Ir vėl remontas

Mes su žmona pirkome butą Šeškinėje iš PST name, kuris buvo pastatytas lygtais 2005 metais. Tais metais, kai nekilnojamojo turto burbulas buvo įpusėjęs pūstis ir butų kainos dar nebuvo pasiekusios aukščiausio savo taško (mūsiškis dabar kainuoja daugiau, negu pirkome).

Tas nekilnojamojo turto burbulas blogai veikė statybų rangovus. Matyt jie labai skubėjo arba darė taip, kaip pigiau ir mažiau pastangų, nes pinigus vistiek uždirbdavo tokius pačius.

Vėliau kiek paaiškėjo, jog tai tokia yra technologija statybų – „vėdinamas fasadas“ vadinasi. Tai jis toks buvo vedinamas, kad net švilpė. Padariau prielaidą, jog bloga yra ta siena (juoba, kad kai statė mūsų namą, tai pro tą sieną, per mūsų būtent butą buvo medžiagų padavimas, tad buvo užlipdyta paskutinė visame name).

Ėmiau tada keletą dienų atostogų ir tą sieną susitvarkiau, o dar ir kompensaciją gavau iš PST. Viską nuo pradžios iki pabaigos dariau vienas ir užtrukau keletą dienų.

Gyvenom-gyvenom mes su ta apšiltinta siena. Džiaugėmės, nes iš tiesų buvo daug šilčiau. Bet dar praėjusią žiemą pastebėjome, jog kita lauko siena (siena į laiptinę ir laiptinės „balkoną“) ėmė pelyti!

Pelėsis šlykštusis
Pelėsis juodasis šlykštusis
Pelėsis bjaurusis šlykštusis juodasis
Pelėsis bjaurusis šlykštusis juodasis

To bjauraus pelėsio pas mus ėmė rastis ir apie visus langus. Langai prastoki – prasta šiluminė varža, nes kai lauke kiek vėsiau tai aplink kraštus kondensuojasi vanduo. Čia štai  vaizdeliai iš praėjusios žiemos per šalčius:

Fauga langai per statybų burbulą statyti
Fauga langai per statybų burbulą statyti

Negerai.  Išsikviečiau tėvą, žmoną su vaikais atidaviau mamai, kojas į rankas ir pirmyn! Į statybinių prekių parduotuvę.

Pirmiausiai nusipirkome pelėsį naikinantį preparatą. O kadangi esame vyrai, tai ėmėm patį geriausią ir stipriausią, t.y. natrio hipochlorito tirpalo, kur ~5 proc. aktyvaus chloro (>30% baliklis chloro pagrindu) pavadinimu:

„KOMETA“

O verda šitą nuodą vokiečių firma pavadinimu „Pufas“. Rekomenduoju. Veikia gerai. Smirda dar geriau, bet kai dirbi, tai nešalta…

Pufas „Kometa“
Pufas „Kometa“
Langų kraštus nuvaliau su popieriumi ir ištepiau akrilu
Langų kraštus nuvaliau su popieriumi ir ištepiau akrilu

Čia aš tuos langų kraštus taip terliojau, kol tėvas ruošė sieną (pats bjauriausias darbas – skusti dažus). Ach, tiesa, mes juk parduotuvėje pirkome putplasčio ir kažkokio naujoviško dalyko: magnio oksido su stiklo pluošto tinkliuku.

Žaliava: tankus putplastis ir magnio oksido plokštės
Žaliava: tankus putplastis ir magnio oksido plokštės

Tad, kol aš nevisai gražiai terliojau langus tėvas skuto sieną.

Skutama siena
Skutama siena
Va kiek šiukšlių nuskutus sieną
Va kiek šiukšlių nuskutus sieną

Aš nežinau kaip jūs, bet mes, planuodami darbus mąstėme apie tai, kaip užklijuosime plokštes vienas, paskui kitas, užglaistysim, nušveisim, jei reiks ir nudažysim, na dar galvojau, jog truputį pabraukysime dažus, kad nevargti per daug. Viskas. Mąstyti apie lengviausius ir bene greičiausiai atliekamus darbus visada kažkaip gerai gaunasi. O, kad reikia išimti rozetes, tada iššluoti šiukšles, nuimti lentyną, televizorių, kad daiktus reiks patraukti, paskui viską uždengti, tada saugotis, kad neužkliūtumėm už ne vietoje padėto daikto tai prisimename, kai tą reikia padaryti.

O gramdant sienas ir valant langus klausėmės Queen.

Viens-viens-viens polistirolą paukšt-taukšt...
Viens-viens-viens polistirolą paukšt-taukšt...
Putplastis (ar polistiroloas) lietuviškas! Geras šitas. Rekomenduoju.
Sutankintas putplastis (ar polistiroloas) lietuviškas! Geras šitas. Rekomenduoju.
Purškėm šitaip va ir vakaip su Ceresit CT84.
Purškėm šitaip va ir vakaip su Ceresit CT84.
Išklijavom visą sieną putų polistirolu, o į specialiai paliktus tarpelius dar klijų-klijų!
Išklijavom visą sieną putų polistirolu, o į specialiai paliktus tarpelius dar klijų-klijų!
Siūles apipjaustėme ir pradėjome klijuoti magnio oksido plokštes.
Siūles apipjaustėme ir pradėjome klijuoti magnio oksido plokštes.
Na, štai magnio oksido plokštės suklijuotos ir dar siūlės gruntu apipurkštos. O ten matote, kaip spintos problemą išsprendėm.
Na, štai magnio oksido plokštės suklijuotos ir dar siūlės gruntu apipurkštos. O ten matote, kaip spintos problemą išsprendėm.
O čia štai ta aukščiau minėta spintos problema.
O čia štai ta aukščiau minėta spintos problema.
Liko žaliavos... Dvi polistirolo plokštės ir magnio oksido plokščių liko. Gal kam reikia? Liko ir klijų-putų pusantro butelio.
Liko žaliavos... Dvi polistirolo plokštės ir magnio oksido plokščių liko. Gal kam reikia? Liko ir klijų-putų pusantro butelio.

O klijuojant if fiugenšturmvafelfliumoktopusindami klausėme Led Zeppelin.

Į pabaigą visai pavargome. Rozetes įstatėme taip kaip įsistatė (kiek kreivokai). Net grindjuostės nebepriklijavome, nes reikėjo skubėti parsivežti vaikų iš bobutės, juoba, kad kaip buvo pranešta telefonu, vyresnėlis sirguliuoja, tad nusivėlinti negalima…

Viską užbaigėme per dvi dienas. Tiksliau per dvi su trupučiu: penktadienio vakare buvome parduotuvėje ir pirkome medžiagų. Šeštadienį buvo nušveista siena ir apklijuoti langai, ir suklijuotas putplastis, ir magnio oksidas, ir buvo užglaistytos siūlės, ir dar važiavau į parduotuvę, nes kiek statybinių prekių bepirktum vistiek reiks tris kartus važiuoti. Trečią kartą važiavau jau sekmadienį, per kurį nušveitėme siūles, gruntavome, dažėme, dėjome rozetes atgal, kabinome televizorių, tvarkėme, plovėme ir keikėmės, nes jau buvome labai pavargę ir tada aš dar prisiminiau visokias vadybos metodologijas ir procesų valdymą, kurio pas mus nebuvo, todėl visokius įrankius rinkau iš visokių kampų ir pakraščių…

Štai taip atrodo spinta, kai viską užbaigėme.
Štai taip atrodo spinta, kai viską užbaigėme.
Štai taip atrodo televizorius kai viską užbaigėme
Štai taip atrodo televizorius kai viską užbaigėme

Na, o kada nors vėliau parašysiu kiek tai kainavo.

 

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

35 Comments on Ir vėl remontas

  1. giedrius says:

    Kiek girdėjau, stiklo paketai efektyviai tarnauja ~5-7 metus, po to jų varža mažėja -- išsigaruoja argonas iš tarpo. Aišku, labai daug kas ir nuo rėmo priklauso.

    1. Ten su rėmu kažkas. Tiksliau tarpinės guminės susitraukia ir tada varo pro visus plyšius. Reiks keist visus langus sekančią vasarą tikriausiai. Arba dar labiau klijuot kuo nors 😉

  2. Marius says:

    Elektros kabelį telikui galima buvo gražiai pakišti po viskuo, bet spėju čia irgi pasimatė tik po visko? 🙂

    Pats irgi jau kelis kambarius remontavau ir vis galvoju, kad galima dar geriau ir greičiau padaryti, bet kaip visada vis kokią smulkmeną pamiršti ir viskas stabdosi.

    Beje, kiek cm polistirolo? Kiek matau lyg 3 cm?

    1. Ten sutankintas 2 cm polistirolas. Ir 4 milimetrų magnio oksido plokštė. O laidų nekėliau iki ten, nes… Net nepagalvojau apie tai 😉 Bus kaip yra dabar…

  3. levitatorius says:

    Esu nuiminėjęs polistirolą nuo rūsio išorinės sienos. Polistirolas išoriškai atrodė OK. Bet po juo buvo didžiūūliai plotai juodo pelėsio kaip tik ten kur buvo užtepti klijai.
    Pasidariau tokias išvadas:
    1. apšiltinimas polistirolu iš vidaus neišsprendžia pačios sienos problemos -- drėgmė gali kauptis po polistirolu.
    2. pelėsiui reikia drėgmės ir organinių junginių augimui, kaip suprantu pvc (arba pvc pagrindu) klijai yra puiki terpė veistis, nebent būtų su priešgrybeliniais preparatais.

    1. Klijavau putomis. O drėgmės gal nebus dėl didelės putplasčio šiluminės varžos -- nėra temperatūros skirtumų, nėra kondensacijos.

  4. Rob says:

    1. Rekomenduoti naudotas medžiagas kiek ankstoka – ateityje tik pasimatys, ar geros.
    2. Gal galima foto kaip ten prie TV ilgintuvas + laidai patvarkyti?

    1. Laidai susukti belekaip, o imtuvas su izoliacija pritvirtintas prie tv laikiklio

    2. Va kiek iš arčiau:

  5. na says:

    o tas akrilas langui padejo?tesiog juo uzdengei tarpelius ?

    1. Ar padėjo dar pamatysiu. Gal bent jau nepakenks. Reikėtų juo ir kitą pusę ištepti… Kol kas lygtais padeda -- kiek mažiau aprasoję 😉

      Blogiausiu atveju jamt reiks lipnios juostos su porolono juostele, kur specialiai tarybiniams langams sandarinti skirtos…

  6. msn says:

    O kokia drėgmė bute laikosi?

    1. Dabar didelė, nes ir lauke nesausa/nešalta. ~60 procentų santykinio drėgnumo rodė mūsų aparatas. Tiesa, jis kitame kambaryje. Reiks gal nusinešti į miegamąjį. Gerai kad priminėt!

      1. msn says:

        Ganėtinai didelė, turėtų būti apie 30-50 nepriklausomai nuo drėgmės lauke. Ar tik nebus problemų su ventiliacija?

        1. Gali būti problemų su ventiliacija. Jų yra. Geriausiai, žinoma, tiktų kokia nors rekuperacinė (ar panašiai vadinasi) sistema, kur įeinantis oras šildomas išeinančiu. Įdomu, ar yra sprendimų atskirai butams ir kiek tai kainuoja?

          1. muse says:

            dregmes sugerikli paprasta kambary pasistatyk, soudal apie 25lt su 1kg šaške kainuoja, man per sav kambary gerą litrą vandens pririnko

            1. Mes turime drėkintuvą… 🙂 Negi dabar sausintuvą pirksim?! 🙂

              1. muse says:

                matai, pelėsio šaltinis- nepakankamas vėdinimas+ drėgmė. pas save putų polistirolu iš vidaus apsišiltinau (įdomu, kas ten viduj sumuštinio darysis…) Čia, kaip supratau, naujos statybos namas- jei pelėsis atsirado, tai rimtas apsiskaičiavimas projektuojant vėdinimą, arba siena peršąl (kas irgi brokas). Nu, jei kada tektų lupti lauk plokštes, parašyk įspūdžius 🙂

                1. Būtinai parašysiu, jeigu tik taip darysiu…

  7. eds says:

    Padarėte pelėsių veisyklą. Už polistirolo kondensuosis drėgmė, jai išgaruoti jokių šansų. Nuostabios sąlygos pelėsiui.
    Reikėjo bent jau fasadinę vatą naudoti. O šiaip geriausia priemonė šiltinti iš vidaus – termotinkas.

    1. Fasadinės vatos termovaržos ir storio santykis per prastas. Interjero tūrio nenoriu aukoti.

      Pelėsiai, remiantis mano teorija, ten nesikaups, nes ten nebus rasos taško, dėl itin didelės putplasčio termovaržos. Teorinis rasos taškas bus putplasčio viduje, kur drėgmė neturi iš kur kondensuotis, o ir pelėsiui kauptis.

  8. dustfree says:

    Reikėjo nudažyt ir parduot šitą butą kuo greičiau. Bet fizika yra išmokstama. O jei tokį kelią pasirinkote -- aklinai uždaryti bet kokią galimybę skverbtis orui (šiltam kambario orui su drėgme) link sienos per naują apšiltinimo sluoksnį. Gerai, kad skaičiuojate, bet gali iš po apšiltinimo į kambarį pradėti varvėti. Juk sakote, kad siena ‘kiaura’.

    1. Kaip iš po apšiltinimo gali varvėti į kambarį? Turite omenyje kondensuotis drėgmė gali ant pačios sienos? Tai būtent tai ir nutiko, kai buvo neapšiltinta. Dabar nebesikondensuoja.

      Vėdinimą užtikriname kitais būdais.

  9. mindysss says:

    Sveiki, norėjau pasidomėti ar pasiteisino šios priemonės kare su pelėsiu? Kokia šiandieninė situacija?

    1. Pasiteisino. Pelėsio kol kas nesimato.

  10. IEVA says:

    Sveiki,
    Jūsų sienos remonto variantas ir aprašymas man kaip ir tinka, tik vyras suabejojo kaip laikosi tik klijais priklijuotos plokštės. Ar nenukrito? 🙂

    1. Gh 😉 Ne. Nenukrito. Tos putos yra gan geros.

      Tiesa šiame remonte, pasirinkus Magnio oksido plonas plokštes per mažai dėmesio kreipėme į sujungimus. Skubėjome ir panašiai. T.y. užglaistėme fiugenfiuleriu (ar kaip ten jis vadinasi) ir nesulaukę kol išdžius uždažėm. Tai dabar ties sujungimais dažai atšoko.

  11. Tomas says:

    Sveiki, o tos magnio plokstes kokie privalumui? Ar tai geriau uz tinkavima su tinkliuku?

    1. Privalumai jos tokie, kad ji yra lygi ir ant jos galima iškarto dažyti -- nereikia nieko tinkuoti. Dar privalumas yra storis -- ji gali būti ir pusės cm storio.

      1. Tomas says:

        O klijavot ta plokste tom paciom putom?

  12. Vaidas says:

    O domėjotės magnio oksido plokštė ar yra tinkama vidaus darbams- neišskiria jokių kenksmingų žmogaus sveikatai medžiagų?

    1. Nea. Nesidomėjau. Išskiria?

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar