Iš tėvų parsivežiau vengerkų. Vengerkos – tai pačios geriausios man žinomos slyvos: nedidelės, mėlynos, kietesnės, nei visos kitos ir žiauriai skanios.
Tų slyvų užderėjo tėvams nemažai, tai man įpylė gerus kelis kilogramus. Gaila buvo, kad supus, tai nutariau išlukštenti kauliukus ir su savo lėtaeige sulčiaspaude išspausti sultis. Iš pradžių nesitikėjau nieko itin gero, bet gavosi geriau nei tikėjausi.
Čia tos slyvų sultys. Atrodo kaip kūdikių tyrelė, bet man tai atrodė daug skaniau.
Išspaudas surinkau, sumaišiau su šiek tiek cukraus, pakaitinau ir suformavęs dviem šaukšteliais slyvos formos gabaliukus sudėjau pakaitinti į orkaitę. Gavosi tokios keistos slyvos be kauliukų.
Slyvos neslyvos
Slyvomis užsiėmiau sekmadienį. Laikas labai greitai prabėgo 😀
Tada dar prisiminiau, kad šokoladiniai pyragai su slyvų džemu labai skanu. Dariau jau savo patikrintą kekso tešlą su improvizacija: įdėjau šiek tiek moliūgo ir ištirpinto šokolado.
Šiek tiek pieniško šokolado moliniame puodelyje, kuris karštame vandenyjeŠokoladas, žinoma, gan greitai ištirpoSviestas su šiek tiek cukraus.Kol tryniau sviestą su cukrumi, orkaitėje kepė moliūgas.Ištrintas sviestas su cukrumi atrodo štai taip.Mušam vieną po kito kiaušinius. T.y. išmaišom iki vienalytės masės, o tik tada mušam kitą: įmušam kiaušinį, tada išmaišom iki vienalytės masės, o tik tada mušam kitą. Dėjau keturis kiaušinius. Kiek čia sviesto nežinau. Iš akies dėjau.Štai taip atrodo neišmaišyta masė. Maišom-maišom-maišom!O taip atrodo išmaišyta.O čia persijoti ir išmaišyti miltai, kepimo milteliai ir kakava. Visko dėjau iš akies. Jei būtų trūkę (t.y. jei galutinė masė per minkšta – būčiau dadėjęs), o jei būtų per daug, būčiau nedėjęs. Gavosi tiek kiek reikia 🙂Čia iškepta ir su blenderiu išmaišyta moliūgo masė. Moliūgą atsivežiau irgi iš tėvų. Nežinau kokia veislė, bet moliūgas itin sausas, o iškepęs – virtos bulvės konsistencijos. Ir skonis toks tarsi saldžios bulvių košės. Labai geras moliūgas.Moliūgą į sviesto/cukraus/kiaušinių mišinį. Kiek dėjau nežinau. Ana tiek, kiek toje ankstesnėje fotografijoje.Sudėjau miltų, kepimo miltelių ir kakavos mišinį ir viską išmaišiau. Gavosi tokia tiršta, bet nekieta tešla. Dar supyliau ir tą šokoladą ir persukau keletą kartų, bet tas šokoladas prapuolė tešloj (tikėjausi, kad neišsimaišys taip). Reikėjo gal daugiau.Ir iškepęs blyną užliejau slyvų džemu. Blyną kepiau ~180 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Gal estetiškiau ir gražiau būtų perpjauti blyną, sutepti slyvų džemu o viršų užlieti šokoladu, bet kas tuo užsiims?Vaikai patvirtino, kad skanu. O man tai irgi skanu buvo.
Kekso tešla su moliūgu gaunasi tokia šlapia ir minkšta. Per kiek laiko sukrenta, bet skonis nesuprastėja. Na, o tas slyvų džemas, tai beveik su bet kuo skanus 😀
Skirmantas Tumelis
Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.