Pasivažinėjimas efektyviausia viešojo transporto priemone Vilniuje

Pati efektyviausia viešojo transporto priemonė Vilniuje šiuo metu yra troleibusas. Tas troleibusas yra 9Tr pagamintas 1981 metais.

33 metų elektroautotransporto priemonė. Kiek suprantu, pagrindinės detalės – originalios.

Troleibuso variklio skyriuje matosi keletas jungiklių grupių. Kai vairuotojas spaudžia akceleratoriaus pedalą – palaipsniui įsijungia vis daugiau jungiklių ir į elektrinį variklį perduodama daugiau el. energijos.

Tie jungikliai ten, matyt, junginėjasi priklausomai nuo greičio. Jei įsijungtų visi vienu metu – troleibuso ratai nuolat prasisukinėtų pradedant važiuoti, o keleiviai sugriūtų į troleibuso galą.

Štai variklio skyrius. Tiksliau valdymo skyrius. Jungikliai, saugikliai... Varikliai kažkur ties ratais. Nuolat judančių detalių nedaug - tik variklis ir ratai. Todėl tai yra itin efektyvi transporto priemonė.
Štai variklio skyrius. Tiksliau valdymo skyrius. Jungikliai, saugikliai… Varikliai kažkur ties ratais. Nuolat judančių detalių nedaug – tik variklis ir ratai. Todėl tai yra itin efektyvi transporto priemonė.

Šis troleibusas pats efektyviausias, nes jam jau 33 metai, o jis vis dar važiuoja. Jis vis dar važiuoja, nes jo konstrukcija genialiai paprasta ir patikima.

Troleibusams, žinoma, reikia dar ir kontaktinio tinklo. Bet kuo daugiau mieste važinėja troleibusų – tuo mažesni kaštai tenkantys vienam troleibusui.

Ta proga troleibusas.lt portalo savininkas pasikvietė visus norinčiu pasivažinėti tuo senuoju 33 metų senumo troleibusu. Tarp pasivažinėjančiųjų buvau ir aš.

Principe tai nieko ten labai faino ar dvasingo važinėtis senu troleibusu. Troleibusas kaip troleibusas. Gal kiek kietesne pakaba – jaučiasi daugelis duobių ir kalnelių. Bet tai ko norėti iš 33 metų senumo viešosios transporto priemonės. Įdomi buvo to pasivažinėjimo metu organizuota viktorina.

Ir gal net ne viktorina, o tai, jog į jos klausimus žmonės atsakinėjo neįtikėtinai tiksliai. Klausimai buvo maždaug tokie:

  • Kokia ilgiausia pasaulyje troleibusų linija?
  • Koks troleibusų maršrutas trumpiausias Lietuvoje?
  • Kuriais metais ten gamino kažkokius troleibusus?
  • Koks kontaktinio tinklo laido storis?

Ir panašiai. Kitų klausimų net neatsimenu. Bet esmė ta, kad troleibusai su savo kontaktiniu tinklu, tai ne tik itin efektyvi transporto priemonė, bet ir tradicija, tai yra žmonės. Žmonės pasišventę savo darbui

Tai yra didžiulė vertybė ir turtas. Nėra jokios prasmės griauti turimą infrastruktūrą ir pradėti statyti ten kokias nors bėgines elektroautotransporto priemones. Požeminės ar antžeminės turi savo gerų savybių, bet kaina per didelė šiandieniniam Vilniui. Be to mes turime troleibusus. Troleibusai yra labai gerai! Pigu ir efektyvu. Na, gal reikėtų dar kiek padirbėti, kad būtų gera ir patogu.

O čia keletas fotkių iš to pasivažinėjimo senu, 1981 metais pagamintu 9Tr troleibusu:

O čia tas 9Tr troleibusas prieš atidarant jo valdymo skyrių. Bei dvi keleivės antrame plane.
O čia tas 9Tr troleibusas prieš atidarant jo valdymo skyrių. Bei dvi keleivės antrame plane.
Troleibusas.lt savininkas lipdo GoPro kamerą. Tikriausiai greitai bus koks nors klipas.
Troleibusas.lt savininkas lipdo GoPro kamerą. Tikriausiai greitai bus koks nors klipas.
Na o čia laimėtas varžtelis už atsakytą į vieną iš viktorinos klausimų. Tuos varžtelius buvo galima paskui išsikeisti į prizą, bet man ten buvo be šansų ką nors laimėti. Atsakiau į klausimą, jog kontaktinio tinklo laido diametras yra 10 mm :)
Na o čia laimėtas varžtelis už atsakytą į vieną iš viktorinos klausimų. Tuos varžtelius buvo galima paskui išsikeisti į prizą, bet man ten buvo be šansų ką nors laimėti. Atsakiau į klausimą, jog kontaktinio tinklo laido diametras yra 10 mm 🙂
Armonikinės durys ir vaizdas į naujesnį troleibusą, kuris šiaip jau irgi yra labai senas, jeigu kalbėtumėm autobusų terminais.
Armonikinės durys ir vaizdas į naujesnį troleibusą, kuris šiaip jau irgi yra labai senas, jeigu kalbėtumėm autobusų terminais.

 

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar