Kaip aš spėliojau rinkimų rezultatą.

Ar galima prognozuoti rinkimus Lietuvoje? Labai panašiu pavadinimu yra Mažvydo Jastramskio ir kitų autorių knyga. Ten jis ir jo kolegos mėgina prognozuoti Seimo rinkimus.
Aš, savo ruožtu, mėginau prognozuoti Vilniaus miesto mero rinkimus iš karto po pirmojo turo. Mėginau du kartus. Pirmas buvo Remigijui Šimašiui: 55.2% (Artūrui Zuokui: 44.8% atitinkamai):

Pirmasis spėjimas
Pirmasis spėjimas

Antrasis spėjimas buvo padarytas kiek vėliau, kai išėjo Zuoko nuodėmių biblija. Tada mano spėjimas buvo Remigijui Šimašiui: 58.52% (Artūrui Zuokui: 41.48% atitinkamai):

Antrasis spėjimas
Antrasis spėjimas

Ne toks jau ir blogas spėjimas gavosi. Primenu, jog 2 turo rezultatai yra: Remigijui Šimašiui: 61.07% (Artūrui Zuokui: 38.93% atitinkamai).

Galbūt pasidarytų įdomiau, jeigu pažiūrėtumėm į mano prognozę darytą kiekvienai apylinkei ir palygintumėm ją su gautais rezultatais:

Čia yra kiekvienos apylinkės procentinė balsų išraiška Remigijui Šimašiui ir Artūrui Zuokui. Kairiau – gauti rezultatai. Dešiniau – mano prognozė. Žalia linija – 2ojo turo rezultatų kreivė, kurią paskui uždėjau ant prognozės, kad aiškiau matytųsi prognozės atitikimai/neatitikimai. Man atrodo, kad tendencijas tikrai pavyko nuspėti.

O čia sudėjau savo netikslumus ant žemėlapio. T.y. čia yra mano prognozės ir realių rezultatų procentinių punktų skirtumai:

čia yra procentinių punktų skirtumai. T.y. blogiausiai nuspėtoje apylinkėje skirtumas tarp prognozuotos ir realios proporcijos buvo ~11 procentinių punktų.
čia yra procentinių punktų skirtumai. T.y. blogiausiai nuspėtoje apylinkėje skirtumas tarp prognozuotos ir realios proporcijos buvo ~11 procentinių punktų.

Mano prognozės buvo paremtos duomenimis. Rinkėjų aktyvumą tiesiog spėjau. Štai čia yra mano prognozės išeities duomenys:

Čia paskirsčiau kuriam 2'ojo turo kandidatui atitenka 1'ojo turo kandidatų rinkėjai. Aktyvumą spėjau. Spėjau į blogąją pusę Remigijui Šimašiui.
Čia paskirsčiau kuriam 2’ojo turo kandidatui atitenka 1’ojo turo kandidatų rinkėjai. Aktyvumą spėjau. Spėjau į blogąją pusę Remigijui Šimašiui.

Sunkiausias ir tuo pačiu svarbiausias darbas yra atspėti kur kieno rinkėjai eis antrame ture ir koks bus jų aktyvumas. Kurio pirmojo turo kandidato rinkėjai eis pas kurį antrojo turo kandidatą spėjau remdamasis tinklo diagrama. T.y. su savo mylimu Gephi nusipiešiau kandidatus ir apylinkes. Gavosi labai graži žvaigždė:

Pirmojo turo mero rinkimų tinklo diagrama.
Pirmojo turo mero rinkimų tinklo diagrama.

Spėjimai buvo daromi remiantis tuo kaip pasiskirstę kandidatai vienas kito atžvilgiu. Štai, pavyzdžiui, Uspaskicho rinkėjai tikėtina labiau eis pas Zuoką, o ne pas Šimašių, nes yra praktiškai vienoje linijoje su Šimašium ir Zuoku – Zuoko pusėje. Iš kitos pusės matome Palucką, tad, jo rinkėjai eis pas Šimašių. O štai, Sinkevičiaus rinkėjai turėtų eiti daug-maž per pusę, bet daugiau pas Zuoką, nes Sinkevičius yra kiek arčiau Zuoko. Tai aš taip iš akies padėliojau ir gavau savo pirmąjį spėjimą (55.2/44.8), bet, kaip minėjau, po tos Zuoko nuodėmių biblijos išėjimo, man pasirodė, kad tai turėtų turėti didelį poveikį ir iš visų kandidatų nušvilpiau po 10 procentų rinkėjų bei atidaviau Šimašiui.
O aktyvumą palikau daug-maž tokį patį. Šiek tiek pesimistišką, nes dar vykdėm agitaciją ir man reikėjo nuspręsti į kurias apylinkes dar reikėtų fokusuotis.

Tai mano metodas, galima sakyti, gan efektyvus. Pamėginsiu panaudoti jį aktyviau kitiems rinkimams.

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar