Schema #39. Vilniaus atliekų bėdos

Šiandien aplinkosaugos ir energetikos komitete gan ilgai aptarinėjome atliekų problemas, apie kurias vakar buvo kalbėta laidoje pas Jakilaitį.

Šiandien komitete labai daug ir aktyviai pasakojo ponas Žilvinas Šilgalis, kuris labai įsigilinęs ir viską žino apie šias bėdas ir turi pasiūlymus kaip jas spręsti. Ponas Žilvinas jau seniai pasakoja, kad ten viskas blogai ir negerai, kad sutartyje su “Energisman’u” (MBA operatorius) mato galimai nusikalstamos sudėties veikų, siūlo VAATC‘ui kreiptis į prokuratūrą (beje, VAATC kreipėsi į STT – sužinoję tai, kai kurie komiteto nariai tik ištarė nusivylusį “aii”).

Šiaip jau, kai pagalvoji, tai ta laida pas Jakilaitį ne atsitiktinė visai. Juoba, kad dieną prieš iš Zuokininkų ėjo visokie raštai į administraciją su nuorodomis į straipsnius apie tai, kad čia bėdos su tomis atliekomis ir kad nėra kur KAK’o dėti… O dar jei prisiminsime tą skandalą su nutekintu mero emeilu tam pačiam Jakilaičiui. Gal čia viskas gerai, bet minčių kyla visokių (c).

Kaip ten bebūtų, kad ir kas ką už virvelių ten tampo ar netampo, bet turime štai tokią situaciją: MBA neturi kur dėti KAK’o (Kietasis Atgautasis Kuras – vienas iš MBA veiklos produktų), nors įsipareigojimus sutvarkyti turi, bet pinigų tam – ne, o mokam mes jiems tikrai daug. O beje, dar prieš paleidžiant MBA pilnu pajėgumu kalbėjome, jog gali tekti tą KAK’ą sandėliuoti sąvartyne, bet tai staiga tapo paskutinės nakties problema, nes matai ten aplinkosaugos ministerija nespėjo paruošti teisinių reikalų, nors apie būsimą problemą žinojo jau 2016 metų pradžioje.

Apie problemą žinojo ir MBA operatorius ir VAATC ir savivaldybė… Visi žodžiu žinojo, bet kažkaip va ėmė ir užspazmavo viskas, nes ta bėda aplinkosaugos ministerijai aktuali tapo tik dabar.

Na, bet čia juk pas mane schema turi būti. O schema bus nubraižyta remiantis pono Šilgalio versijomis ir pasakojimais. Kiek jie yra teisingi ir ar neslepia kažko – pamatysime vėliau:

 

Pilna diagrama. Tuoj jos dalis padėsiu kiek žemiau su visais paaiškinimais.
Pilna diagrama. Žemiau bus jos dalys su daugiau paaiškinimų, o čia bendri: Viršuje kairėje yra mano nupiešta diagrama apie naująją atliekų tvarkymo tvarką. Dešiniau nuo tos diagramos yra KAK’o realizavimo problemų debesis. Žemiau nuo diagramos – KAK’o saugojimo problemų debesis. Dar žemiau – galimas MBA operatoriaus veiksmų planas ant laiko linijos. O dar žemiau problemų sprendimo debesis.
Čia yra KAK'o deginimo problemos debesėlis
Čia yra KAK’o deginimo problemos debesėlis. Lietuvoje kol kas sudeginti ar kitaip realizuoti KAK’o nėra galimybių, o į užsienį išvežti brangu. O pinigų tam MBA operatorius neturi. O neskolina ir nepasitiki juo daug kas.
Taigi, čia yra KAK'o saugojimo problemų debesėlis. Paprastas visai.
Taigi, čia yra KAK’o saugojimo problemų debesėlis. Paprastas visai.
Čia yra MBA operatoriaus galimas problemų sprendimo būdas. Šį būdą sugalvojo ponas Žilvinas Šilgalis.
Čia yra MBA operatoriaus galimas problemų sprendimo būdas. Šį būdą sugalvojo ponas Žilvinas Šilgalis.
Na, o štai čia keletas galim problemos sprendimo variantų.
Na, o štai čia keletas galim problemos sprendimo variantų.

Situacija paini, smirdanti ir šiukšlina. Manęs niekaip neapleidžia jausmas, kad kažkas čia daug ko nedasako ir kad giluminių priežasčių mes kol kas nematome. Smirda čia man intrigomis, kuriomis siekiama paslėpti kažką. Tikiuosi, kad jas pavyks išpainioti anksčiau, nei tai virs didesniais kaštais, nei galėtų.

 

—-

Dar žiūrėkite:

Schema #38
Schema #37
Schema #36
Schema #35
Schema #34

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

4 Comments on Schema #39. Vilniaus atliekų bėdos

  1. Laurynas says:

    Koki software naudoji schemom braizyt?

  2. Petras says:

    Skirtingai nuo šilumininkų mafijos sutramdymo būdų dėl atliekų problemos yra gana paprastas sprendimas: Reikia grįžti dar Smetoniniais laikais taikyto antrinių žaliavų surinkimo skatinimo priemonių. Tie naivuoliai, kurie tiki, jog pasaulį išgelbės rūšiuodami, smarkiai klysta ir prisideda prie daugiaspalvių konteineriukų sistemos egzistavimo palaikymo ir papildomų priedų prie šiukšlių mokesčio didėjimo. Kur kas racionaliau būtų antrines žaliavas iš gyventojų supirkti ir perparduoti tiems, kurie jas ne naikintų, bet pelningai perdirbtų. Gyventojai gautų truputį naudos ir didelę motyvaciją, o perdirbėjai – pelningą veiklą. Panaikinus nerentabilią “rūšiuotų” šiukšlių , kuriose pasitaiko ne tik plastikas, bet ir pastipę katinai, sistemą, iš kurios dabar minta atliekų tvarkymu užsiimanti mafija, būtų galima ženkliai sumažinti atliekų surinkimo mokestį. Tuomet, gal. Ir pas mus namuose nebetinkamas perdirbti atliekas galėtume permaltas nuleisti į kanalizaciją,o iš ten valymo įrenginiuose dar būtų galima išskirti biodujų ir dumblo, tinkančio nemaistinei augalininkystei.

    1. Matyt nėra ten verslo tose antrinėse žaliavose. Man būtų keista, jei nebūtų privačių iniciatyvų tai daryti, jeigu ten būtų verslo. Arba tai, ką čia parašėt yra labai gera idėja, kurią kas nors tuoj-tuoj pasigaus ir užsidirbs milijoną.

      Dėl atliekų permalimo kriauklėse ir atidavimo į degintiną dumblą, tai klausiau Vilniaus vandenų atstovo. Dabar tiksliai neatsimenu atsakymo, bet jis buvo labiau neigiamas tik dabar nepamenu ką tiksliai man sakė jis. Beje, dabar Vilniuje dumblą iš nuotekų jamam ir darom kurą: http://www.skirmantas-tumelis.lt/2016/03/30/dumblas/ (jei dar nematėt ar jei nežinojot)

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar