Fotoaparatas. Ką pasirinkti?

Galų gale šeima nusprendė, kad reikia įsigyti geresnį fotiką (kodėl ir kaip va čia parašiau).

Taigi, turime sprendimą, kad pirksime. Reikia išsiaiškinti už kiek ir ką. Pradžioj, vis dėlto, nusprendžiau, jog reikia išsiaiškinti ką pirkti. Sudėliojau kas skaitmeniniame veidrodiniame foto aparate yra svarbu:

a) kad jautrumas būtų matricos pakankamas (ISO). Nes jei nepakankamas, tai nuotraukos gaunasi su tokiu spalvotu “triukšmu”1.
b) kad mokėtų kakoti raw formatu (vėliau paaiškėjo, kad šitą “privalumą” turi visi bent kiek geresni fotoaparatai ;))
c) kad turėtų pakankamai sąsajų su nebrangiomis atminties kortelėmis (vėliau vėlgi paaiškėjo, kad užtenka tiesiog SD tipo kortelių).
d) kad Objektyvas… Nu bet čia jau atskirai reiks pirkt jei norėsis kokio kito ane? O koks standartinis turėtų būti? Kada ans būn geras?
e) Kad didelis būtų :))) ghgh Nesugalvoju e… Kas ten dar svarbu fotikui?

Tada internetuose atradau, jog yra iš principo dvi pagrindinės firmos gaminančios DSLR’us (skaitmeninius veidrodinius fotoaparatus):

  • Nikon
  • Cannon

Ir netgi pasirodo, kad tarp tų firmų fanų ir fotoaparatų turėtojų vyksta žiaurūs karai:

Supratau vieną dalyką – jokio skirtumo ar Nikon ar Canon. Bile tik būtų navarotų tokių, kokių reikia ir bile tik objektyvų (profai sako “optikų”) būtų pasirinkt ir prisukt…

Aš pasirinkau ir primygtinai pasiūliau žmonai pirkti Canon. Grįžom atgal į internetus, susiradome kokie tuo metu buvo naujausi Canon’ai, kokios jų kainos ir išsirinkome EOS 550D ir kitinį (“in kit” arba tą, kurį canonai įdėjo į dėžutę kartu su fotoaparatu) objektyvą EF 18-135mm IS.

Vienas dalykas dar tapo aiškesnis – visa ta teorija, apie kurią skaičiau ir kuria domėjausi įgavo visai kitą prasmę, kai rankose atsidūrė daiktas, kurį galima pačiupinti ir tas teorijas patikrinti. O tai reiškia, kad padaryti klaidų pirmu rimtesnio fotoaparato pirkimu galite labai lengvai 😉 Man asmeniškai kol kas atrodo, kad klaidos nepadariau. Tiesa kartais suprantu, jog noriu platesnio kampo ir (“šviesesnio”) objektyvo, o kartais tas 135 mm priartinimas visai geras dalykas. Nu gerai, patalpoje tas objektyvas nevisai… Bet pakankamai gerai. Reiks kada prisiruošti ir nusipirkti “šviesesnį” objektyvą ir tiek…

Dabar susiduriame su kitomis problemomis – kai žmona paima fotoaparatą ir kai fotografuoja kokias nors masines scenas (su draugais ar pan.) aš nesusituriu nepaduodamas jai patarimų, dėl kurių ji nevisai patenkinta… Aš pats suprantu, kad man irgi būtų bjauru, jei sakytų: “pasirink Av rėžimą ir nusistatyk didesnę apertūrą”, “nustatyk kitą fokusavimo tašką”, “taigi šitaip bus ryškus tik pirmas planas!!”. Tas “nevisai patenkinta” kiek pagražintas… Keletą kartų beveik rimtai susipykom 🙂 Baisus daiktas tas fotoaparatas. Arba tiesiog reikia išmokti laikyti liežuvį už dantų…

O čia viena kita foto, kuri man patinka, padaryta naujuoju fotoaparatu:

 

Edit: Aš visai pamiršau paminėti nerealiai puikų resursą besidomintiems skaitmenine fotografija. Tai yra Pipedija! Taip! Būtent! Ten yra puikių straipsnių, kuriuos būtina perskaityti, jei dar galvojate ar reikia jums geresnio fotiko:

  • Apie jutiklius (matricas, sensorius, ten kur megapikseliai).
  • Apie jus. 🙂 Nu tiksliau, jus, jei norite pirkti gerą didelį fotoaparatą, bet dar tiksliai nežinote kodėl 😉
  • Kas tas DSLR’as? Lietuviškai, nevyniojant į vatą ir labai aiškiai.

Nu ir ten taip toliau…

______________________________________________

Užsisakykite komentarų RSS srautą šiam straipsniui

______________________________________________

1– O tas triukšmas atsiranda dėl to, kad kai mažai šviesos patenka į matricą (šviesos keitiklis į skaitmeninę informaciją, kuri pateikiame nuotraukoje ekrane arba atspausdintame lape), jis sukuria labai mažą poveikį (el. sroves keitiklyje), kuris bandomas stiprinti stiprintuvu, bet kadangi signalas toks silpnas, stiprinami daugiau paties stiprintuvo kuriami “parazitiniai” signalai. Paprasčiau tariant, jei kas esate matę ar turėję audio stiprintuvą, tai atsukus jo garsą iki maksimumo, bet neleidžiant jokios muzikos iš kolonėlių pasigirsta toks zirzimas – ten stiprintuvas pastiprina visokius nepageidaujamus (“parazitinius”) signalus, kurių kilmė gali būti neizoliuoti laidai, netobula elektronika ir t.t. ir pan. Jei norite pasigilinti patys, galite pradėti nuo čia.

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

11 Comments on Fotoaparatas. Ką pasirinkti?

  1. buržujus says:

    Tarp Nikon ir Canon skirtumai begaliniai kaip Rokiškio skrandis.
    Bet abu gamintojai DSLR rinkoje -- vienodai stiprūs.

    1. Buržujau, aš tau net šypseną sugalvojau specialią:

  2. kitoks says:

    Visai linksmai 🙂 Tik rodos nupainiojai su tuo “platesnio kampo (“šviesesnio”) objektyvo” -- platesnis yra platesnis, o šviesesnis yra šviesesnis. T.y. kaip dvi skirtingos koordinatės, tipo x ir y. Pirmasis matuojamas židinio mm -- kuo mažiau tuo plačiau; antrasis f-skaičium -- kuo mažiau, tuo švieisiau.

    1. Ane… Nu painoka reiškia vis dar…

      Nes aš supratau, kad kuo daugiau šviesos patenka į objektyvą, tuo jis yra “šviesesnis”. Du būdai didinti šviesos srautą yra: mažinti židinio nuotolį, o antras: didinti apertūrą. O f-skaičius tai apertūros ir židinio nuotolio santykis ar ne? Tai kuo mažesnis f-skaičius, tuo objektyvas “šviesesnis”. O taip pat, kuo f-skaičius mažesnis, tuo kampas platesnis… Ar ne? 😉 T.y. kampo platumą “didina/mažina” tiek židinio nuotolis, tiek apertūros plotis 😉

      Žodžiu jamsiu “šviesesnį” objektyvą ir viskas! 🙂 Gal net šitą: EF 50mm f/1.8 II

      1. kitoks says:

        “O taip pat, kuo f-skaičius mažesnis, tuo kampas platesnis… Ar ne?” Matyt, kad vis tik atsakymas -- ne. Kuo f-skaičius mažesnis, tuo židinio atstumo ir apertūros santykis mažesnis. Bet tik santykis. Ir šviesumas tuo pačiu. O matymo kampas priklauso tik nuo židinio atstumo -- apertūra ne prie ko. Palygink pvz. šiuos du vienodo f-skaičiaus objektyvus:
        http://www.efoto.lt/objektyvas/can_ef_24_f14_L_ii_usm

        http://www.efoto.lt/objektyvas/canon_ef_50_f14_usm

        Jų šviesumas vienodas, o vat apžvalgos kampas skiriasi ženkliai -- palygink tuos pilkus “konusėlius” kairėje. 😉

        1. Hm… Bet aš va žiūrau į šitą paveiksliuką:


          Jei aš po truputį didinsiu skylutę tai CAB kampas didės (bukės).

          O ką jei surasti pavyzdžius, kur židinio nuotolis toks pats, o skiriasi apertūra? Nes tavo pateikti pavyzdžiai, tai tik įrodo, jog židinio nuotolis turi reikšmę apžvalgos kampui. Tai nepaneigia, to, jog padidinus apertūrą tas kampas nepadidės… 😉

          1. kitoks says:

            Turiu nuvilt -- nerasi tokios objektyvų kombinacijos. Ir paveikslėlis teisingas. Tik jis pasakoja vieno nuotraukos taško istoriją. O apžvalgos kampas -- visos nuotraukos istorija. Todėl čia ” žaidžia” tik židinio atstumas ir … sensoriaus dydis. Nepamenu, jog būčiau apie tai rašęs, tai ir diagramos nebus pas mane blog’ e. Bet turėtų būt net’e paaiškinimų apie tai, kaip tas pats objektyvas ant pilno kadro sensoriaus duoda vieną matymo kampą, o ant kropinto -- mažesnį 😉

            1. Nu gerai… statau klausimą kitaip: o ką jeigu šito objektyvo:

              Apertūrą (diafragmą) sumažintumėm. Ar apžvalgos kampas nesumažėtų? Ne… Nesumažėtų 😉

              Kažkodėl tik šitaip klausimą užsidavęs padariau tokią išvadą… Aš gal užsiciklinau ant “fish eye” objektyvo galimybių surinkti šviesą platesniu kampu ir atiduoti į jutiklį per apertūrą. Maišiau apertūrą su paprasčiausiu objektyvo dydžiu arba pirmuoju lęšiu, kuris surenka šviesą.

              1. Cijunas says:

                Sveikinu atvykus į veidrodžių karalystę 🙂
                Šiaip, paprastai kalbant, diafragma ir židinio nuotolis susiję tarpusavyje tik tiek, kad abiems artėjant link nulio objektyvo kaina auga geometrine progresija.
                Jeigu dar neįsigilinai, tai kuo didesnė skylutė (mažesnis diafragmos skaičiukas), tuo vaizdas bus labiau išplaukęs. Ir tai realybėje beveik nepriklauso nuo židinio nuotolio. Gero vakaro ir linkėjimai žmonai nuo Raimondos.

  3. Cijunas says:

    Dar gali pažaisti čia:
    http://camerasim.com/camera-simulator/

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar