Schema #41. Seimo rinkimai 2016

2016 metų Seimo rinkimų pirmoji dalis jau baigėsi. Dabar, kaip juokauja Aušrinė – tarpušventis. Antrojo turo vienmandačių kandidatai toliau varinėja į D2D, kviečia dar kartą ateiti žmones prie urnų.

Ta proga prašau pažiūrėti šį Tapino postą.

Na, o aš gavau vėl medžiagos savo schemom. Po savivaldybių rinkimų pripaišiau tokių irgi.

Mano šios visos schemos nuolat tobulėja. Anoms priskaičiavau visokių svorių ten reitingų, įvertinant ten kažką… Bet tada supratau, kad čia per daug sudėtingai viską mėginu daryti, nes net pats neprisimenu kaip ten buvo 😀

Taigi, šįsyk irgi bus kiek panašios schemos, t.y. rodysiu kuo skiriasi partinis reitingavimas nuo rinkėjų ir kaip toli partijos yra nuo realybės, kiek visokios intrigos ir lokalūs optimumai trukdo daryti gerus sprendimus.

Tai pirmiausiai įdėsiu diagramą, o tada paaiškinsiu ką čia padariau:

LRLS diagrama
Kairėje yra diagrama surūšiuota pagal reitingą po rinkimų. Kuo mažiau išsikišimų į bet kurią pusę nuo nulio viršuje – tuo geriau. Dešinėje yra surūšiuota pagal mano išskaičiuotą reitingų skirtumą tarp buvusios prieš rinkimus ir esančios po vietų.

Disclamer: man bepaišant šitus grafikus vrk.lt esantys duomenys vėl atsinaujino. Kiek žiūrėjau, tai pasikeitimai nebuvo itin žymūs: man šiek tiek sumažėjo reitingo, bet per vieną vietą pakilau :DDDD Kol kas netaisysiu duomenų. Nebent ateityje, jei rankos prieis.

Dabar paaiškinsiu kas čia per skaičiai grafikuose.

Ten yra suminis reitingų kiekis tarp buvusios prieš rinkimus vietos sąraše ir vietos po rinkimų. Jeigu Aušrinė prieš rinkimus buvo 19, o po rinkimų 6, tai reiškia, jog jos pokytis yra teigiamas, o reitingų suma tarp 19 ir 6 vietų yra 127552. Tai yra didžiausias skaičius šiame grafike.

Rekordininkas kitoje pusėje yra toks ponas Lukas Pakeltis. Jis krito iš 13 vietos į 27’ą. Reitingų suma tarp šių dviejų vietų yra -57762. Skaičius neigiamas, nes reitingas sumažėjo.

Tikriausiai nesunku suprasti, kad kuo aukščiau vyksta pokyčiai – tuo didesnis reitingo sumų tarp vietų skaičius. Tai reiškia, kad judėti aukštai sąraše yra sunkiau, todėl partijoms reitinguoti viršutinį sąrašą reikia labai atidžiai ir atsakingai. Rinkėjai kreipia į tai didelį dėmesį ir tai, kad jie reitinguoja sąrašą – partijoms yra didžiulis džiaugsmas ir yra neįkainuojamai svarbi informacija. Jeigu partijos nekreips dėmesio arba kreips per mažai dėmesio į tai – joms seksis prasčiau.

Tai, kad LRLS sąrašo viršuje matome tiek daug ilgų spyglių – blogai. Tai reiškia, kad partija neatliko savo darbo gerai. Tai reiškia, kad partija gyvena kitoje realybėje. Todėl labai svarbu padaryti išvadas ir priartėti prie realybės kaip galima arčiau.

Tarp kitko, politiko ir realybės dilemą mėginau panagrinėti čia, savo bloge. Nesu tikras ar pavyko pasakyti, tai ką norėjau pasakyti, bet pasakyti norėjau tai, jog informaciją iš realybės politikams gauti yra gan sunku, bet būtina labai stengtis. O taip pat labai svarbu išlipti iš savo informacinio burbulo. Dabar ant staigio radau tik šitą Rokiškio straipsnį apie informacijos burbulą. Nėra tai visai tai apie ką čia rašau, bet labai panašu, o be to paskaityti tą straipsnį visiems labai verta 🙂

Aukščiau esančio grafiko ribines reikšmes sugalvojau paimti iš tų visų vietų skirtumų reitingų sumų histogramos:

Vietų skirtumų reitingų sumų skirtumų histograma
Ribines reikšmes rinkausi pagal šitą pasiskirstymą. Nėra tai galbūt labai geras metodas, bet nu nelabai gal tai svarbu koks tas metodas – svarbu tik tokį patį taikyti ir ateityje 🙂 Jei nepamiršiu.

Galbūt tiems, kurie nežino kas tos partijos ir kaip ten jos viduje reitinguojasi savo tuos sąrašus ir ne visai aišku kaip taip galima prireitinguoti, kad tokie dideli skirtumai gaunasi. O tai visai paprasta: žmonės iš įvairių vietovių neišlipa iš savo informacinių burbulų, bendrauja daugiausiai tarpusavyje ir neturi kaip įvertinti platesnio konteksto. Tada tiesiog sugalvoja, kad reitinguosią tuos žmones, kuriuos pažįsta, su kuriais bendrauja savo burbuluose ir tada taip gaunasi.

Partijos lyderiai, gi, stengiasi važinėti tarp įvairių skyrių ir kalbėtis su jais beigi bendrauti visaip kaip. Todėl jų vertinimas yra adekvatesnis. Štai kiti gi žmonės, kurie mažiau verda partiniame gyvenime lieka nežinomais. Tad problema, kaip matome, yra abipusė: vieni neatvažiuoja, o kiti nesugeba pamatyti/išgirsti. Paprastai tokiais atvejais reikia padaryti taip, kad susitiktų žmonės kažkur per vidurį: iki šiol mažiau į partinius reikalus įsitraukę kandidatai turėtų labiau įsitraukti, o regionuose esantys partiečiai galėtų susiinstaliuoti feisbuką, pafriendinti daugiau žmonių (kad ir tuos pačius visus partiečius galėtų pamėginti susifriendinti), nuvažiuoti pasisvečiuoti kur nors dažniau…

Mano gi šuolis per 71 vietą irgi vienas brangesnių ir didesnių. Aš prisipažįstu, kad mažokai dalyvauju partiniuose reikaluose ir beveik neišlendu toliau už Vilniaus skyriaus reikalų. Kita vertus ponai reitinguotojai galėtų ir mano timeline’ą feisbukuose pasižiūrėti ar net užsiRSSinti mano blogą 😀

Su sąlyga, kad esu labai geras, tai panašių grafikų papaišiau visoms iki antrojo turo naujai išrinktoms parlamentinėms partijoms. Ten komentarų daug nebus – patys žiūrėkitės ir darykite išvadas.

TS-LKD diagrama
TS-LKD diagrama. Žalia juosta gan plati gavosi, o raudonos siauros. Nežinau kieno tai nuopelnas, bet gal Gabrieliaus? 🙂
TS-LKD histograma
TS-LKD histograma
Karbauskio feat Skvernelio partijos grafikas.
Karbauskio feat Skvernelio partijos grafikas.
Valstiečių histograma
Valstiečių histograma
LSDP grafikas
LSDP grafikas
LSDP histograma
LSDP histograma
Lenkai ne lenkai
Lenkai ne lenkai, kažkokia šeimų kriškčioniška sąjunga ten Tomaševskis neaišku ar kažką darė – nu man visai neaišku. Šitas grafikas pieštas su OpenOffice. Jame neradau kaip neigiamas reikšmes paraudonint ir aptingau piešti fonus, dėlioti ten sluoksnius, tai pripaišiau linijų 🙂 Histograma included.
Grafikas TT
Vis dar parlamentinė partija – TT. Histogramos paišytos su kitu įrankiu, tai kažkaip ribinės reikšmės kitokios gavosi, o keisti settingų tingėjau… Čia ar ir taip labai geras, kad jiems nupaišiau šį grafiką. Bet kaži ar supras…

Dar gal būtų visai įdomu būtų visus šiuos grafikus supiešti ant vienos ašies ir pažiūrėti kas ten iš tiesų didžiausi skraidymų tarp vietų čempionai, bet gal kitą kartą. Dabar jau pavargau kiek aš čia juos paišyt…

Dar tik va vieną dalyką parodysiu. O tai partijos rinkėjų reitingavimo stiprumas 🙂 T.y. padalinau visų reitingų sumą iš partijos gautų balsų:

LRLS: 3.0180727611

TS-LKD: 3.2208123763

KARBfeatSKVER: 2.4413194901

LSDP: 2.5659884782

ŠEIMŲKRIKŠČEXTOMAŠEVSKLENKNELENKAI: 2.4414722907

TT: 2.0131722571

Daugiausiai reitingavo TS-LKD sąrašą, bet aš vis tiek LRLS užrašiau pirmiau 😀

O kad šių dviejų partijų rinkėjai daugiausiai reitinguoja yra mano galva ir feisbukų pasekmė. Tai ten tai šen ir principe beveik visur nuomonių lyderiai siūlė reitinguoti, kelti Gabrielių ir visokius Dagius mesti už borto (na, konkrečiai su Dagiu nepavyko, bet kiti dagiai lyg ir mažiau gavo balsų).

LRLS daug reitingavo dėl to, kad partija prastai namų darbus padarė.

Karbauskis feat Skvernelis surinko daug žmonių ir protestų balsų, kas nėra taip jau blogai, nes KrivickPuteikis liko už borto, bet toks koeficientas rodo, kad žmonės galimai nelabai aiškinosi kas ten tame jų sąraše.

LSDP gi žino, mato ir daro.

Tuo tarpu TT rinkėjams, spėju, labiau yra vienodai kas ten tame sąraše.

Viskas. Užteks tam kartui.

 

Dar žiūrėkit:

Schema #40
Schema #39
Schema #38
Schema #37
Schema #36

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

2 Comments on Schema #41. Seimo rinkimai 2016

  1. Povilas Galčius says:

    Apie informacijos burbutlus yra geras TED video: https://www.ted.com/talks/eli_pariser_beware_online_filter_bubbles?language=en

    1. Aha. Geras. Tas pats veikia ir realiame gyvenime. Ypač, jei esi politikas ir jeigu žmonės su tavimi kalba nenuoširdžiai 🙂

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar