas. Turiu viršsvorio. Tačiau vaikystėje sportavau ir įvairiais etapais įvairiu intensyvumu: nuo dziudo, krepšinio, plaukimo iki šachmatų ir akvariuminių žuvyčių būrelio. Man atrodo, kad lankiau ir stalo tenisą. Tiksliau buvau nuėjęs į tą vietą, kur buvo treniruojamasi kartą ar du. Matyt nepatiko arba nesigavo. Šiaip jau stalo tenisas yra ta sporto šaka, kur kiekvienas yra pabandęs nors kartą. Sunkiai surastumėm žmogų, kuris to nebūtų pabandęs.

Prieš du o gal trejus metus viename iš holų darbe pamačiau stalo teniso stalą. Įkalbinau kolegą nueiti pamušinėti ir… Nuo to laiko kartą į dieną ar kartą į dvi po pusvalandį ar kiek ilgiau einame pamušinėti kamuoliuką. Tai tarsi žalingas įprotis, tik jis visai ne žalingas: patreniruojamos akys, pramankštinama nugara, lavinama koordinacija. Labai reikalingas dalykas dirbant ofise. Vis daugiau ir daugiau kolegų atrado šį stalą. Buvo surengtas netgi turnyras. Stalo teniso stalų esu matęs ne viename ofise, ne viename garaže. Ne veltui šis sportas toks populiarus – priemonės kompaktiškos, jų daug nereikia, o žaidimas įtraukiantis – ne ką mažiau nei krepšinis.

Po kelių savaičių baksnojimo rakete per kamuoliuką prie mūsų žaidžiančių priėjo kolega, kuris kiek geriau žaidžia ir parodė ką reiškia suktas kamuoliukas su geresne guma ant raketės. Tiems kas nežinote, tai stalo teniso raketės būna įvairios ir jos padengtos būna įvairių rūšių guma. Profesionalios raketės perkamos atskirai nuo gumų, kurios vėliau specialiais klijais priklijuojamos (čia galiu parekomenduoti interneto parduotuvę, kuri man patinka). Taigi, dar po kelių savaičių su geresne rakete pajutau tą žiauriai gerą jausmą, kai užkerti iš jėgos ir pataikai į oponento stalo pusę. Jausmas ir garsas toks “satisfying”, kad norisi kartot ir kartot. Arba tas jausmas, kai paduodi atidirbtą “atvirkščios švytuoklės” servą, kurio nepaima beveik visi iš pirmo karto 😉

Niekas taip Pasaulyje nežaidžia stalo teniso taip, kaip kiniečiai. Kiniečiai šią sporto šaką ištobulinę itin gerai. Štai pirmoji Pasaulio raketė Ma Long prieš antrąją Pasaulio raketę Fan Zhendong:

Vienas pagrindinių žaidimo elementų yra kamuoliuko įsukimas: tas kas įsuka kamuoliuką – tas valdo žaidimą. Kai į kamuoliuką smūgiuoji rakete smūgiu iš apačios į viršų lyg šluodamas per kamuoliuką – šis įgauna viršutinį įsukimą arba “top-spin’ą”, kai smūgiuoji iš viršaus į apačią ir tolyn – gaunamas pjovimas arba “back-spin”. Kamuoliukas taip pat įsukamas ir į kurį nors šoną. Visa esmė yra perskaityti varžovo smūgį ir laiku sureaguoti, bei pateikti savo argumentus. Jeigu vos sureaguoji į priešininko smūgį ir nespėji paduoti savo smūgio – varžovas gauna tai ką tikisi ir sekančiu smūgiu dar stipriau atakuoja. Visi kiek daugiau pažengę žaidėjai turi keletą savo kombinacijų, kur paprastai susikoncentruojama į trečiąjį smūgį – dėl to servuojantys paprastai turi pranašumą.

Žaidimą perskaityti galima iš raketės judesio, iš garso, iš to kaip atšoka kamuoliukas nuo stalo. Jei suspėji nuskaityti – lieka technikos reikalas suvaldyti priešininko ataką ir pateikti savo. Kamuoliuką galima numušti iš karto atšokusį nuo stalo, t.y. kylantį, o taip pat ir besileidžiantį ir tiems smūgiams reikia taikyti skirtingą techniką.

Dar sakoma, kad stalo teniso žaidimas nėra raketės ir rankos valdymas, o esmė kojose ir korpuse. Profesionalūs žaidėjai kojomis taip dirba, kad bet kurią sekundės dalį gali žaibiškai šokti į bet kurią pusę, smūgiuoti ir pasiruošti sekančiam smūgiui per sekundės dalį. Dar sakoma, kad stalo teniso žaidėjo judėjimas kojose yra panašus į boksininko. Net ir traumos pasirodo panašios į boksininko:

Čia mano antakis į kurį pats sau kirtau su raketės kraštu mėgindamas paimti kamuoliuką iš dešinės pusės top-spinu: taip kėliau raketę ir lenkiausi į dešinę pusę, kad mano galvos ir raketės trajektorijos susikirto ir gavau į antakį 🙂

Stalo teniso žaidimų stilių irgi būna įvairių. Du pagrindiniai yra puolamasis ir gynybinis. Čia kiek aukščiau pirmosios dvi Pasaulio raketės naudoja puolamąjį stilių, o štai čia yra du žaidėjai, kurie abudu naudoja gynybinį žaidimą:

Youtube daugybė video apie stalo tenisą. Tad jeigu patiko šie du mačai, tai ten rasite daugybę dar įdomesnių mačų.

O Lietuvoje, tiksliau Vilniuje yra keletas stalo teniso klubų į kuriuos galima nueiti pažaisti. Mėgėjų/fanų/profesionalų nemažai, tad tikrai rasite su kuo pažaist. O jeigu norite sulošti su manimi – tai aš mielai! Randam stalą/laiką ir pirmyn!

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar