Schema #70. Seimo frakcijų auditas (2020-2024 kadencija, 1 sesija)

Laisvės Partijos viename iš FB groupsų paklausiau ar įdomu būtų visiems tokia analizė, kurią esu padaręs praėjusios kadencijos Seimui. Gavau tik pozityvius vaibus. Ko daugiau žmogui reikia?

Man taip jau gaunasi, kad negaliu padaryti lygiai to paties, o vis ką nors pridedu papildomai, vis ką nors patobulinu. Vienas iš šio proceso didžiausių malonumų – vis išmokstu/pastebiu kažką naujo. Šį kartą Seimo balsavimo duomenis apjungiau su klausimais. Tai nebuvo taip trivialu, kaip man galėjo atrodyti iš pradžių, nors Seimo administracija yra gan kokybiškai atvėrusi duomenis. T.y. kiekvienas balsavimas, kiekvienas klausimo aptarimas turi atskirą key, kuriuos galima apjungti. Jeigu kam bus įdomu – dalį savo veiksmų įkelsiu į youtube ir kažkada paviešinsiu. Galbūt geresni už mane programuotojai/analitikai pažiūrės ir padarys dar įdomesnių dalykų.

Taip pat šį kartą papasakosiu daugiau apie mano grafikų reikšmę ir kaip juos skaityti. O taip darysiu dėl to, kad į facebook įmečiau keletą grafikų ir reakcijų susilaukė daugiau tik tie, kurie buvo visiškai paprasti (pvz. surūšiuoti Seimo nariai pagal kalbėjimo kartų kiekį).

Bus daug paveiksliukų ir raidžių – tikiuosi bus įdomu. Važiojeeem!

Apšilimui – ta paprastoji statistika, kur viskas itin paprasta ir aišku:

Čia suma
Čia suma “už”, “prieš”, “susilaikė” balsų.

Ši informacija gan stipriai koreliuoja su posėdžių lankomumu ir dienotvarkės sekimu. Ministrai, kaip ir reikėjo to tikėtis, balsuoja mažiausiai. Taip pat mažai balsavo tie, kurie nedirbo pilnos sesijos. Prie tokių kažkodėl glaudžiasi Gražulis. Ir ką tu jam?

Dar kiek įdomu yra, kad DPF (Darbo Partijos Frakcija) daugiausiai balsavusi narė nuo pirmaujančio LSF nario skiriasi 169 balsais.

Galim dar pasižiūrėti kuri frakcija buvo uoliausia balsuotoja:

Surūšiavau pagal vienam nariui tenkantį balsų kiekį.
Surūšiavau pagal vienam nariui tenkantį balsų kiekį.

Pati uoliausia ir pati geriausia frakcija yra Laisvės Partijos frakcija! Niekas nepaneigs skaičių. Pati vangiausia yra LRF. Bet čia natūralu, nes jie susikūrė sesijos viduryje/pabaigoje.

Kitas įdomus dalykas, kurį buvo galima rasti mano parsisiųstuose duomenyse yra kiekvieno Seimo nario kalbų kiekis:

Daugiausiai kartų kalbėjusieji
Daugiausiai kartų kalbėjusieji

Dar galime pažiūrėti kas daugiausiai klausimų pražiopsojo arba boikotavo nebalsuodamas:

Nepareigingųjų sąrašas
Nepareigingųjų sąrašas

Duomenis reiktų interpretuoti taip, kad pvz. antai Gražulis nebalsavo, t.y. neišreiškė savo nuomonės (arba boikotavo) 1697 klausimus. Iš viso per šią sesiją Seimas svarstė 2655 klausimus. 635 iš jų buvo nuspręsti bendru sutarimu. Klausimų dėl kurių galima buvo balsuoti liko 2020. Galima gal labiau palyginti su žemiau esančia info apie vidutinius kiekvieno frakcijos nariui tenkančius nebalsavimus.

Frakcijų rezultatai:

Frakcijų nepareigingumas
Frakcijų nepareigingumas

Na skaičiai gerokai didesni nei 635. Kur dingo ~509 (~1143(vidutiniai nebalsavimai visų frakcijos narių)-635) klausimai – neaišku. Tai jei paimtumėm mūsų nebalsavimo čempiono balsus ir palygintumėm juos su vidutiniu nebalsavimų skaičiumi tenkančiu vienam bet kurios frakcijos (išskyrus LRF) nariui, tai gausime: 553 (1697-1144) – štai tiek klausimų Gražulis neturėjo nuomonės. Bet iš visų frakcijų, dirbusių visą sesiją Laisvės Partijos frakcija mažiausiai balsavimų praleido. Pati geriausia yra Laisvės Partija!

Toliau žiūrime kas pas mus didžiausi pozityvai ir balsuoja daugiausiai kartų “Už”:

Didžiausi pozityvai
Didžiausi pozityvai

Mane nustebino, kad opozicijos frakcijų nariai viršuje. Kaip čia taip? Greitai pasižiūrime kaip atrodo frakcijų rezultatai:

Antagonistai
Protogonistai

Čia viskas taip kaip ir turėtų būti. Panašu, kad Vinkus, Balčytis, Vilkauskas, Nagienė, Griškevičius, Tumėnas tiesiog keistai daug balsuoja “už”. Gal mygtukus sumaišę yra?

Beje, pamiršau paaiškinti kodėl frakcijų rezultatus normalizuoju pagal frakcijos nariams tenkantį balsų kiekį. Tai turėtų būti šiaip jau daug-maž aišku, bet dėl viso pikto pasakau: frakcijos yra skirtingo dydžio ir didesnės frakcijos tiesiog daugiau kartų balsuoja sumoje. Dėl to reikia normalizuoti. Aš normalizavau pagal frakcijos balsų kiekį tenkantį vienam frakcijos nariui.

Ai ir daugiausiai balsuoja “už” Laisvės Partijos frakcija. Pati geriausia frakcija.

Tai dabar pažiūrim kaip antagonistai laikosi:

Antagonistai
Antagonistai

Čia irgi gan keista. Visi lyderiai – pozicijos atstovai. Gal čia mėginama blokuoti itin aktyvios opozicijos pasiūlymus? Ką sako normalizuotos frakcijos:

Frakcijų
Frakcijų “prieš”

Hm… Visa pozicija balsuoja daugiausiai kartų “prieš”. Ir Laisvės Partijos frakcija pirmauja. Truputį keista. Įdomu ar yra koks nors paaiškinimas?

Gal kas aiškiau bus pasižiūrėjus į susilaikymus?

Susilaikėliai
Susilaikėliai

O čia jau viskas taip kaip ir turėtų būti. Panašu, kad tai mentaliteto dalykas balsuoti švelniau “prieš” t.y. susilaikyti matyt kelia mažiau kognityvinio disonanso žmonėse. Gal nori balsuoti “už”, bet susilaiko…

Normalizuotos frakcijos:

Susilaikymai frakcijose
Susilaikymai frakcijose

Čia štai siurprizų nėra. Visa opozicija pirmauja susilaikymuose (LRF nesiskaito, nes dirbo neilgai palyginus su kitomis frakcijomis, o normalizuoti kažkaip pagal juos man nesinori). Ir Laisvės Partijos frakcija mieliau balsuoja nesimaivydami “prieš”, nei kažkaip susilaikinėja. Laisvės Partijos frakcija pati geriausia.

Tai su paprastais grafikais ir sąrašais baigiam. Imamės “Box and Whisker” grafikų. Truputį paaiškinsiu kas tai per grafikai ir kodėl būtent juos naudoju toliau. Jeigu mano paaiškinimas jums nepatiks – galite pasižiūrėti šį youtube.

Taigi, mes turime klausimą, dėl kurio visos frakcijos balsavo. Aš išsiskaičiavau kiek kiekviena frakcija balsavo už kiekvieną klausimą, prieš kiekvieną klausimą, susilaikė ir nebalsavo dėl kiekvieno klausimo. Kiekvienam šiam data-set’ui excelis man sugeneravo box and whisker grafiką.

Pavyzdys:

balsavimo_id Klausimas Stadija DPF LRF LVŽSF LSDPF LSF LF TS-LKDF
-40621 2021 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektas (Nr. XIIIP-5302(2)) Priėmimas 70 65.6 61.5 7.7 9.1 2
-40655 2021 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektas (Nr. XIIIP-5302(2)) Priėmimas 100 90.6 61.5 15.4 9.1 2
-40509 Posėdžio darbotvarkės tvirtinimas 0 70 96.9 61.5 15.4 9.1 2
-42179 Nedarbo socialinio draudimo įstatymo Nr. IX-1904 5, 6 ir 7 straipsnių pakeitimo įstatymo projektas (Nr. XIVP-291) Pateikimas 70 62.5 92.3 9.1 2
-42113 Seimo nutarimo „Dėl  Lietuvos Respublikos Seimo 2020 m. birželio 4 d. nutarimo Nr. XIII-3021  „Dėl Lietuvos Respublikos teritorijos bendrojo plano valstybės teritorijos erdvinio vystymo krypčių ir teritorijos naudojimo funkcinių prioritetų patvirtinimo“ p Pateikimas 90 71.9 38.5 9.1 2

Čia matome duomenų lentelę, kur matome kiek kiekviena frakcija kartų balsavo už šiuos konkrečius klausimus. Tiesa, čia ne balsai, o procentai. Vėlgi teko normalizuoti, nes frakcijų dydžiai skirtingi. Normalizavau pagal tai kiek procentų frakcijos narių balsavo už vieną ar kitą klausimą. Pvz. balsavime, kurio ID=-42113 balsavo 90 procentų DPF frakcijos, LRF nebalsavo “už” visai, LVŽS balsavo 71.9 procentai narių, LSDPF 38.5 proc. ir taip toliau.

Kiekvienai frakcijai visiems šiems balsavimams už tuos klausimus nubražyti galima po box and whisker grafiką. Kuris tiesiog atvaizduoja duomenis taip, kad būtų lengva palyginti. Štai čia mano sugeneruotas grafikas visiems balsams “Už” šios kadencijos pirmos sesijos Seimui:

Box and Whisker'iai visiems balsavimams
Box and Whisker’iai visiems balsavimams “UŽ”

Paimkime pavyzdžiui Laisvės Partijos frakcijos grafiką. Dėžutėje yra 1/2 visų duomenų, t.y. pusė visų balsavimų. Tos linijos žemyn ir aukštyn (su visais taškais) sudaro po 1/4  arba po ketvirtį duomenų. Horizontali linija, kur yra skaičius 90.9 yra mediana.

Dar galima tą box and whisker įsivaizduoti va šitaip:

Paaiškinimas, kuris gal padės suprasti to grafiko prasmę
Paaiškinimas, kuris gal padės suprasti to grafiko prasmę

 

Dar įmetu keletą pavyzdžių:

Paaiškinimas ant TS-LKDF
Paaiškinimas ant TS-LKDF
Paaiškinimas ant LRF
Paaiškinimas ant LRF

Taigi, man atrodo, kad geriausia būtų frakcijų efektyvumą balsuojant “už” įvertinti ir lyginti žiūrint į medianas. Laisvės Partijos frakcija pati geriausia. T.y. vieningiausia ir sutelkianti geriausiai. Kai frakcijoje yra daugiau narių – tokį dalyką pasiekti sunkiau. Bet, lyginant ir to paties dydžio frakcijas matome, jog Laisvės Partijos frakcija pati geriausia. TS-LKDF irgi labai kieta. Pati gausiausia frakcija ir vieningumą išlaiko gan stipriai. Užtai prasčiausiai čia atrodo LRF.

Kitas dalykas, kurį man atrodo, kad visai įdomu pamatyti, tai kaip efektyviai tuos balsus frakcijos išnaudoja. T.y. ar pavyksta įgyvendinti savo dienotvarkę ir politinę programą. Darau itin paprastą prielaidą, kad jeigu frakcija balsuoja už, tai tikimės ir priimto klausimo – tai reikš, kad frakcija dirba efektyviai. Ir atvirkščiai – balsuoji “už”, bet klausimo nepriima, nes: arba blogai padarytas darbas prieš balsavimą, arba iš principo neparuoštas ir blogas klausimas ir pan. ir taip toliau. Klausimą laikau priimtu, jeigu skirtumas tarp “už” ir “prieš”+”susilaikė” yra teigiamas. Jei nulis arba neigiamas – nepriimtas.

Tad paimame tuos pačius box and whisker ir žiūrime visus klausimus, kurie buvo priimti:

Balsavo
Balsavo “už” ir klausimas buvo priimtas.

Gavosi praktiškai identiškas grafikas. Laisvės Partijos frakcija pati geriausia.

Dabar pažiūrime kiek balsų “už” buvo iššvaistyti:

Balsavo
Balsavo “už”, bet klausimas nepriimtas

Čia efektyviausia atrodo TS-LKDF. T.y. palyginus nedaug tos frakcijos narių balsuodavo “už” ir klausimai būdavo nepriimami. Laisvės Partijos frakcijos pasiskirstymas itin platus. Įdomumo dėlei dar štai LF atvejo duomenų tankumo grafikas:

LF balsavo
LF balsavo “už” bet klausimas nepriimtas

Toliau ta pačia nuotaika pažiūrime kaip efektyviai frakcijos prieštaravo:

Balsavimų
Balsavimų “prieš” vieningumas

Kaip matėme iš aukščiau buvusių paprastųjų grafikų – lyderiai LF ir TS-LKDF balsavimuose “prieš”. T.y. šios frakcijos turi aiškią nuomonę. Platūs duomenų rėžiai rodo, kad čia vieningumas pozicijoje yra kiek mažesnis, bet Laisvės Partijos frakcija pati geriausia.

Balsai
Balsai “prieš” ir klausimas nepriimtas.

Ir čia, blokuojant kažkieno iniciatyvas – Laisvės Partijos frakcija pati geriausia.

Balsai
Balsai “prieš” ir klausimas priimtas

Efektyviausia TS-LKDF. Neefektyviausia LRF. LVŽS antri pagal efektyvumą.

Dabar tikrinam kaip sekasi susilaikinėti:

Susilaikėliai
Susilaikėliai

Pati geriausia Laisvės Partijos frakcija. Nors, kaip matėme iš paprastųjų grafikų – šito ginklo dažniausiai ėmėsi opozicijos frakcijos, tik tiek, kad jis nelabai joms efektyvus gaunasi.

Susilaikė ir klausimas nepriimtas
Susilaikė ir klausimas nepriimtas

Pati geriausia Laisvės Partijos frakcija.

Susilaikė ir klausimas nepriimtas
Susilaikė ir klausimas nepriimtas

Šis gavosi itin panašus į “prieš” ir nepriimtas. Bet čia DPF aplenkė LF. Prasčiausiai susilaiko TS-LKDF.

Tai va taip va. Manau, kad tiek analizių tam kartui užteks. Laisvės Partijos frakcija pati geriausia.

 

Dar žiūrėkite šias mano schemas:

Schema #69
Schema #68
Schema #67
Schema #66

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar