Aritmetinė užduotis

Atliekų aritmetika

Šių metų pavasarį iš mūsų atliekų vežėjo gavome štai tokį raštą:

Nuo balandžio 11.3 EUR už kubinį metrą.
Nuo balandžio 11.3 EUR už kubinį metrą.

Su sąlyga, kad esu Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys ir net Aplinkos ir Energetikos komiteto narys, tai aš ėjau aiškintis ir domėtis kas čia jiems taip pabrango.

Ir iš tiesų pabrango. Anksčiau sąvartyno vartų mokestis vežėjams kainavo 32.87 EUR už 1.1 kubinio metro (čia konteinerio dydis) – žr. tarybos sprendimą.  O dabar už tą patį kiekį atliekų tvarkymas MBA vežėjui kainuoja 60.92 EUR už tą patį kiekį atliekų. Pabrango beveik dvigubai (žr. tarybos sprendimą). Tiesa pačių atliekų transportavimo išlaidos kiek sumažėjo, nes vežti reikia arčiau. Bet ta dalis ten labai maža.

Kadangi pabrango dvigubai atliekų tvarkymas vežėjui, tai vežėjas didina kainas gyventojams. Pasižiūrėjau aš į tą raštą, o tada pasižiūrėjau į Ecoservice’o mums išstatytas sąskaitas per paskutinius metus. Ir pasižiūrėjęs atradau, kad mums atliekų išvežimas pabrango irgi beveik dvigubai!

Jeigu jau savivaldybė jiems sąnaudas padidino beveik dvigubai, tai ir va ir pajamas pasididino beveik dvigubai taikydami beveik dvigubai didesnius tarifus.

Sąžininga? Ne!

Štai jums įdomumo dėlei aritmetinė užduotis, kurią papostinau feisbuke:

Aritmetinė užduotis
Aritmetinė užduotis

Dar įdomus dalykas yra tas, kad vežėjai atliekas į MBA vežti pradėjo tik nuo birželio vidurio, o tarifus padidino nuo balandžio. Už balandį ir gegužę nuo mūsų namų vežėjas gavo rekordiškai didelį pelną. Čia va mano skaičiavimų excelis:

Raudonu fonu pažymeti padidėjęs pelnas.
Raudonu fonu pažymeti padidėjęs pelnas.

Nemaloniausios mums, kaip bendrijai eilutės yra “Sąskaita” stulpelyje – ypač liepos mėnesio. Beveik dvigubai didesnė sąskaita lyginant su ankstesniais mėnesiais, žiūrint panašius atliekų kiekius.

Ką daryti, kai paslaugų teikėjo kainos netinka? Ogi pirkti kito tiekėjo paslaugas! Apklausiau šiuos:

  • UAB „Atliekų tvarkymo tarnyba“
  • UAB „VSA Vilnius“
  • UAB „Ekonovus“

Deja, visi šie tiekėjai susipažinę su mūsų atliekų kiekiais LYG SUSITARĘ siūlo tą pačią maksimaliai leistiną kainą.

Kas nutiko, kad mus aptarnaujanti įmonė padidino savo pelną mūsų sąskaita? Kas nutiko, kad konkurentai negali pasiūlyti geresnės kainos? Jeigu anksčiau galėjo sėkmingai dirbti su mažesniu pelnu, tai kodėl dabar negali dirbti sėkmingai su tais pačiais? Kas pasikeitė? Dyzelis pabrango? Vėl minimaliąją algą padidino? Tai kad lyg ir ne…

Manau, kad čia galimai turime oligopolinę situaciją ir galimai kartelinį susitarimą.

Ką daryt?

Didinti konkurenciją ir griauti oligopoliją žinoma. Kitas ir bene svarbiausias klausimas yra – kaip tai padaryti. Kol kas nežinau tikslaus ir aiškaus atsakymo. Labai tikiuosi, kad už ~pusės mėtų vyksiantis konkursas, kurį organizuos VASA (Vilniaus Atliekų Sistemos Administratorius) padės šitą padėtį ištaisyti.

Dar parašiau į konkurencijos tarybą. Tikiuosi sudominsiu. Jei ne, tai teikimą darysiu nuo Vilniaus miesto savivaldybės aplinkosaugos ir energetikos komiteto ar net tarybos.

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar